Hlavní obsah

V České ceně za architekturu letos bojuje víc jak dvě stě architektonických děl

Novinky, tnk

Nová soutěž Česká cena za architekturu vzbudila u architektů a odborníků veliký zájem. Do jejího druhého ročníku je přihlášeno 249 prací. Z nich bude zvolen užší okruh, následně pak desítka finalistů. Vybrán bude jen jeden vítěz - stavba, která se má stát příkladem a inspirací pro architekty i veřejnost, která uvažuje o vlastní stavbě.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Ester Havlová (vlevo)

Multifunkční jeviště ve Frýdku-Místku od ateliéru Velehradský a kostel sv. Václava od ateliéru Štěpán

Článek

Do přehlídky mohly být přihlášeny stavby dokončené na území České republiky v letech 2012 až 2016.

V sedmičlenné mezinárodní porotě, která bude volit vítěze, zasednou architekti a držitelé prestižních ocenění za architekturu. Nebude chybět Matija Bevk za Slovinsko, Eelco Hooftman zastupující Nizozemsko a Skotsko, Marianne Loofová za Nizozemsko, Jiří Oplatek s pohledem za Českou republiku a Švýcarsko, Jakub Szczęsny, který působí v Polsku, Doris Wälchli za Švýcarsko nebo Ľubomír Závodný ze sousedního Slovenska.

Foto: Česká komora architektů, Rudolf Skopec

Vila Troja od ateliéru Šrámková architekti.

Hlavní cena bude stejně jako loni jen jedna. Zvolené stavbě se tak dostane velké pozornosti. Kromě hlavní ceny bude udělena Cena za výjimečný počin, kterou uděluje Akademie ČCA. Podle České komory architektů mohou být uděleny i Mimořádné ceny partnerů soutěžní přehlídky.

Foto: archiv soutěže Česká cena za architekturu, Zuzana Ambrožová

Rodinný dům Pelinka v Žamberku od ateliéru Kokeš Partners.

Z celkového počtu přihlášených prací jich byla téměř polovina dokončena v loňském roce. Dalších padesát bylo dokončeno předloni.

V regionech podle ČKA vede tradičně Praha, ze které je zhruba třetina přihlášených děl. Celkem 35 přihlášených staveb je z Jihomoravského kraje.

Foto: Česká komora architektů, Andrea Thiel Lhotáková

Nízkoenergetický rodinný dům od ateliéru Caraa.cz.

Zajímavé je, že v aktuálním ročníku není zastoupena žádná realizace z Mekky současné architektury - města Litomyšl. Do letošní soutěžní přehlídky také nebyla přihlášena žádná stavba na území Karlovarského kraje.

Foto: archiv soutěže Česká cena za architekturu

Obnova vily Münz, za kterou stojí Sdružení pro vilu Münz, Atelier RAW a PROAM

V letošním ročníku je hodně projektů z oblasti soukromého bydlení, oproti loňskému ročníku je méně staveb z veřejných investic.

„Zatímco loni jsme v soutěžní přehlídce mohli sledovat několik náměstí či parků, které se dostaly jak mezi nominace, tak do samotného finále Ceny, letos jich je velmi skromný počet,” uvádí zpráva České komory architektů.

Foto: archiv soutěže Česká cena za architekturu, Jan Mahr

Studentský klub od ateliéru Dvořák architekti.

Užší okruh staveb v soutěži bude vybrán odbornou porotou. Stavby budou představeny na nominačním večeru 12. června v kulturní zóně Pragovka v pražských Vysočanech. Soutěž je konkurencí Stavby roku, která má v Čechách dlouhou tradici. [celá zpráva]

Foto: archiv soutěže Česká cena za architekturu, Ondřej Polák

Obytný soubor Na Vackově (Etapa F) od Schindler Seko architects.

Mezi přihlášenými díly jsou také stavby známé z evropské architektonické soutěže Mies van der Rohe Award. Jde o chatu u Máchova jezera od FAM Architekti (získala prestižní Grand Prix Architektů) a Archeologickou základnu Mikulčice od Pelčák a partner architekti.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

V roce 2017 byl z přihlášených děl do České ceny za architekturu na Mies van der Rohe Award nominován Archeopark Pavlov od architektonické kanceláře Radko Květ, Dům v sadu v Praze-Kyjích od Šépka architekti nebo Komunitní centrum Máj v Českých Budějovicích od SLLA Architects.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám