Hlavní obsah

Dům s pohádkovým výhledem kolemjdoucí téměř nezaregistruje

Na španělském pobřeží Costa Brava, jen něco kolem deseti kilometrů od Barcelony, vyroste dům, který dokonale těží z polohy ve svahu sklánějícím se ke Středozemnímu moři. Majitelům nabídne přímo pohádkové výhledy, zatímco shora, z ulice, bude téměř neviditelný.

Foto: Arthur Mendes

Z domu bude nádherný výhled na Středozemní moře.

Článek

Hned prvním projektem realizovaným na evropské půdě na sebe upoutává zaslouženou pozornost původem brazilský ateliér Stemmer Rodrigues, který tak rozšiřuje svou působnost i na Starý kontinent otevřením své první zahraniční pobočky.

Dvoupodlažní dům nazvaný Casa Falcó má vzniknout v zelených kopcích nad mořem u města Saint Feliu de Guixols. Charakteristické je pro něj výrazné vodorovné směrování stavby rozdělené na úrovni patra do dvou objemů. Jeden slouží jako denní zóna, či chcete-li společenská část, druhý je pak soukromá oblast domova, kde jsou umístěné tři ložnice.

V přízemí, které je z velké části zanořeno do svahu, je pak kromě dvojice dalších dvou ložnic také posilovna a herna s vinotékou.

Vodorovné linie domu vytvářejí desky z bílého betonu, mezi nimiž je obytný prostor chráněný proti slunečnímu záření elegantně prohnutými stínicími panely z vertikálně orientovaných latí.

Obě části domácnosti, denní i noční, jsou orientované na jih, tedy k moři a nabízejí tak možnost přenádherného výhledu. A majitelé se tak budou moci jen dohadovat, odkud je nejhezčí – zda z obývacího pokoje, z ložnice, anebo z nekonečného bazénu...

Nekonečný balkon má plochu větší než osm středně velkých bytů v Praze

Tipy a trendy

Řešení interiéru je logicky pojato jen minimalisticky, aby hlavní slovo měl na každém kroku právě výhled a moře. Základem zařízení je nábytek z přírodního dřeva prostých tvarů.

Dům na pozemku o výměře 5150 m² zabere 1075 m². Jeho zajímavostí je pak střecha, kterou architekti navrhli jako zelenou.

Nejenomže tak zlepšují její tepelnou izolaci a interiér se zejména v létě bude o to méně přehřívat, zároveň tak dům vsazený doprostřed bujné zeleně dokonale maskují před zvídavými pohledy kolemjdoucích po silnici, která se vine nad domem.

Nekonečný bazén

Nekonečné bazény neboli bazény se skrytým či ztraceným okrajem mají alespoň jednu ze stran na stejné úrovni s hladinou vody, která může (ale nemusí) přes ni přetékat. Obvykle jsou umístěny na vyvýšené ploše, takže při pohledu z bazénu vzniká dojem, že se hladina vody dotýká obzoru. Je „nekonečná“.

Výjimečně hezký efekt vzniká při umístění bazénu tak, aby „nekončící“ hladina měla pokračování ve vodní ploše na obzoru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám