Hlavní obsah

Architektonická modernizace pražského Václavského náměstí začne ve spodní části

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražské Václavské náměstí by mohlo mít už brzy jednotnou architektonickou podobu. Tu dostane od společnosti, která už před časem představila svůj návrh jednotného moderního veřejného prostoru. Začít by se mělo umělecky ztvárněnými lavičkami.

Foto: Cigler Marani Architects (3x)

Součástí návrhu jsou i moderní stánky s fast-foodovým občerstvením, květinami, trafiky apod.

Článek

Revitalizace Václavského náměstí by měla začít v jeho spodní části mezi Můstkem a tramvajemi mezi ulicemi Vodičkova a Jindřišská. Obnova bude svěřena studiu Cigler Marani Architects. Jde o studio založené českým architektem Jakubem Ciglerem a americkým architektem Vincentem Maranim.

Foto: Cigler Marani Architects

Václavské náměstí by po obnově mělo působit jednotným a kompaktním dojmem.

Studio realizuje hlavně obchodní i hotelová centra, rezidenční objekty i kancelářské budovy. V poslední době navrhlo řadu nových významných staveb v centru Prahy.

Jde například o nové Florentinum vedle Masarykova nádraží nebo nákupní centrum Quadrio na Národní třídě. To zdobí výrazná socha umělce Davida Černého.  I Václavské náměstí by mělo mít umělecké prvky.

Uměleckého ducha dodají veřejnému prostoru nové lavičky

S obnovou Václavského náměstí chce vedení Prahy začít už tím, že budou opraveny lavičky. Na náměstí jich je zhruba osmdesát a podobu každé z nich by měl zpracovat buď již renomovaný umělec, nebo některý ze studentů uměleckých škol.

Foto: Cigler Marani Architects

Veřejný prostor by měl být pro chodce pohodlný a přehledný.

Architektonické řešení by mělo pomoci dosáhnout sjednocení použitých materiálů a lépe oddělit různé druhy dopravy, které mají dnes na Václavském náměstí poněkud chaotický řád.

"V dolní části je kompletně hotová infrastruktura, to znamená včetně kolektorů, které v horní části nejsou, proto začneme od spodní části. Nyní čekáme, až dopravní podnik dokončí výtah ze stanice metra Můstek. Teprve potom se dá vůbec začít řešit úprava náměstí," řekl na setkání s novináři radní Jan Wolf z Trojkoalice/KDU-ČSL.

Náklady na obnovu spodní části náměstí by se měly pohybovat okolo 200 miliónů korun. Přesná částka ale vzejde až z výběrového řízení. Kdy práce začnou, ale není zatím jasné. "Rádi bychom, v uvozovkách, střihli pásku," řekl Wolf. Další komunální volby budou v Praze v roce 2018.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám