Hlavní obsah

Grand Prix Architektů letos patří víkendové chatě u Máchova jezera

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní cenu za architekturu Grand Prix Architektů letos získala moderní stavba chaty u Máchova jezera poblíž města Doksy. Vybrána byla ze staveb, které byly letos realizovány na území České republiky a které jsou něčím výjimečné.

Foto: ČKA, Tomáš Balej

Chata u Máchova jezera od FAM Architekti je vzdušnou a jednoduchou stavbou.

Článek

Chata letos získala také nominaci jako jedna z nejlepších současných českých staveb do prestižní mezinárodní soutěže Mies van der Rohe Award 2015. Do finálové pětice se ale nedostala.

Úspěch teď ale sklízí na domácí půdě. Jejími autory jsou Pavel Nasadil a Jan Horký z ateliéru FAM Architekti. Na podobě stavby se podílel i Ondřej Freudl.

Chata vznikla místo původní nevyhovující na krásném vyhledávaném rekreačním místě u jezera v borovicovém lese. Dřevěná přestavba má majitelům poskytnout prostory pro celoroční pobyt.

Foto: Grand Prix Architektů

Podlaha chaty koresponduje s okolním přírodním terénem.

Interiér je hodně střídmý a minimalistický. V chatě je celkem velkorysý obytný prostor a komornější podkroví. Stavba působí lehkým a vzdušným dojmem a díky velkému francouzskému oknu nabízí působivé výhledy do okolí. Ke spaní slouží galerie, pod kterou je toaleta s koupelnou a kuchyň. Interiéru dominuje obložení ze smrkových palubek.

Porota ocenila otevřený obytný prostor s výškou přes dvě patra, krb i důmyslnou úložnou stěnu, která představuje jak izolaci, stejně tak ale udržuje nepořádek v patřičných mezích.

"Názorem členů poroty je, že současná česká architektura má velmi vysokou profesionální úroveň, a jako na nedílnou součást české a evropské kultury mohou být na ni jak architekti, tak nearchitekti, hrdí," uvedl předseda poroty letošního ročníku architekt László Mikó.

Cenu za rodinný dům má stavba ve Světicích

V rámci soutěže byly uděleny i další ceny v různých kategoriích. Za rodinný dům je oceněna stavba ve Světicích. Porotu zaujalo, že tento dům ve venkovském prostředí byl vytvořen prostým způsobem a za použití jednoduchých materiálů.

Budova tak podle poroty příkladně respektuje místní tradice. Autory stavby jsou architekti Jiří Poláček a Václav Škarda z Atelieru K2 (ve spolupráci s Tomášem Balejem a Evou Vopátkovou).

Foto: Grand Prix Architektů

Interiéru rodinného domu ve Světicích dominují přírodní materiály.

V kategorii novostavba získalo cenu Centrum obnovy památek architektury 20. století od Milana Raka a Aleny Režné z Archteamu.

Za rekonstrukci byl oceněn Pavilon skla v Klatovech, na němž se nejvíce podíleli Martin Kožnar a Jiří Bíza z Atelieru25. V kategorii architektonický design, drobná stavba a umělecké dílo v architektuře má cenu Kinokavárna v Liberci, respektive rekonstrukce foyer kina Varšava. Tu navrhl Spolek Zachraňme kino Varšava.

V kategorii interiér bylo uděleno jen čestné uznání, které získal „T – Salonek“ v Praze (od Studia PHA, Marka Deyla a Jana Šestáka), stejně jako v kategorii krajinná architektura a zahradní tvorba, kde má čestné uznání Park 4Dvory v Českých Budějovicích (autorů Markéty a Petra Veličkových z M architekti a Davida Prudíka).

Foto: Grand Prix Architektů

Rekonstrukce foyer zachovala elegantní art deco styl interiéru.

Cenu časopisu Architekt získal rodinný dům Rezkova od Kuba & Pilař Architekti (Tomáše Pilaře, Víta Košťála a Ladislava Kuby). Obec architektů také ocenila za celoživotní dílo architekta Miroslava Řepu.

Foto: Grand Prix Architektů

Dům v brněnské Rezkově ulici zaujme svou lehce brutalistní, ale moderně řešenou fasádou.

Do letošního ročníku hlavní soutěžní přehlídky české architektury bylo přihlášeno 88 architektonických staveb v sedmi kategoriích. Soutěž vyhlásila Obec architektů ve spolupráci s Národní galerií v Praze a Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě.

Výstava soutěžních prací se koná od 20. května do 14. června 2015 v prostorách Národní galerie v Praze a poté putuje do dalších českých a zahraničních měst.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám