Hlavní obsah

Elegantní schodiště nabízí překvapivě mnoho úložného prostoru

Novinky, Jana Nesvadbová

Schodiště neobvyklého a nápaditého tvaru vytvořili designéři z tureckého studia Ofist, je navrženo jako samostatný prvek. Díky svému vzhledu akcentujícímu pravoúhlé linie se hodí především do moderně zařízených interiérů rodinných domů i duplexů.

Foto: Ofist (5x)

Jak se bude měnit obsah poliček schodiště, bude se měnit jeho vzhled i ladění.

Článek

Designéři vytvořili schodiště do moderně řešené rezidence, jeho provedení je ovšem natolik stylově jednoduché a čisté, že jej lze snadno použít v mnoha jiných prostředích a projektech.

Foto: Ofist

Tvar kovové konstrukce trochu připomíná hlavolam.

Autoři při návrhu vycházeli z faktu, že navrhují ústřední, centrální prvek společenského prostoru. Bylo tedy zřejmé, že jeho vzhled musí na jedné straně zaujmout, ovšem na druhé straně nesmí kopírovat původní, zbytečně robustní a „těžké” schody.

Jako dobrý nápad se ukázalo propojení osvědčených materiálů - kovové konstrukce a dřevěných stupňů. Celek působí lehkým a vzdušným dojmem, což je dobře, schodiště tak téměř neblokuje přirozený průchod světla interiérem.

Nápadité řešení jeho stupňů v kombinaci s kostrou tak trochu připomínající hlavolam, zároveň umožnilo vytvořit kromě stupňů i spoustu poliček a odkládacích ploch, které si obyvatelé domu budou moci zaplnit čímkoli podle svého uvážení.

Foto: Ofist

Jedním z hlavních požadavků klientů bylo, aby schodiště pokud možno nebránilo v proudění světla napříč interiérem.

Ať to budou nejrůznější drobné designové doplňky, knížky, anebo třeba v určité fázi života dětské hračky a výtvory, pokaždé schodiště získá nový vzhled. Pokaždé jej právě tyto prvky začlení nejen do interiéru, ale především plně do života rodiny. Schodiště se tak stane v jistém smyslu výkladní skříní aktuálního života obyvatel domu.

Designéři schodiště pojmenovali Stripcase, což je jazykovou hříčkou, která vznikla nahrazením slova stair (schod) ve slově schodiště (staircase) slovem strip (v tomto významu proužek). Poukazují tak právě na výrazné lineární rysy, které vynikají na první pohled ze schodiště více než samotné schody.

Foto: Ofist

Jednoduché linie daly schodišti jeho název.

Foto: Ofist

V centrálním prostoru nechybí lustr. Ten má v protikladu ke schodišti oblé tvary.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám