Hlavní obsah

Dům s příznačným názvem Plot je nápaditě ukrytý v ohraničení pozemku

Novinky, Text: Michael Rund, editace: Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při navrhování chebského domu Plot od A69-architekti byli autoři postaveni před zajímavý a těžký úkol – vybudovat na rohovém svažitém pozemku, na předělu průmyslově-obchodní a obytné čtvrti, pohodlný dvoupodlažní objekt s plochou střechou, který by své obyvatele chránil před okolním světem a zároveň jim umožnil pohodlné bydlení.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Karlovarského kraje

Rodinný dům se nachází v Chebu a vznikl v roce 2004.

Článek

Dům Plot se jakoby uzavírá do vlastního světa. Pro své okolí je na první pohled plotem, masivní zahradní zdí. Ta vytváří jasný předěl mezi veřejným a soukromým prostorem, vytyčuje hranici života „na ulici“ a života „doma“.

Svažitá parcela umožnila umístění vstupního podlaží do nižšího terénu. Tím cesta domem přirozeně vystoupá od vstupní haly s garáží, saunou a bazénem k obytnému podlaží se dvěma samostatnými byty a vstupem do zahrady.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Karlovarského kraje

Zvenku působí stavba jako zeď. Že jde o rodinný dům, není na první pohled zřejmé.

Plot určuje hranici pozemku a zároveň kopíruje obvodové zdi domu. Má proměnlivý charakter a výšku. Záhyby, které svým pohybem na parcele vytváří, jsou předělovány skleněnou stěnou.

Interiér je členěný na osobní prostory ložnic a koupelen a na společenské prostory propojené se zahradou, která se stává součástí interiéru.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Karlovarského kraje

Stavbu zvýrazňuje sytě žlutá fasáda.

Dům je stavěn klasickou technologií z keramických tvárnic. Okna jsou ze smrkového materiálu. Podlahy a terasy jsou z dubu.

Změnou struktury a barev na fasádách je umocněno vnímání odlišnosti rubu a líce stavby. Kromě barevného nátěru na vnitřní straně jsou materiály ponechány v původní barevnosti a struktuře.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Karlovarského kraje

Interiér je vhodně propojený se zahradou.

Architektura rodinného domu ukazuje, jak je možno i bez okázalých gest a velkých finančních prostředků vytvořit kulturní bydlení. Přehledná, noblesní dispozice staví na jednoduchém prolínání prostorů.

Obdivuhodné je dosažení dvou efektů zároveň – sevřenosti v osobnějších prostorech a otevřenosti v obytných místnostech. Výsledkem je příjemné bydlení a čistá architektura.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám