Hlavní obsah
Stavba byla dokončena v roce 2015. Obsahuje pasivní byty, které jsou výrazně prosvětlené. Foto: Archiv ČKA, Mies van der Rohe Award, MSA, V+

Evropskou cenu pro začínající architekty získal autor projektu s byty pro rodiny v nouzi

Cena pro začínající architekty v klání o nejlepší evropskou architekturu - Mies van der Rohe Award 2017 - byla udělena belgickým studiím MSA a V+ za projekt Navez, pěti sociálních jednotek v bruselském regionu. Stavba se stala jednou z architektonických dominant lokality a je důkazem, že i začínající architekti dovedou navrhnout vyhovující budovu.

Stavba byla dokončena v roce 2015. Obsahuje pasivní byty, které jsou výrazně prosvětlené. Foto: Archiv ČKA, Mies van der Rohe Award, MSA, V+
Evropskou cenu pro začínající architekty získal autor projektu s byty pro rodiny v nouzi

Projekt je součástí dvou vítězných staveb v soutěži Mies van der Rohe Award 2017 – Evropské ceny za současnou architekturu. Vítězové byli vybráni z celkového počtu 355 nominací z členských států EU.

Hlavní cenu získal projekt finančně dostupného bydlení, ve kterém si noví majitelé rekonstruovali byty sami. [celá zpráva]

Bienále soutěžní přehlídky realizovaných staveb pořádá Evropská unie a Nadace Miese van der Rohe v Barceloně od roku 1988. Cílem soutěže je vyzdvihnout přínos evropských architektů, stejně jako nalézt inspiraci v dílech mladých začínajících architektů.

Budova stojí v rušném prostředí na ploše 800 metrů čtverečních. I tak se ale architektům podařilo vytvořit prestižní prostředí určené pro sociální bydlení.

Foto: Archiv ČKA, Mies van der Rohe Award, MSA, V+

Projekt Navez je inspirací pro letošní rok. Je důkazem, že i bydlení určené pro sociálně slabší může působit reprezentativním a důstojným dojmem. Navrhlo ho zmíněné studio MSA, které se věnuje navrhování projektů v oblasti architektury, správy veřejných prostranství a urbanismu.

Na projektu spolupracovali i architekti ze studia V+, které se dlouhodobě věnuje rozvoji bruselské architektury.

Navzdory tomu, že se stavba nachází na nepravidelném pozemku a v hlučném prostředí tak se architektům podařilo navrhnout prostředí, které působí uklidňujícím dojmem.

Foto: Archiv ČKA, Mies van der Rohe Award, MSA, V+

Stavba podle poroty obsahuje rozměrné bytové jednotky. Klientem je belgické město Schaerbeek. Pět bytových jednotek je umístěno na severní straně při příjezdu do Bruselu. Jde o hlučnou oblast, se kterou si ovšem architekti hravě poradili. Použili trojité zasklení oken i vyvážené větrání, které přivádí vzduch zvenku a odvádí vzduch z místností stejnou rychlostí.

„Jedná se o veřejnou investici, která ukazuje novátorský přístup k péči o příměstské oblasti, současně nabízí příkladné byty pro velké rodiny," uvedla Česká komora architektů k projektu.

Fasádu stavby zdobí hladká strukturovaná cihlová fasáda.

Foto: Archiv ČKA, Mies van der Rohe Award, MSA, V+

Porota ocenila vysokou kvalitu jednotlivých bytů navržených bruselskými studii MSA/V+, z nichž každý je naprosto jedinečný, současně všechny nabízejí benefity v podobě přirozeného světla ze všech směrů. Plusem jsou i dobře řešené společné prostory.

Stavba obsahuje jižní otevřené nádvoří, složité schodiště i prosklené přízemí.

Foto: Archiv ČKA, Mies van der Rohe Award, MSA, V+

Stavba svou podobou odkazuje ke stylu art-deco. Porota podle ČKA také vyzdvihla, že architekti pečlivě pracovali se začleněním budovy do okolí. Současně jí ovšem ponechali natolik výrazný charakter, že se stala orientačním bodem celé oblasti.

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků