Hlavní obsah

Dobrý plot je ochranou i vizitkou domu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ploty doplňují vzhled stavby, chrání majetek i soukromí, poskytují bezpečné hranice pro děti a čtyřnohé mazlíčky na zahradě. Při výběru plotu zvažujeme jeho životnost, odolnost, náročnost údržby a design.

Foto: Hornbach

Plot z dílců Gabio z pozinkované a práškově ošetřené oceli vynikne barvou i geometrickými průhledy. Cena 5790 Kč/180 x 90 cm

Článek

Vedle užitné stránky plní plot i funkci psychologickou. Neprůhledná vysoká hradba z betonových kamenů, prken nebo gabionová zeď mohou vzbuzovat zvědavost, co se na pozemku asi děje a skrývá.

Přátelsky, a to bez ztráty stupně ochrany, působí např. průhledné kované ploty, často esteticky zpracované, byť zakončené špicemi.

Duet dřeva a plastu

Oblíbené jsou z hlediska ceny a nároků na péči dřevoplastové ploty. Materiál v sobě snoubí dojem dřeva a praktičnost plastů.

„Ideální léty ověřená kombinace je 60 % dřevní moučky a 40 % polymeru HDPE. Jde o perfektní vyvážení, kdy materiál vypadá přirozeně a udržuje si ušlechtilost dřeva bez všech jeho nedostatků,“ vysvětluje Lukáš Vondrák z firmy Woodplastic.

Ploty vymezují hranice našeho soukromí

Jak na to

„Výrobci, kteří pracují s tímto poměrem, v naprosté většině svým zákazníkům nabízejí záruku až 25 let s tím, že odhadovaná životnost materiálu tuto záruku daleko přesahuje,“ dodává.

Dřevoplast je stálobarevný a ve srovnání s přírodním dřevěným plotem vyniká extrémně dlouhou životností. Navíc není nutné ho natírat, impregnovat, mořit.

Plastové plotovky

Plotové profily z recyklovaných plastů na rozdíl od dřeva nehnijí a nekorodují jako některé kovy. V jejich prospěch hovoří snadná údržba a cenová dostupnost.

Plastové plotovky bez problémů upravujeme podle potřeby, řežeme je běžnou pilou na dřevo, vrtáme do nich, aniž by utrpěly jejich vlastnosti. Nabízejí širokou škálu barev. Stejně jako u dřeva i zde pro montáž volíme nekorodující spojovací materiál.

Živý plot se za péči odmění krásou

Zahrada

Pozor na velmi levné plastové oplocení! Vlivem slunečního svitu ztrácí původní podobu a krom jiného ho střídání teplot ohýbá do tvaru luku.

Proto volíme konstrukci plotu tak, aby byla nepodepřená část plotového pole co nejkratší, přičemž několik delších planěk opřeme o plotový základ/podezdívku.

Přirozená krása dřeva

Cena dřevěného plotu nemusí být vysoká, když je vyroben z běžných druhů dřeva, nejčastěji z borovice a ze smrku.

„I přesto, že vyžadují pravidelnou péči, náležejí dřevěné ploty k nejoblíbenějším,“ konstatuje David Benda, odborník z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach.

Foto: Hornbach

Přírodní tlakově impregnovaný dřevěný plot Ancona je z borovice a ze smrku. Vzhledu dominuje oboustranné rýhování. Cena 1890 Kč/180 x 180 cm

Dřevu ve venkovních podmínkách dopřejeme minimálně jednou za pět let kompletní renovaci.

„Nejdříve zkontrolujte, zda neuhnívají plotovky a latě. Odstraňte starý nátěr – oškrábáním či horkovzdušnou pistolí. Důkladně očištěné dřevo naimpregnujte, případně použijte fungicidní přípravky proti houbám a plísním. Naneste syntetickou lazuru, bezbarvý lak či jiný nátěr,“ radí David Benda.

Životnost dřevěného plotu také prodlužují podezdívka a zkosená horní část prken/latí, na níž se nebude držet voda.

Kované ploty

Mnoho lidí volí bezúdržbové kované či hliníkové ploty jako jednorázovou investici, která bude sloužit pro několik generací. Oplocení z hliníku je atraktivním řešením pro moderní domy, vynikne jako zajímavý prvek třeba ve spojení s rodinným domem s plochou střechou.

„Lamely hliníkového plotu je možné navrhnout s takovým překrytím, aby zvenčí prakticky nebylo vidět na zahradu, zatímco výhled ze zahrady zůstane zachován,“ upozorňuje Josef Mráz, technický ředitel společnosti Lamark.

Foto: Lamark

Oplocení z hliníkových lamel funguje díky jejich náklonu přes šířku průhledu do zahrady.

Tahokov, kovová mřížovina z hliníku nebo ocele, je pro svou dekorativnost využíván i jako architektonický prvek. Motiv můžeme zvolit s co nejmenší propustností, takže pozemek nebude lákat zvědavé zraky, nebo naopak zvolíme variantu s vyšší propustností, aby vynikla estetika zahrady.

Chceme-li reprezentativní kovaný plot, vybíráme firmy kladoucí důraz na ruční práci a zkušené kováře i zámečníky. Dobrá firma plot odborně namontuje a nabídne záruční i pozáruční servis.

Kámen a beton

Kamenné gabiony a ploty z betonových bloků jsou pohledovou bariérou, skvěle izolují od hluku okolí. Vyšší pořizovací náklady a náročnější stavbu kompenzuje téměř nulová péče.

Gabion je větší drátěná uzavřená konstrukce obvykle naplněná kamením. Řada majitelů gabionového oplocení zjemňuje jeho vnější podobu osázením popínavými rostlinami.

Čím ohraničit pozemek? Inspirujte se

Tipy a trendy

Použít pro plot pouze šedé či červené betonové cihly je škoda, protože beton dokonale napodobí třeba dubová a smrková prkna i latě. Vynikne tak ve venkovském prostředí v blízkosti rustikální stavby.

Aby lahodil oku

„Rozměry plotových dílců vybírejte tak, aby měly pěkný optický poměr šířky ku výšce, ideálně 2:1 nebo 3:1. Typické rozměry bývají 0,9 m na výšku a 2 až 2,5 m na šířku. Taková kombinace dobře vypadá a odpovídá blokům, ze kterých se nejčastěji zdí či betonuje základ plotu. Pro špičkový výsledek svoje požadavky konzultujte s vyškoleným profesionálem, který vás zároveň seznámí se stavební připraveností (sloupky, elektroinstalace v případě vjezdové brány na pohon),” radí Josef Mráz.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Čas výsadby živých plotů je tu

Krásný živý plot, to je běh na dlouhou trať. O výsledku se ale do značné míry rozhoduje již na samém začátku, tedy při jeho výsadbě. Vše si proto dobře...

Výběr článků

Načítám