Hlavní obsah

Domek jako služka pro všechno

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodina z amerického Texasu už svůj dům má. Na zahradě si ale chtěla nechat postavit druhý, doprovodný, který bude sloužit prakticky všem myslitelným potřebám. Tu bude hernou a útočištěm pro děti, tu se stane ubytováním pro návštěvy, jindy zase místem pro chvíle odpočinku, samoty a vydechnutí. Architekti proto museli najít velmi chytré a variabilní řešení jeho interiéru.

Foto: Jake Holt

Dům už z několika metrů vyhlíží jako dřevěný, nebo alespoň dřevem obložený.

Článek

Nevelký domek zabírá na pozemku uměřených 56 čtverečních metrů a jeho základním rysem je, že se tváří jako úplně jiného, než čím ve skutečnosti je. Kostru má totiž z oceli, do níž je vložena betonová vana.

Díky pečlivé práci s bedněním z dřevěných prken se ale jeho stavitelům podařilo na jeho fasádě vytvořit tak přesvědčivý vzor, že už z odstupu několika metrů vypadá jako dřevěný. Nebo alespoň dřevem obložený. Mimochodem, právě podle hlavního materiálu je stavba i nazvaná - Concrete casita (Betonový domek).

Architekti svou práci s maskováním domu dotáhli k dokonalosti v tom smyslu, že poctivě napodobili styl okolní venkovské zástavby, domek uzavřeli sedlovou střechou s mírným sklonem a co víc, navrhli jej právě tak vysoký, aby byl sotva zahlédnutelný přes okraj plotu pozemku.

Foto: Jake Holt

Dům má v centrální části velká francouzská okna umístěná proti sobě, jimiž do interiéru přichází hlavním množství světla.

Aby byl jeho interiér co nejvíce univerzální, vymysleli architekti nápadité uspořádání takto malého prostoru opírající se o centrální box v podobě malého dřevěného domku ukrytého uvnitř větší stavby.

V tomto boxu je umístěná koupelna s toaletou, strana orientovaná do interiéru domu pak slouží jako kuchyňka.

Protože box rozděluje interiér na dvě poloviny, slouží zároveň jako přirozený předěl mezi ložnicí a malým obývacím pokojem. Právě do něj se ze zahrady vstupuje. Zcela samostatnou částí domku je menší komora, v níž jsou uložena kromě jiných potřeb i kola.

Anketa

Potřebujete na zahradě další, doprovodný domek?
Už ho máme.
14,1 %
Ano, hodil by se nám.
42,1 %
Domek ne, spíše garáž/stodola/apod.
14 %
Ne, máme vše, co potřebujeme.
16,2 %
Nemáme zahradu.
13,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2375 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Architekti navrhli prefabrikovaný dům ze slámy

Sérii prefabrikovaných domů vyrobených z přírodních materiálů navrhli ruští designéři ze studia Ecohouse Module, v jejichž čele stojí architekt Ilja Ševčenko....

Kouzelná chatka se otvírá a zavírá sama

Ve vesnici Sia-chua-jüan v provincii Che-pej na severu Číny mají zajímavost, která v současných horkých dnech zaujme kdekoho - vědci z Univerzity Čching-chua...

Výběr článků

Načítám