Hlavní obsah

Designblok ocenil mladé diplomanty a ekologicky vytvořené objekty

Mezinárodní soutěž Diploma Selection zná své vítěze. Mezi finalisty z Česka, Portugalska, Polska, Rakouska, Maďarska, Itálie, Německa nebo Litvy zvítězil v produktové části Čech Dávid Valovič. Nejlepší projekty zvolila odborná porota složená z kurátorů, galeristů a redaktorů na nedávno proběhlém festivalu Designblok v Praze.

Foto: Archiv festivalu Designblok, Tomáš Hercog

V kategorii produktový design získal prvenství Dávid Valovič, absolvent pražské UMPRUM, s projektem Na čem stojíš?. Druhé místo obsadil Filip Krampla s křeslem Li_Chair.

Článek

Vítězové klání pocházejí z řad diplomantů mezinárodních univerzit. Diplomanti soutěží v oborech produktový a módní design.

Finalisté v kategoriích produktový a módní design vzešli ze 143 přihlášek z 38 škol a 16 zemí včetně řady diplomantů z českých univerzit.

Soutěž mladých designérů Diploma Selection se vrací do Česka

Tipy a trendy

Vítězové získávají menší finanční odměnu a možnost samostatné prezentace na příštím ročníku festivalu.

Porotu okouzlil pomník vytěženým jílům

V kategorii produktový design získal prvenství Dávid Valovič, absolvent  Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze, s projektem „What are you standing on?” neboli v překladu „Na čem stojíš?”. Projekt byl věnován zkoumání geologických přeměn krajiny Valovičova rodného Hrádku na Slovensku a v okolí obce Vižina ve Středočeském kraji.

Výsledkem práce designéra je třímetrový monument ve tvaru sloupu inspirovaný geologickými vrty. Vzniklý sloup je pomníkem už téměř vytěženým jílům.

Hlavní cenu Designbloku získal projekt zachycující krásu designu i inspirativní osobnosti

Tipy a trendy

„Dávid Valovič stvořil manifest geologické struktury země, na které stojíme, ctící materiál starý stovky tisíc let. Je to jednoduchá forma vytvořená z dávek jílu v různých barvách s elementem skla krvácejícím ven. Přes svou drsnost jde o silný a současně dojemný objekt,“ uvedla u příležitosti vyhlášení vítěze za porotu Tulga Beyerle, ředitelka Muzea umění a řemesel v německém Hamburku.

V soutěži zabodoval i ekologicky vzniklý nábytek

Na druhém místě se umístil Čech Filip Krampla s křeslem Li_Chair. To je vyrobeno z překližky a během jeho výroby bylo omezeno plýtvání materiálem. Křeslo má působivé organické tvary.

Foto: Archiv festivalu Designblok

Filip Krampla z Česka zaujal návrhem pohodlného sedacího nábytku.

Třetí místo v produktovém designu obsadil Alessio Ramundo z Itálie s projektem Natura. I jeho tvorba zaujme efektivním využitím přírodních materiálů. Kousky dobře korespondují s aktuálně velmi trendy boho stylem, který právě přírodním materiálům hodně fandí.

Foto: Archiv festivalu Designblok, Tomáš Hercog

Alessio Ramundo zaujal nábytkem z přírodních materiálů.

Mezi módními kolekcemi zvítězila tvorba Natalie Nepovim studující v Praze. Druhé místo získala Polka Nikola Fedak, třetí patří Češce Agátě Seehákové.

Soutěž Diploma Selection je pořádaná ve spolupráci s EUNIC Cluster ČR, které sdružuje evropské kulturní instituce a kulturní oddělení evropských velvyslanectví. Již posedmé byl vyhlášen vítěz z řad diplomantů mezinárodních univerzit. Letos jsme se vítěze dočkali po roční pauze.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám