Hlavní obsah

Nejlepší evropskou stavbou roku 2017 je zrekonstruovaná monstrózní bytovka v Nizozemí

Novinky, tnk

Cena Evropské unie za současnou architekturu - Mies van der Rohe Award 2017 letos patří projektu rekonstrukce chátrající stavby na moderní kolektivní bydlení od NL Architects a XVW Architectur. Porota tak vyzdvihla kvalitu a význam kolektivního bydlení. Vůbec poprvé v historii soutěže vítězí projekt rekonstrukce, na které se zásadně podíleli sami obyvatelé.

Foto: archiv Mies van der Rohe Award, Marcel van der Brug

Výtahy jsou skryty uvnitř budov. Stavba tak působí jednotným dojmem.

Článek

Soutěž nese jméno architekta Ludwiga Mies van der Rohe, který je jedním z nejvýznamnějších představitelů funkcionalismu. Cílem soutěže je podporovat nadnárodní architektonické zakázky po celé Evropě i v zahraničí. Cenu získávají stavby navržené evropským architektem, které nejsou starší než dva roky.

Projekt DeFlat je inovativní rekonstrukcí jednoho z největších bytových domů v Nizozemsku z šedesátých let. Podle Nadace Mies van der Rohe tato monstrózní budova v amsterdamské čtvrti Bijlmermeer obsahuje 500 bytů. Stavba má na délku 400 metrů a 11 pater.

Foto: archiv Mies van der Rohe Award, Stijn Spoelstra

Velký amsterdamský bytový projekt deFlatKleiburg obsahuje stovky bytových jednotek.

Chátrající budova se proměnila v příjemné bydlení díky tomu, že budoucí majitelé dostali možnost zrekonstruovat si své nové bydlení sami. Jde tak o cenově dostupné bydlení. Porota ocenila, že projekt je společným úsilím mnoha lidí a přináší řešení nedostatku bytů v zastavěných oblastech. Stavba má být celé Evropě příkladem a inspirací.

Foto: archiv Mies van der Rohe Award, Stijn Spoelstra

Bylty byly nedokončené a nezařízené. Byly bez kuchyně, bez sprchy, bez topení, bez rozdělení místností. To minimalizovalo počáteční investice.

Projekt zvítězil v masivní konkurenci 355 děl z 36 evropských zemí. Konkurencí mu ve finálové pětici byly vzdělávací budovy Muzeum v Katyni navržené varšavským studiem BBGK Architekci i Muzeum a památník Rivesaltes ve Francii od francouzského architekta Rudyho Ricciottiho.

Foto: archiv Mies van der Rohe Award

Na první pohled jde o nudnou budovu. Originální je koncept její proměny, který je novým modelem pro vznik cenově dostupného bydlení.

Konkurentem byl i bytový projekt od Alison Brooks Architects, který je součástí rezidenční čtvrti Ely Court v Londýně a nechyběl ani projekt dánského studia Lundgaard & Tranberg Architects - úpravy středověké katedrály Kannikegården v dánském městě Ribe.

Sociální bydlení podle začínajících architektů

Cena pro začínající architekty byla udělena studiu MSA/V byla udělena za projekt pěti sociálních jednotek v bruselském regionu. Projekt podle poroty obsahuje příkladné byty pro velké rodiny. Klientem je město Schaerbeek.

Foto: archiv Mies van der Rohe Award, Serge Brison

Pasivní stavba Navez se nachází v hustě zastavěné oblasti.

Slavnostní udělení ceny se bude konat 26. května v pavilonu Mies van der Rohe v Barceloně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám