Hlavní obsah

Dům přizpůsobitelný potřebám v období pandemie se stal vítězem soutěže mrakodrapů

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výsledky soutěže mrakodrapů nazvané 2020 Skyscraper Competition vyhlásili letos už počtrnácté její pořadatelé z internetového magazínu eVolo. V každoročně pořádané soutěži vizionářských návrhů se scházejí díla, která mají za úkol odhalovat pro budoucí generace možnosti výškové a ultravýškové zástavby. Do letošního ročníku se jako všude jinde promítla i současná pandemie nemoci covid-19.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nejlepší návrhy mrakodrapůVideo: Reuters

 
Článek

Letošní ročník mezinárodní soutěže návrhů mrakodrapů zná své vítěze. Jako již tradičně sedmičlenná porota složená ze zástupců médií, designérů a především architektů vybrala první tři nejlepší díla, kromě nich udělila dalších 22 čestných uznání. Vybírat bylo i letos z čeho. Do soutěže se totiž v průběhu minulého roku přihlásilo 473 autorů a autorských týmů se svými návrhy.

První místo získal mrakodrap nazvaný Epidemic Babel (volně přeloženo jako Babylon pro období pandemií), jejž navrhl tým čínských designérů ve složení D Lee, Gavin Šen, Wej-jüan Sü a Sin-chao Jüan.

Mrakodrap je navržen jako výškové zdravotnické zařízení umožňující například v případě epidemie rychle rozmístit jednotlivá oddělení podle aktuální potřeby. Základem je kovová konstrukce, do níž jsou jednotlivé prefabrikované moduly vsazeny.

Foto: Reuters

První místo získal návrh výškové nemocnice nazvaný Epidemic Babel.

Jako druhou nejlepší vyhodnotila porota dvojici tvůrců z USA, jimiž jsou Jü-tchien Tchang a Jün-tchao Sü. Jejich koncept nese název Egalitarian nature (Příroda s rovnou možností přístupu) a představuje umělý vertikální park pro rekreační aktivity v městských oblastech s vysokou hustotou obyvatelstva přístupný všem jeho obyvatelům.

Foto: Reuters

Druhý nejlepší přišel porotě návrh vertikálního parku Egalitarian nature

Pomyslnou bronzovou medaili si z letošního klání odnáší Charles Tzu Wei Chiang a Alejandro Moreno Guerrero z Tchaj-wanu.

Projekt Coast Breakwater Community (volně jako Pobřežní vodolam) nabízí možnost vytvoření vertikální obytné komunity pro rybáře v St. Louis v Senegalu, kde stoupající hladiny moře nutí obyvatele k nedobrovolnému ústupu do vnitrozemí. Návrh je inspirován tradiční dřevěnou architekturou – systémem sloupů, oblouků a tahových struktur.

Foto: Reuters

Na třetí příčce skončil projekt Coast Breakwater Community, tedy komunitní bydlení pro lidi v Senegalu, aby se nemuseli stěhovat do vnitrozemí kvůli rostoucí hladině moří.

Vzhůru ke hvězdám míří mrakodrap inspirovaný návrhy lodí

Tipy a trendy

Cílem soutěže je od jejího počátku hledat nová řešení v oblasti výškové výstavby, ale také nového využití technologií, materiálů, estetiky a prostorového uspořádání staveb.

Zástupci organizátorů podporují především mladé designéry a architekty v tom, aby se ve svých vizionářských pracích nebáli zpochybnit způsob, jakým chápeme vertikální architekturu a její vztah k přírodnímu i urbanistickému prostředí v současnosti.

Anketa

Přijdou vám podobné soutěže vizionářských návrhů důležité?
Ano, pomáhají rozvoji daného oboru.
63,5 %
Asi ano.
2,6 %
Nevím, neumím to posoudit.
5,7 %
Důležité možná, zajímavé nikoli.
3 %
Ne, je to jen mrhání časem a penězi.
25,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 701 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

V Dubaji vytiskli největší budovu světa

Po sérii spíše zkušebních projektů v nejrůznějších koutech světa hlásí Dubaj dokončení největší budovy vytvořené pomocí technologie trojrozměrného tisku. Má...

Výběr článků

Načítám