Hlavní obsah

Extravagantní ledovcovité lustry nepatří na strop ale na podlahu

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To, že lustr patří na strop už dnes neplatí. Míchání stylů stejně jako boření konvencí v interiérovém designu má své přívržence. Jedním z nich je Ayala Serfatyová, designérka, která vytvořila fascinující osvětlení imitující ledovce. Lustry tak letos nemusí mít své místo jen na stropě, ale mohou se stát i dominantou podlahy. Proč ne, když na to je doma místo..

Článek

Designérka a výtvarnice, čtyřiceti šesti letá Ayala Serfatyová vytvořila přelomové umělecké dílo s názvem SOMA (v řečtině "tělo"). Instalace tohoto světla je k vidění na výstavě v muzeu Beelden aan Zee, v Den Haagu, v Nizozemsku a trvá po dobu tří měsíců až do prvního února.

První instalace tohoto světla byla poprvé vystavena na Tel Avivu v Museum of Art, v roce 2008. Inspirací této designérce byla křehká síť skleněných vláken, která vytváří bludiště. Snaha imitovat přírodní krásy se tak obtiskla do výsledné podoby tohoto osvětlení.

Příroda a všechny její formy, struktury a organizační principy- moře a země, fauna a flóra byly ostatně vždy zdrojem inspirací pro umělce a designéry.

Inspirace přírodou byla typická zejména pro secesi konce devatenáctého a začátku dvacátého století. Přírodu můžeme obdivovat v designérských pracích umělců jako Émile Gallého, který vytvořil fascinující osvětlení imitující rostlinné struktury a tvary.

Stejně tak jsou zajímavé i práce Victor Horta s jeho krásnými přírodou inspirovanými schodišti, a nebo architektura Antoniho Gaudího.

V posledních deseti letech se příroda opět stává pro designéry inspirací. Prohlédněte si třeba osvětlení ve tvaru hadů nebo mořských sasanek.

Působivé osvětlení v podobě ledovců bylo vyrobeno kombinací skla a syntetických polymerů. Podlahové osvětlení Soma je osm metrů dlouhou sochou vyrobenou z tenkého, čirého skla, které je pečlivě tvarované.

Mou tvorbu inspirovaly jemné a křehké vlastnosti skla, japonské umění Zen, snímky z přírody a podmořský svět.
Ayala Serfatyová

Od té doby se jím inspirují i jiní designéři a chystá se éra velmi netradičních druhů osvětlení, jejichž místo je právě na podlaze bytu.

V umění i v designu v posledních letech stále hraje velkou roli inovativnost. Ta rozhodně není na škodu kreativitě a tvořivosti. Pokud si chcete pořídit osvětlení připomínající hory a ledovce, vsaďte na klasické lampy ze solných krystalů. I ty vytvoří i interiéru působivou zimní atmosféru.

Anketa

Chtěli byste mít doma na podlaze velké rozměrné osvětlení?
Ano, je působivé.
33,3 %
Ano, ale nemám dost místa.
33,3 %
Ne, je to zbytečnost.
33,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4065 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám