Hlavní obsah

Bungalov nabízí pohodlí bez schodů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Absence schodů, přímý vstup na zahradu a menší technická náročnost při stavbě –⁠ to jsou hlavní bonusy, které příznivci bungalovů uvádějí. A také platí, že jednopodlažní dům je snazší postavit svépomocí než patrovou budovu.

Foto: Vexta domy

Příjemným plusem bungalovů je možnost přístupu na zahradu z jakékoliv části domu, kde je francouzské okno.

Článek

Kdo chce přízemní dům, měl by přednostně myslet na velikost pozemku. Dopřejte si určitě komfortní zahradu, protože bungalov zabírá přibližně dvakrát tolik plochy než dům patrový.

Pohyb a bydlení pouze v přízemí ocení rodiny s malými dětmi, ale také senioři, pro které je chůze po schodech nahoru a dolů fyzicky náročná. Bungalov je také snadnější upravit zcela bezbariérově. Rovněž samotný tvar bungalovu je plusový: lépe umí splynout s přírodním reliéfem.

Půdorys na přání

Klasické patrové domy jsou výrazně omezenější ohledně půdorysu. Naopak bungalov dovolí daleko větší možnosti, protože se nemusíte spokojit jen s obyčejným čtvercem nebo obdélníkem.

Když máte velký pozemek, můžete si s projektantem zvolit bungalov do tvaru písmene L, U nebo také méně častého T. Důležité je přitom respektovat tvar a terén pozemku, dům s ním nechat „kopírovat“.

Mezi oblíbené varianty bungalovů patří tzv. elka. Jsou totiž praktická. Snadno lze oddělit obytnou a společenskou část domu, eventuálně vkomponovat garáž, která se stane součástí domu.

Foto: RD Rýmařov

Bungalov Largo nabízí na rozdíl od patrových domů velkou variabilitu, co se týče půdorysu. Oblíbený je tvar L s terasou.

V rohu, který u domu typu L vznikne, lze v exteriéru vybudovat terasu s posezením a grilem, je možný i bazén. Jednodušší je i zastřešení terasy díky možnosti napojení na dům. Určitě si dopřejte i vstup na terasu z více místností.

Kdo chce větší soukromí, zvolí bungalov typu U, který tvoří uzavřenější prostor pro terasu (obklopena ze tří stran domem). Je to šikovný prostor pro vybudování zimní zahrady či prosvětleného atria.

Chaloupko, k lesu zády, ke mně čelem! Muž postavil dům, který se otáčí kolem své osy

Tipy a trendy

Když hlídají čidla

Bungalov jako dřevostavba je žádaná varianta. Je postavená na bázi dřevěných materiálů, ale drží krok s moderními technologiemi.

Některé dřevostavby mají v sobě zabudovaná speciální čidla, která monitorují jakékoliv vlhkostní výkyvy. A zaznamenají díky tomu i pronikání nechtěné vody, třeba do trámů konstrukce.

Foto: Vexta domy

Dřevostavba Vexta Senior je svými dispozicemi uzpůsobena na bydlení pro starší osoby.

Čidla dokážou sledovat vlhkost masivního i laminovaného dřeva, sendvičové podlahy, ale i vzduchové dutiny uvnitř konstrukce domu. Jejich rozmístění je přitom primárně řešeno v těch místech, kde únik vody či jiného média hrozí nejvíce: v koupelně, WC či kuchyni.

Díky centrální jednotce s připojením na internet, která data z čidel sbírá, je tak možné navlhnutí a poškození dřeva zavčas odhalit a prodloužit tím životnost celé stavby.

Tipy pro vás
Bungalov nabízí rozmanité tvary půdorysu, v závislosti na možnostech pozemku lze zvolit cokoliv. Důležité je myslet na orientaci domu vůči světovým stranám. Komfortní terasa či zimní zahrada by se měla využívat co nejvíce měsíců v roce.
V některé zástavbě stavební úřad, bohužel, vzhledem k okolní zástavbě, nepovolí bungalov postavit. V takovém případě je možný kompromis: nízkopodlažní dům s podkrovím.

Anketa

Jsou podle vás lepší vícepodlažní domy, nebo bungalovy?
Bungalovy
78,3 %
Jak kde a jak kdy
16,2 %
Vícepodlažní
5,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5944 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám