Hlavní obsah

Evropskou cenu pro začínající architekty získal autor projektu s byty pro rodiny v nouzi

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cena pro začínající architekty v klání o nejlepší evropskou architekturu - Mies van der Rohe Award 2017 - byla udělena belgickým studiím MSA a V+ za projekt Navez, pěti sociálních jednotek v bruselském regionu. Stavba se stala jednou z architektonických dominant lokality a je důkazem, že i začínající architekti dovedou navrhnout vyhovující budovu.

Foto: Archiv ČKA, Mies van der Rohe Award, MSA, V+

Stavba byla dokončena v roce 2015. Obsahuje pasivní byty, které jsou výrazně prosvětlené.

Článek

Projekt je součástí dvou vítězných staveb v soutěži Mies van der Rohe Award 2017 – Evropské ceny za současnou architekturu. Vítězové byli vybráni z celkového počtu 355 nominací z členských států EU.

Hlavní cenu získal projekt finančně dostupného bydlení, ve kterém si noví majitelé rekonstruovali byty sami. [celá zpráva]

Bienále soutěžní přehlídky realizovaných staveb pořádá Evropská unie a Nadace Miese van der Rohe v Barceloně od roku 1988. Cílem soutěže je vyzdvihnout přínos evropských architektů, stejně jako nalézt inspiraci v dílech mladých začínajících architektů.

Foto: Archiv ČKA, Mies van der Rohe Award, MSA, V+

Budova stojí v rušném prostředí na ploše 800 metrů čtverečních. I tak se ale architektům podařilo vytvořit prestižní prostředí určené pro sociální bydlení.

Projekt Navez je inspirací pro letošní rok. Je důkazem, že i bydlení určené pro sociálně slabší může působit reprezentativním a důstojným dojmem. Navrhlo ho zmíněné studio MSA, které se věnuje navrhování projektů v oblasti architektury, správy veřejných prostranství a urbanismu.

Na projektu spolupracovali i architekti ze studia V+, které se dlouhodobě věnuje rozvoji bruselské architektury.

Foto: Archiv ČKA, Mies van der Rohe Award, MSA, V+

Navzdory tomu, že se stavba nachází na nepravidelném pozemku a v hlučném prostředí tak se architektům podařilo navrhnout prostředí, které působí uklidňujícím dojmem.

Stavba podle poroty obsahuje rozměrné bytové jednotky. Klientem je belgické město Schaerbeek. Pět bytových jednotek je umístěno na severní straně při příjezdu do Bruselu. Jde o hlučnou oblast, se kterou si ovšem architekti hravě poradili. Použili trojité zasklení oken i vyvážené větrání, které přivádí vzduch zvenku a odvádí vzduch z místností stejnou rychlostí.

„Jedná se o veřejnou investici, která ukazuje novátorský přístup k péči o příměstské oblasti, současně nabízí příkladné byty pro velké rodiny," uvedla Česká komora architektů k projektu.

Foto: Archiv ČKA, Mies van der Rohe Award, MSA, V+

Fasádu stavby zdobí hladká strukturovaná cihlová fasáda.

Porota ocenila vysokou kvalitu jednotlivých bytů navržených bruselskými studii MSA/V+, z nichž každý je naprosto jedinečný, současně všechny nabízejí benefity v podobě přirozeného světla ze všech směrů. Plusem jsou i dobře řešené společné prostory.

Foto: Archiv ČKA, Mies van der Rohe Award, MSA, V+

Stavba obsahuje jižní otevřené nádvoří, složité schodiště i prosklené přízemí.

Stavba svou podobou odkazuje ke stylu art-deco. Porota podle ČKA také vyzdvihla, že architekti pečlivě pracovali se začleněním budovy do okolí. Současně jí ovšem ponechali natolik výrazný charakter, že se stala orientačním bodem celé oblasti.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám