Hlavní obsah

Bydlení pod kontrolou aneb Jak funguje systém chytré domácnosti

– Praha
Novinky, hlk

Na právě probíhajícím stavebním veletrhu For Arch v pražských Letňanech, který potrvá do soboty 23. září, se mimo jiné představují i systémy chytré domácnosti, díky kterým můžete mít svůj dům nebo byt pod kontrolou i na dálku. Nabízejí dokonce možnost nakrmit domácího mazlíčka, který se právě vrátil domů.

Jak mít bydlení pod kontrolou aneb systém chytré domácnostiVideo: Novinky

 
Článek

K chytrým systémům patří například produkt LOGO! od společnosti Siemens. „Modul LOGO! je inteligentní relé pro řízení především průmyslových aplikací a inteligentních domů. Díky tomuto systému jste schopni připojit vaši domácí elektroinstalaci na internet a pomocí nějaké vyšší inteligence ji řídit,“ popsal jeho fungování produktový manažer Tomáš Froněk.

K systému lze připojit nejen domácí osvětlení, topení či okna, ale také bazény nebo domácí wellness. Všechna připojená zařízení lze poté řídit na dálku přes mobilní aplikaci. „Samozřejmě nejdůležitější pro nás je bezpečnost vašich dat, což znamená, že my si od vás data nikam nebereme. Všechna data máte u sebe a celý tento systém běží jen u vás doma, my data s nikým dál nesdílíme,“ poznamenal.

K zavedení systému je potřeba výše zmíněné relé a programovací software, se kterým se podle Froňka naučí zacházet i naprostý laik během několika málo hodin. „Pokud jste znalý alespoň trošku elektriky, tak si to naprogramujete i sám,“ dodal.

Potřebujete nakrmit kočku? Není problém

Do systému je možné nahrát i předpověď počasí, díky čemuž lze odhadnout, jak se bude dům zahřívat, nebo chladnout. Na základě získaných dat pak doma podle potřeby buď zatopíte, nebo vyvětráte. „Samozřejmě energetická efektivita je v dnešní době velice důležitá, tím se samozřejmě také snažíme zabývat,“ uvedl Froněk.

Systém ovšem nabízí i různé speciality. „Jedním z příkladů může být to, že máte doma kočku. Když přijde domů, systém to rozpozná a pošle vám esemesku, že se vám vrátila. A vy sami můžete rozhodnout o tom, jestli ji nakrmíte. Pošlete si esemesku, případně z chytré aplikace v chytrém telefonu dáte příkaz a nakrmíte ji, nebo nenakrmíte. Podle toho, jakou na ni máte náladu,“ dodal s úsměvem Froněk.

Chytrý systém se také dokáže naučit vaše běžné chování. V případě, že odjedete na dovolenou, může automaticky rozsvěcet, otevírat okna a předstírat, že jste doma. Dům také můžete z dovolené kontrolovat.

„Můžete se podívat, jestli vám všechno doma funguje, nevypadl nějaký jistič atd. Samozřejmě, když se vracíte z dovolené, dům se může připravit na váš příjezd, což znamená, že vám rozsvítí příjezdovou cestu, otevře garáž, zatopí, případně může připravit pračku na praní, a tak podobně,“ uzavřel Froněk.

I design je důležitý

Systémem chytré domácnosti se zabývá také firma ABB, která nabízí produkt free@home. Kromě běžných funkcí chytré domácnosti, mezi které patří ovládání světel, klimatizace, zakrývání oken žaluziemi, nabízí firma ABB i speciální designové vypínače.

Foto: Novinky

Někteří zákazníci si potrpí na designové vypínače.

„Systém samozřejmě můžeme ovládat moderními přístroji, jako jsou tablety, chytré telefony. Zákazníci po nás chtějí ale i klasiku. Myslím, že i klasika má podstatnou část v systému chytré domovní komunikace, a jsou to právě naše designové prvky, které jsme schopni zařadit do systému free@home. Ať už se jedná o prvky v naší designové řadě Tango, Element, Time, jsme samozřejmě schopni nabídnout tyto prvky i v jiných designech, které jsou velmi oblíbené mezi zákazníky,“ řekl Pavel Kutek, marketingový ředitel společnosti ABB.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám