Hlavní obsah

Sólo pro nevšední osvětlení z obyčejných žárovek

Novinky, tnk

Obyčejná žárovka poslouží klidně místo lustru nebo lampy. Že takové osvícení patří jen do holobytu? Ale kdepak, ze znouzectnosti dělají návrháři přednost a žárovku povyšují na kultovní součást industriálního interiéru. Designéři vytvářejí zajímavá svítidla, ve kterých hraje ústřední roli právě obyčejná žárovka.

Článek

Klasická žárovka zavěšená na stropě bude vypadat dobře hlavně v minimalistickém interiéru zařízeném v industriálním duchu. Skvěle zapadne i do bytu zařízeném ve stylu high - tech plném moderních technologií. Klasická žárovka si zájem zaslouží, lidstvu slouží už více jak sto let. 

.: Místo lustru - žárovky Mutto, hravé a levné řešení osvětlení.

FOTO: Mutto

Prvenství ve využití žárovky získal Thomas Alva Edison, dodnes jde o jeden z nejdéle používaných vynálezů. Žárovky od té doby ale prošly velkým vývojem. Za Edisona měly uhlíkové vlákno, dnes se používá hlavně wolfram, který dobře odolává vysokým teplotám.

Také se mnohé žárovky staly mnohem ekologičtějšími - úsporné žárovky jsou samozřejmostí v řadě domácností.

.: Zajímavá designérská novinka - lustr OctopusFOTO: www.delaespada.com

.: Bílý lustr založený na žárovkách (Octopus)

FOTO: www.delaespada.com

Budoucností jsou LED diody

Dnes je snaha využít hlavně osvětlování LED  - svítící diody (z anglického Light Emitting Diode = dioda emitující vysílající světlo). Výhodou svítících diod je mimořádná životnost a možnost nastavit libovolnou barvu světla nebo nastavit působivé barevné přechody.

Žárovky, v nichž dnes již nesvítí klasické wolframové vlákno, ale elektronikou podpořené LED diody, se objevují i na našem trhu. Díky své úspornosti se hodí všude tam, kde je třeba svítit delší dobu, jejich nevýhodou je ale velká citlivost vůči vysokým teplotám, a pak i cena.

.: Bodové zdroje z LED diod - zelené a modré. Díky barevnému tónování lze vytvářet efektní nasvícení zimních zahrad, obrazů i uměleckých exponátů v soukromí.

FOTO: www.led-zarovky-osvetleni.cz

Oproti klasickým úsporným žárovkám si za ně ještě připlatíte. Při svícení cca 20 hodin denně by se ale návratnost měla vrátit už za jeden rok.

Někde jsou ale nenahraditelnými pomocníky, pokud máte doma sbírku uměleckým děl, tak vězte, že právě tento typ osvětlení je pro ni ten pravý. LED-diodové osvětlení totiž na rozdíl od klasických žárovek, kde se spousta energie přemění právě na teplo, nehřeje, a tak se perfektně hodí pro osvětlení citlivých předmětů - obrazů, květinových dekorací, potravin apod.

LED diodové lustry jsou něžné

Lustry z LED diod jsou velmi působivé a něžné. Často připomínají déšť a interiér osvětlují ledově čistým světlem.

.: Stropní svítidloFOTO: Quelle

LED diodové osvětlení je možné seskupovat do pásů, nebo je využít jako bodové osvětlení zapuštěné přímo do nábytku. Nástěnné osvětlení je ale vhodné instalovat jen do interiéru, ve kterém se dlouhodobě nepředpokládají změny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám