Hlavní obsah
Podobně, jako v ostatních částech domu, také interiéru koupelny dominuje dřevo. Foto: Alberto Biscaro

Dům u jezera je příjemným víkendovým útočištěm pro dvojici milovníků outdoorových aktivit

Dvojice milovníků outdoorových aktivit si nechala v kanadských lesích poblíž městečka Messines postavit víkendový dům. Stavba stojí kousek od jezera, ve strmém kopci. Aby se ušetřilo na nákladech a snížily ekologické dopady na okolí, rozhodl se párem oslovený architekt Anik Péloquin využít základy původní chatky, která na místě stávala.

Podobně, jako v ostatních částech domu, také interiéru koupelny dominuje dřevo. Foto: Alberto Biscaro
Dům u jezera je příjemným víkendovým útočištěm pro dvojici milovníků outdoorových aktivit

Rozměry staré chatky byly 7,5 x 11 metrů. Velká, částečně zastřešená terasa obklopuje dům ze tří stran. Její prostor je úzce provázán s interiérem domu, takže během teplých dní funguje jako jeho další obytná zóna.

Modrošedý odstín dřevěných obkladů stavby hezky koresponduje s okolní letní zelení.

Foto: Alberto Biscaro

Dům ze tří stran obklopuje terasa, která je z části zastřešená.

Foto: Alberto Biscaro

Převážná většina místností nabízí výhled na jezero. Protože je dům vystavěn na relativně malé ploše, umocnil architekt vnímání jeho prostoru dvojnásobnou výškou stropů. Stěny nechal hodně otevřené, čímž přivedl do interiéru záplavu světla, která opět napomáhá optickému zvětšení jeho skutečných rozměrů.

Vložené dílce z překližky mají připomínat zrzavou barvu modřínového jehličí na podzim a v zimě.

Foto: Alberto Biscaro

Foto: Alberto Biscaro

Foto: Alberto Biscaro

Navíc, když se pak navečer začne sklánět slunce k obzoru, vrhají okolní stromy stíny na stěny a podlahy uvnitř domu, takže má návštěvník pocit, jakoby ani nebyl v pokoji, ale venku v přírodě.

Foto: Alberto Biscaro

Velká okna v obývacím pokoji přivádějí dost světla i pro čítárnu v prvním patře.

Foto: Alberto Biscaro

Za koupelnou následuje hned ložnice.

Foto: Alberto Biscaro

Aby se dům s celkovou plochou podlah 111, 5 m² co nejvíce přizpůsobil okolnímu prostředí, nechal jej architekt obložit dřevem. Modrošedý odstín zvolil tak, aby ladil se zelení letní vegetace. Naopak, vložené díly z překližky mají připomínat zrzavou barvu modřínového jehličí na podzim a v zimě.

Plán přízemí

Foto: Anik Péloquin (2x)

Plán prvního poschodí

Foto: Anik Péloquin (2x)

yknivoNumanzeSaNyknalC

Související články

Výběr článků