Hlavní obsah

Italský architekt slaví úspěch. V Evropě vyroste jeho další Vertikální les

Novinky, Jana Nesvadbová

Zdá se, že italský architekt a designér Stefano Boeri přišel skutečně s univerzálním způsobem, jak navrátit přírodu do měst. To, co původně mohlo vypadat jen jako výstřednost vytvořená v Miláně, vyroste nejenom na jihu Číny, v USA a Jižní Americe, ale také v dalším evropském městě - ve francouzském Villiers sur Marne.

Foto: Stefano Boeri Architetti (4x)

Fasádu budovy budou pokrývat desítky balkónů a teras sloužící jako kapsy, z nichž porostou stromy, keře a květiny.

Článek

Villiers sur Marne najdete na východním předměstí Paříže. Ve skutečnosti je součástí tzv. Velké Paříže. A právě v její čtvrti Balcon sur Paris vyroste 54 metrů vysoká budova, která ale bude na rozdíl od své předchůdkyně v Miláně i na rozdíl od projektu celého lesnatého města v Číně postavena ze dřeva. Její jméno zní Forêt Blanche (česky Bílý les).

Dle současného plánu má na fasádě stavby nalézt své místo na 2000 stromů, keřů a rostlin, což je přibližně stejné množství rostlinstva, jaké by se vešlo na plochu jednoho hektaru. Jak poznamenává autor, hektar takto vytvořeného lesa je ve skutečnosti desetinásobkem toho, jakou plochu dům bude zabírat.

Foto: Stefano Boeri Architetti

Předpokládaný vzhled 54metrové budovy Forêt Blanche, která bude celá ze dřeva.

Podobně jako v Miláně, také francouzská dřevostavba je navržena jako multifunkční objekt. V horních podlažích budou byty, pod nimi kanceláře a v nejnižší části obchody a služby.

Fasády budou výrazně členité, protože na ně budou „zavěšeny” balkóny a terasy sloužící jako kapsy pro pěstování veškeré zeleně. Uspořádány jsou ovšem tak, aby východní a západní stěna umožňovala pokud možno průchod slunečního světla a čerstvého vzduchu napříč domem.

Navíc si tak budou moci obyvatelé domu užívat i nádherných výhledů směrem k centrální části Paříže. (Díky tomu, že je francouzská metropole v téměř ideální rovině, uvidí obyvatelé domu ze svých oken i Eiffelovu věž.)

Foto: Stefano Boeri Architetti

Celkový pohled na budoucí vzhled uvažované části města začleněné do existující zástavby. (V pozadí je Eiffelova věž.)

V bezprostředním okolí Bílého lesa vyroste ještě dalších 12 domů navržených dalšími architekty a studii. Proměnit se tak má celá část města zvaná Balcon sur Paris.

Nová výstavba v této části města, jejímž investorem je společnost Compagnie de Phalsbourg, je pak součástí mnohem většího projektu. Jeho cílem je rozvoj tzv. Velké Paříže a zahrnuje projekty na celkem 51 lokalitách pod taktovkami mezinárodně známých a uznávaných architektů.

Foto: Stefano Boeri Architetti

Navrhovaný budoucí vzhled nově rozvíjené čtvrti Villiers sur Marne.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám