Hlavní obsah

Houpací křesla a sítě pro relax i letní skotačení

Právo, Karolína Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závěsné křeslo nebo houpací síť různých barev a velikostí se v létě stává místem odpočinku i hravým doplňkem zahrady.

Foto: JOBEK

Bezpečnější a zdravější poloha v síti je boky k zavěšeným okrajům. Houpací síť Joia pro dvě osoby, nosnost 130 kg, 340x140 cm. Cena 990 Kč.

Článek

Mírné pohupování v síti umístěné mezi kmeny stromů nebo na terase u bazénu je skvělou relaxací. Kdo si rád čte a zároveň potřebuje mít přehled o okolí, uvítá závěsné křeslo.

Houpací sítě

Foto: HOUPACISITE. CZ

Houpací síť Lambada unese až 150 kg, lehací plocha 210x140 cm. Cena 1549 Kč.

Houpací sítě jsou určeny jedné a více osobám. Existují velké a široké rodinné sítě i malé závěsné pro děti, s hlubším lehem minimalizujícím možnost pádu.

Sítě pro celou rodinu mají obvykle rozměry až 260x180 cm a nosnost do 280 kg. Mezi materiály dominuje bavlna s umělou příměsí, 100% organická bavlna a patentované syntetické materiály (textilní vlákno), které ji vzhledem a měkkostí imitují.

Foto: HOUPI

Síť stvořená pro romantické chvíle. Materiál: ultra měkká panenská bavlna a zdobná výztuha z exotického dřeva. Vše je doplněno postranním ručně háčkovaným zdobením. Nosnost 200 kg, plocha 400x 125 cm. Cena 9880 Kč.

Kombinace sítě a kolébky z přírodních materiálů bývají určeny dětem do jednoho roku. Stabilní dřevěný stojan nebo závěsná rozpěrná tyč jsou v tomto případě nezbytné pro bezpečnost.

Sítě na sezení a ležení jsou určeny maximálně dvěma osobám, obvykle s nosností kolem 160 kg.

Foto: VLADEKO

Houpací set pro děti ve věku 0—15 měsíců. Houpačka má bezpečnostní popruhy a je vhodná jako kolébka. Dřevěný stojan pro síť je z brazilského teaku. Cena 4190 Kč.

Pro jednu osobu se vyrábějí tzv. single sítě. Jsou k dostání i v provedení s tyčemi, s nosností 90–150 kg.

Turistické sítě s hmotností od 0,3 kg (100% nylon) a nosností 100 kg lze kombinovat s moskytiérami a stanovým přístřeškem. Mohou být určeny k zavěšení přímo ke kmeni stromů nebo závěsné madlo tvoří dřevěná či kovová konstrukce.

Jak do sítě zpátky

V produktových katalozích často vidíme figuranty ležet v síti ve směru její podélné osy, tj. s hlavou orientovanou k zavěšenému okraji. Ovšem z takové polohy brzy bolí záda. Nejsnazší způsob, jak si bezpečně a pohodlně lehnout, spočívá v následujících krocích:

Obkročíme síť a za zády si ji symetricky roztáhneme. Posadíme se, stabilizujeme polohu.

Foto: LA SIESTA

Jednoduchý stolek během lenošení v síti zajistí, že je vše potřebné po ruce.

Natočíme se bokem k zavěšeným okrajům, takže vytvoříme v síti rovinu. Nohama a zády si síť během lehání roztáhneme.

Ke vstávání využijeme jako madla znovu zavěšené okraje, natočíme se čelem k zavěšenému okraji, síť obkročíme a vstaneme. Čím je síť širší, tím je pro naše pohodlí a pohyb lepší.

POZOR! Do sítě uleháme a usedáme ve vhodném oblečení (žádné ostré zipy, cvoky atd.!). Pokud dojde k natržení, vlákna svážeme nebo díru zalátáme.

Závěsná křesla

Křeslo je většinou určeno jedné osobě, jeho nosnost se pohybuje mezi 100 až 160 kg, záleží na pevnosti použitého materiálu.

Foto: LA SIESTA

Síť nebo křeslo osvěží každý interiér a vyplní účelně prázdné kouty.

Křeslo nezabere mnoho místa, drží na jednom závěsném bodu, takže je řešením v malých prostorách (byt, zahrada i terasa), pestrými barvami osvěží každý volný kout.

Křesla mohou být tvořena pevnějším výpletem (ratan přírodní i umělý) a pro větší pohodlí doplněna polštáři. Vypadají jako kukaně.

Foto: HOUPACISITE. CZ

Závěsné křeslo Brasil, různé barvy, nosnost 150 kg. Sedací plocha 160x130 cm. Cena 1849 Kč.

Výplet často nahrazuje látka (100% bavlna, padákové hedvábí) nebo materiál ze speciálních vláken imitujících bavlnu, který odolá vnějším přírodním podmínkám.

Tvar křesla určuje horní rozpěrná tyč, látka se tak přizpůsobí proporcím i poloze sedícího. Závěsná křesla se dají doplnit podnožkou.

Foto: FAKOPA

Závěsné křeslo ze dřeva vypadá jako kukaň, rozměry 94x62x180cm. Sed změkčí polštáře. Cena 16182 Kč.

Závěsná křesla při sezení nabízejí větší oporu, jsou tudíž vhodná i pro osoby s omezenou pohyblivostí.

Nejluxusnější křesla mají pro větší stabilitu několik rozpěrných tyčí, podhlavník i podnožku.

Foto: HOUPI

Posezení pro menšího dospělého (do 160 cm) díky své hloubce umožní i ležení. Nosnost 100 kg, plocha 100x120 cm. Cena 1690 Kč.

Houpání

Doplňky

Výrobci nabízejí k sítím a křeslům různé typy zavěšení od lan přes háky, pružiny a chemické kotvy pro zavěšení v interiéru.

Existují speciální stojany (dřevěné, kovové) s promyšlenou konstrukcí. Jdou rozložit, takže se snadno uskladňují. Odpočinek v houpací síti nebo křesle lze zpříjemnit polštářem, dekou, moskytiérou. K dostání jsou také závěsné kapsy nebo jednoduché stolky, které snadno zabodneme do země vedle sítě/křesla.

Víte, že ...

předozadní houpání v závěsném křesle aktivuje tělo i mozek?

…boční houpání v síti uvolňuje svaly a přispívá k usnutí?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám