Hlavní obsah

Dům plný slunce vypadá jako most z kostek cukru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dům neobyčejného tvaru si nechali postavit majitelé poměrně rozlehlého pozemku na španělském ostrově Menorca. V oblasti Coves Noves tak vznikl dům, který připomíná most, jenž se někdo snažil postavit z velkých bílých kostek. A právě tak se stavba také jmenuje - Bridge House - Dům Most. Autorkou projektu je Alicia Casalsová z ateliéru Nomo Studio.

Foto: Adriâ Gouláová

Podle překlenutí volných venkovních prostorů získala stavba své jméno - Dům Most.

Článek

Pozemek o výměře 2400 m² umožnil majitelům nechat si postavit dům, který se pěkně roztáhne do šířky a nabídne tak hezké výhledy do okolní krajiny a samozřejmě na moře.

Architektka pak tento bonus ještě vylepšila tím, že samotnou stavbu pojala jako soubor bloků, které vůči sobě různě natočila. Každá z místností má tak vlastní charakter, který nelze tak snadno dopředu vytušit a každá hlavně odkrývá jinou část výhledu.

Zajímavostí je velká hravost, kterou architektka uplatnila při volbě tvarů jednotlivých bloků. Zatímco některé mají tradiční čtvercový půdorys, jiné pětiúhelníkový.

Jednotlivé objemy pak jsou na pozemek jakoby naskládány, stavba se tak se zdánlivou lehkostí přizpůsobuje, ba dokonce jeho svažitost využívá ve svůj prospěch. Bylo tak možné vytvořit přemostění venkovního prostoru, které dalo domu jméno.

Srdcem domu je venkovní prostor

Dvoupodlažní dům je určen převážně jako rekreační objekt, proto architektka věnovala velkou pozornost venkovním prostorům. Ty jsou s interiérem úzce provázané, některé z nich jsou ukryty právě pod uzavřenými objemy.

Hlavní veranda má pak prostor 100 m² a je v podstatě srdcem celého domova. Zde se konají všechna setkání s přáteli a rodinou. Doplňuje ji jak bazén, tak kuchyňská zóna, a nabízí výhled do obou hlavních směrů, tedy na moře s horami i na les.

Druhá veranda o podlaží výše je spojena s hlavní kuchyní a určena je pro více každodenní použití.

Měla to být jen přístavba, nyní je srdcem celého domu

Tipy a trendy

Samotný dům pak v sobě ukrývá obývací pokoj propojený s kuchyní, který doplňuje hned pět ložnic. Jedna z nich je pak umístěna samostatně, což ji předurčuje k využití coby ubytování pro hosty.

Hlavní ložnice určená pro majitele je v patře, je napojena na obývací pokoj s kuchyní. V případě, že jsou majitelé na dovolené sami, mají tak k dispozici prostě byt na jedné výškové úrovni. Ostatní ložnice jsou totiž ve spodním podlaží, kde mají přímý přístup do zahrady a k bazénu.

Koupelny pak architektka navrhla jako otevřené prostory s velkými okny od země ke stropu.

Foto: Adriâ Gouláová

V domě jsou na mnoha místech zelené stropy.

Do stavby je zakomponovaná garáž a stejně tak i prádelna, na niž v exteriéru velmi prakticky navazuje terasa na věšení prádla. Nechybí velká místnost sloužící jako sklad, samostatný prostor má i technické zázemí domu.

Fasáda domu má záměrně sněhobílou barvu, což je obvyklá barva staveb na Menorce. Oživujícím prvkem je pak pás z bílých posuvných okenic z perforovaného hliníku. Ty ponechávají dostatečné množství světla pronikat do interiéru, přesto jej ale příjemní stíní a zároveň poskytují soukromí.

Pás, který okenice vytvářejí, pak napodobila architektka i na zadní straně domu, kde jsou zdi uzavřené, bez oken. Vzhled domu díky tomu působí přirozeně homogenním dojmem.

Sněhobílá moderní vila elegantně zapadla do historického centra města

Tipy a trendy

V porovnání s fasádou působí interiér domu velice živě, a to díky většímu počtu použitých barev a materiálů. Stropy v některých místnostech nejsou bílé, ale mají zelenou barvu, aby podpořily pocit vzdušnosti.

Foto: Adriâ Gouláová

Na dřevěné prvky v interiéru je použita bříza.

Dřevěné prvky jsou ze světlého březového dřeva, podlahy jsou z litého hrubého betonu, který byl leštěn tak dlouho, dokud se neobjevilo zrno.

Koupelnové a kuchyňské desky jsou z bílého mramoru. Zelená barva se pak v domě objevuje ještě jednou, a to v koupelnách. V této barvě jsou spáry dlažby.

V bělostné luxusní vile je voda cítit na každém kroku

Tipy a trendy

Architekta v domě nepoužila jediný zdroj světla, který by sloužil jako přímé osvětlení, všechny místnosti jsou nasvícené jen nepřímo, nejčastěji LED pásy skrytými nad stěnami. Ty pak doplňují porůznu roztroušené stojací lampy.

Jen nenápadně je nasvícený dům i zvenčí. Výrazně je ozářen pouze vstup, který doplňuje mohutný olivovník.

Anketa

Hraje pro vás důležitou roli, jak velké venkovní prostory má dům?
Ano, to je pro mě zásadní!
60,8 %
Docela ano.
31,1 %
Je mi to spíš jedno.
3,9 %
Ne, to mi nepřijde podstatné.
4,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1346 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám