Hlavní obsah

Dům v metropoli nabízí mladému muži venkovskou atmosféru a nádherný výhled

Novinky, Jana Nesvadbová

Útulný domov zasazený do příjemné zahrady s přenádherným výhledem na Bospor navrhli a zařídili architekti z tureckého ateliéru Ofist jako v jistém smyslu přístav pro mladého muže, jenž střídá svůj pobyt mezi Londýnem a Istanbulem. Své dílo nazvali Kandilli House.

Foto: Ali Bekman

Z domu je nádherný výhled na Bospor.

Článek

Na architekty se obrátil s žádostí o zařízení svého domu muž, třicátník, který se snaží držet mimo technologické vymoženosti, a to i přesto, že vlastní firmu pracující v oblasti technologií.

Jeho vkus ovlivňuje totiž především jeho původ. Vyrostl ve středomořské vesničce, kam se dosud vrací o dovolené, aby si užil onoho jednoduchého, až primitivního stylu života. Rád se věnuje truhlařině i práci na zahradě.

Bylo zřejmé, že ideální domov v Istanbulu v sobě bude muset propojit obě jeho životní polohy – městskou a venkovskou. Patrový domek, který si pořídil, má užitnou plochu 100 čtverečních metrů a jednoduché uspořádání.

V přízemí je hlavní obytná místnost, koupelna s toaletou, ložnice, v patře je pak kuchyň s jídelnou.

Výhled na Bospor

Zařízení domu odpovídá prostředí, do nějž je zasazený. Tím, že shlíží přímo na Bospor, jasně stanovilo, jaké vizuální prvky se v interiéru objeví, jaké budou vzory použité na nábytku a interiérovém textilu, jaké materiály a že nebudou chybět ani typické koberce – kelimy.

Architektka v roli chytré horákyně. Pachy dostaly červenou, světlo proudí dál

Tipy a trendy

Právě všudypřítomné koberce dodávají pocit velké útulnosti a vstřícnosti. Chytrým nápadem bylo imitovat jejich vzhled u vstupu do domu, a to motivem keramické dlažby. Dlaždice vyhlížejí podobně pestře, jejich pravidelná údržba je ale mnohem snazší a pohodlnější.

Hudba a četba

Hlavní místností domu je pak veliký obývací pokoj, jejž nábytek a jediný stupeň nenásilně rozdělují do dvou částí, které vycházejí vstříc hlavním zálibám majitele.

Z chodby doleva povedou kroky jeho přátel, s nimiž se rád věnuje hudbě hrané jak na elektronické, tak na tradiční akustické nástroje. Zde je pak možnost pokračovat velkými prosklenými dveřmi dál, na zahradu.

Foto: Ali Bekman

Obývací pokoj je rozdělen do dvou částí, které odpovídají největším zálibám majitele – hudbě a četbě.

Foto: Ali Bekman

Z obýváku se dá vyjít přímo na zahradu.

Napravo od vstupu, mírně vyvýšeno dřevěnou příčkou, na níž je umístěna televize, je příjemné posezení kolem tradičního stolku na kávu – sini. Ze sedaček je díky jejich vyvýšené poloze již zmiňovaný hezký výhled ven z oken.

Propojujícím prvkem obou částí místnosti je knihovna. V ní je dostatek místa na další svazky, kterými se mladý muž může donekonečna probírat, zvláště pak na jeho oblíbené encyklopedie. Knihovna je v jistém smyslu i galerií, v níž může vystavovat staré vzácné knihy, které rád sbírá. Mezi nimi pak nacházejí místo starobylé rytiny a další umělecké prvky.

Rodinný dům v sobě ukrývá ryzí modernu i tisíciletou historii

Tipy a trendy

Minimálním potřebám majitele odpovídá také zařízení ložnice. Ta postrádá prakticky jakýkoli úložný prostor, díky čemuž působí velmi vzdušným dojmem navzdory čalouněným panelům pokrývajícím strop a stěnu za čelem postele. Stěny koupelny a toalety pak pokrývají ručně vyráběné keramické dlaždice.

Zahrada ve stejném stylu jako interiér

Zajímavě je řešena zahrada domu. Architekti ji doslova zabydleli. Vytvořili na ní totiž hned několik míst s posezením, přičemž každé má naprosto jinou atmosféru.

Od rustikálního altánku, přes posezení pod širým nebem až po chráněný velmi moderně laděný prostor uzavřený do prosklených stěn.

Dům je zajímavou ukázkou práce architektů, kteří se obvykle soustřeďují na moderně zařízené interiéry. V tomto případě ale vybočili z kolejí a velice úspěšně předvedli, že dokážou moderní prvky nápaditě vložit i do silně rustikálního interiéru.

Anketa

Máte doma hudební koutek?
Ano, ten by nemohl chybět.
16,7 %
Ne, hrajeme běžně tam, kde to zrovna vyjde.
12 %
Ne, k čemu, proboha?
71,3 %
Celkem hlasovalo 1847 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám