Hlavní obsah

Doplněk domu, který zvýší jeho uživatelský komfort

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zimní zahrada představuje zajímavý doplněk domu. Báječně rozšíří jeho obytnou plochu a zvýší uživatelský komfort. Dokáže navodit atmosféru letní dovolené i v době, kdy za oknem panuje sychravé a nevlídné počasí.

Foto: Deceuninck

Díky pasivním solárním ziskům lze ušetřit za energii při vytápění. Systém PVC profilů Arcade s dvojsklem se pyšní nízkým koeficientem prostupu tepla.

Článek

Moderní zimní zahrady se neomezují jen na svůj původní účel, jímž bylo celoroční pěstování rostlin. Dnes slouží především k rozšíření životního prostoru.

Díky využití moderních konstrukčních prvků, tepelněizolačních skel, vhodného vytápění, ventilace a zastínění nabízejí komfort zcela srovnatelný s obytným interiérem.

Poskytují příjemné prostředí oddělené od zbytku domácnosti, ve kterém se lze po celý rok věnovat oddechovým aktivitám, odpočinku nebo meditaci.

Promyslete vzhled

Vzhled budoucí zimní zahrady by měl odpovídat konstrukci domu, na niž navazuje. Ať už plánujete zimní zahradu jako součást novostavby, anebo se chystáte na přístavbu, alespoň v první fázi kontaktujte zkušeného odborníka, jenž poradí s výběrem optimálního systému a doporučí konstrukční řešení, jež bere v úvahu místní klimatické podmínky.

Domek na zimní grilování může být ve skutečnosti čímkoli

Tipy a trendy

Zimní zahrada by měla mít kompaktní tvar, bez zbytečných výklenků. Tyto konstrukční prvky celou stavbu prodraží a mohou také způsobovat problémy s cirkulací vzduchu.

Stavební povolení

Zásadním údajem pro přístavbu obytné zimní zahrady je jednoznačně rozloha zastavěné plochy. Ta má zásadní vliv na to, zda budete potřebovat stavební povolení, či vystačíte jen s ohlášením.

V současné době platí novela stavebního zákona, která dovoluje u staveb pro bydlení bez ohledu na jejich výměru využít zjednodušený postup, tedy pouze územní souhlas a ohlášení stavby ve společném řízení.

V každém případě je namístě návštěva místně příslušného stavebního úřadu, kde získáte informaci o správném postupu.

Kvalitní materiály

Nejčastěji používanými materiály pro konstrukce zimních zahrad jsou plastové a hliníkové profily nebo dřevo. Do zimní zahrady vybírejte stejně kvalitní profily, jako byste je vybírali přímo do domu. Především sledujte součinitele tepelné prostupnosti rámem, které optimálně splňují standardy pro pasivní domy.

Pro zasklení ploch se zpravidla používají dvojskla. Mají o něco menší světelnou prostupnost než skla jednoduchá, ale zato výrazně zvyšují tepelný komfort.

Plastové profily bývají pro zvýšení stability vyztuženy ocelí nebo hliníkem. Jsou téměř bezúdržbové a finančně dostupné.

Přes střechy čtyř mrakodrapů se potáhne jako had prosklená zimní zahrada

Tipy a trendy

Dřevěné profily jsou stylové a sluší především starším domům. Jejich nevýhodou je náročná a pravidelná údržba, protože dřevo je z vnitřní i vnější strany namáháno vlhkostí.

Špičkové a elegantní hliníkové konstrukce odolávají vlhkosti a jsou bezúdržbové. Jejich výroba je energeticky náročná, což se projevuje ve vyšší ceně.

Důležitým prvkem je také vhodně zvolený systém dveří. Například posuvně

-zdvižné dveře vyrobené ze stejných profilů se budou vždy hladce otevírat.

Pozor na přehřívání

Prostor v zimní zahradě se rychle zahřívá, a tak je třeba zajistit plynulý přísun čerstvého vzduchu. Větrání dveřmi je sice příjemné, je to ale řešení krátkodobé a snadno může dojít k přehřátí. Proto se přidávají účinné větrací klapky umístěné v různých výškách. Optimální je výměna objemu vzduchu v zimní zahradě až padesátkrát za hodinu.

Také promyšleným stíněním lze účinně redukovat teplo ze slunečních paprsků i příliv světla. Vhodný typ zastínění se řídí podle použitého druhu zasklení i konstrukce.

Venkovní žaluzie nebo markýzy zadržují až 80 % solární energie. Méně nápadnou variantou je zastínění žaluziemi a roletami z vnitřní strany. Ty zajistí pouze 30–60% zastínění.

Zastavte slunce už před okny

Tipy a trendy

Příjem světla také omezíte přirozeným zastíněním, a to vysokými a hojně olistěnými rostlinami, které vysadíte přímo před stavbu. Toto řešení má ale jednu podstatnou nevýhodu - neumožňuje prakticky žádnou změnu v závislosti na momentální situaci.

Zelená tečka

Vytvořit správnou atmosféru pomohou okrasné rostliny. Při jejich výběru berte v úvahu náročnost a přirozené podmínky pro jejich pěstování.

Rostliny se vzhledem palmy navodí iluzi letní dovolené. Oblíbená je třeba dracéna, která nabízí kultivary jednobarevné i s pestrými listy. Jestliže toužíte po větší dávce exotiky, zaměřte svoji pozornost na orchideje. S jejich různobarevnými květy sladíte i dominantní barvy v interiéru.

Pokud se obáváte pěstovat doma exotiku, dejte šanci fíkusům, některé vyrostou až do výšky dvou metrů.

Rostliny v zimní zahradě nemají jen funkci dekorativní. Spolu s vhodným topným systémem výrazně přispívají k vytvoření optimálního mikroklimatu. Při vytápění hodně záleží na tom, kolik tepla ze slunce zimní zahrada přijímá a jakým způsobem se vytápí zbytek domu. Při projektování zimní zahrady se osvědčilo podlahové vytápění či podlahové konvektory.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Relaxujte chytře a všemi smysly

Sauna má blahodárný vliv na naše zdraví, hlavně výborný preventivní účinek. Kromě klasické finské sauny našly uplatnění i infračervené prohřívací kabiny....

Výběr článků

Načítám