Hlavní obsah

Byt, kde netypicky levituje nejen jídelní stůl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peter s Veronikou hledali bydlení v Praze poblíž centra. Toužili po Vinohradech, ale nakonec zvítězil Karlín. S ohledem na budoucnost se rozhodli pro byt velký zhruba sto metrů čtverečních a jeho interiér svěřili profesionálovi.

Foto: www.modernibyt.cz

Obývacímu pokoji dominuje sedací souprava s taburetem. Skříňky jsou zhotoveny z lesklého bílého lamina a zavěšeny na předsazené stěně se zlatou tapetou. Svítidlo je zdařilým úlovkem majitelů. Nejdéle čekali na dodávku ručně tkaného koberce z Indie.

Článek

S interiérem jste si nevěděli rady?

Přáli jsme si náš domov zařídit moderně, ale prakticky a pohodlně, a také jsme se tentokrát chtěli víc vyhnout nábytku z Ikea. Není na něm nic špatného, ale v průběhu devíti let, co jsem v Praze, bydlíme už v pátém bytě a všechno jsme si vždy zařizovali převážně tímto nábytkem, protože byl cenově i esteticky přijatelný. Proto jsme tentokrát obíhali různá studia a prodejny s nábytkem, ale neúspěšně.

Hledali jsme sedací soupravu, o níž jsme měli jasnou představu. Chtěli jsme, aby byla ve tvaru L, aby byla hranatá, ale pohodlná s nepříliš dlouhou sedací plochou v přijatelné výšce a zároveň i v rozumné cenové hladině. Na vhodnou jsme narazili až ve studiu De.fakto. S obývací stěnou jsme také nebyli úspěšní. Vždy se nám líbila jen část stěny, nikdy celá. Většinou komplet zahrnoval mnoho nábytku a nebylo možné koupit ho separátně.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyňská sestava byla zhotovena podle designéra ve studiu Radys. Na stěnu za pracovní deskou je použito lamino v šedém odstínu. Varná plocha s barem jako by levitovaly v prostoru. Ve skutečnosti je podepírá tenká průhledná noha ze silného plexiskla.

Ve studiu jsme se informovali na možnost nechat si zhotovit návrh interiéru a rozhodli jsme se spolupracovat s designérem Radovanem Mačákem. Tímto rozhodnutím jsme si ušetřili vzájemné dohadování a také spoustu času.

Co jste od designéra požadovali?

Jednoduchý interiér, ale útulný a šik. Pomocí příkladů jsme demonstrovali svoje představy. Veronika vybírala barevné kombinace podle vzorníků, ale jinak nebyl designér ničím limitován, jen finančně. Byli jsme otevření novým nápadům.

Foto: www.modernibyt.cz

Součástí společenské zóny je kulatý „levitující“ jídelní stůl bez podnože netradičně ukotvený do stěny. Je zhotovený podle autorského návrhu designéra Radovana Mačáka. Levitující dojem stolu umocňují čiré plastové židle i nástěnné skříňky.

Určitě bylo příjemné mít při práci volné ruce.

Vyplatilo se to. Jsme spokojení, protože interiér působí vzdušným dojmem. Hlavní obytný prostor velký zhruba padesát čtverečních metrů je rozčleněný na tři části. Prostor kuchyně je vyznačený sádrokartonovým podhledem, kam je zasazena dominantní digestoř.

Zajímavým prvkem je bar na průhledné noze, který budí dojem levitujícího stolu a zároveň tak prostor víc otevírá a provzdušňuje. Stejného efektu jsme dosáhli jídelním stolem, který nemá nohy, ale je připevněn přes roh místnosti. Výsledek podporují také čiré židle. Z rohů jsme udělali přednost. V kuchyni i v jídelně jsme na ně upevnili stoly.

Stůl krásně levituje, ale nevylomí se, je dost pevný? Zdá se dost tenký a velký.

Určitě se nevylomí. Je ukotven skrz roh na druhou stranu do chodby a je zpevněný vzpěrou.

Použili jste čokoládově hnědou barvu. Nebáli jste se, že vám tmavá barva původní záměr vzdušného interiéru zhatí?

Ne. Prostor je dostatečně velký a hodně světlý. Světlá je i kvalitní dubová podlaha, která zde už byla. Čokoládově hnědá v kombinaci se zlatou prostor zútulňuje. Zlatá vinylová tapeta s metalickým efektem je také na desce za televizorem, za níž je skryto osvětlení s LED diodami. Třetí nápadnou barvou je pronikavý odstín modré, který prostor oživuje a je použit výhradně na doplňcích.

Foto: www.modernibyt.cz

Koupelna je až na drobnosti víceméně v původním stavu od developera.

S Veronikou jsme objevili svítidlo, které sem skvěle zapadá. Má stejný odstín hnědé a vnitřní stranu stínítka zlatou. Designér sice navrhl jiné svítidlo, ale tohle nám schválil.

Vidím, že v ložnici to bylo zřejmě obdobné, jen s temnějším odstínem fialové.

Ano. Přáli jsme si mít ložnici hodně útulnou. Mohla mít poněkud těžší výraz, ale musela zůstat vzdušná. Proto je v záhlaví lůžka na speciální desce nalepená lesklá fialová tapeta s dekorem krajky. Ovšem lůžko a noční stolky jsou navržené tak, že opět vypadají, jako by se vznášely.

Foto: www.modernibyt.cz

I v ložnici je díky fialové tapetě a zajímavým svítidlům patrný náznak glamour stylu. Lůžko je zhotoveno na míru stejně jako většina vybavení v interiéru podle návrhu designéra. Z ložnice lze vstoupit přímo do šatny, kterou oddělují posuvné dubové dveře.

Plánujete ještě něco dokoupit?

Nic zásadního, spíš jen doplňky, nějaké obrazy.

Všimla jsem si originálního obrazu na stěně obývacího pokoje.

Ten jsem v počítači vyrobil sám. Vzal jsem naše fotografie z dovolené a podle návodu z internetu jsem se do toho pustil. Pak jsme si je nechali ve velkém formátu vytisknout.

Foto: www.modernibyt.cz

Přidáním atraktivních svítidel Icarus od Torda Boontjeho se tak podařilo udržet klidný výraz ložnice.

Kdyby nebylo designéra, možná bychom interiér zařizovali dodnes. Díky němu jsme byli hotovi během tří měsíců a interiér má svůj koncept. Každému bych doporučil využít služeb profesionála.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám