Hlavní obsah

Rodinný dům v Modřanech má dvě tváře, otevřenou a obrannou

Kristýna Křížová, Novinky, Text: Petr Koudelka, editace: Kristýna Křížová

Prostorově velkorysý dům v pražských Modřanech má dvě tváře: severní, sevřenou, obrannou a jihozápadní, otevřenou slunci a rodinnému životu. Stavebník chtěl dům osobitý, harmonický, klidný a přírodní, odlehčený, vzdušný i jednoduchý. To vše se architektům povedlo splnit.

Foto: Archiv publikace Slavné pražské vily

Vila se nachází v lokalitě: Praha 4 – Modřany.

Článek

Rodinný dům v Modřanech je dílem architekta Jana Línka a spoluautorů Josefa Koláře a Věry Dubské. Vznikl mezi lety 2003 až 2005.

Architekt splnil úkol postavit přízemní rodinný dům a navázat určitým způsobem na předchozí stavbu. Na pozemku v nárožní pozici spojení ulic Skalnaté a Hornocholupické totiž stával hospodářský objekt s obvodovou zdí a uzavřeným dvorem.

Foto: Archiv publikace Slavné pražské vily

U vily nechybí prostorný bazén.

Stavebník si přál přízemní dům, propojený se zahradou, a dvoustupňový. Tak se i stalo, ostatně parcela má výškový rozdíl pět metrů.

Z materiálů preferoval dřevo, sklo i lícovou cihlu. Stavba s vnitřním atriem, orientovaná na jih, měla být prosklená celoplošnými okny a dům měl být zastřešen pultovou nebo plochou střechou. Stavba ukazuje, jak se tyto nároky podařilo uspokojit.

Foto: Archiv publikace Slavné pražské vily

Strana obrácená do ulice svou podobou chrání před pohledy kolemjdoucích.

Vstup do vily je ze severní strany přes japonskou zahrádku s tekoucí vodou, jejíž uklidňující zvuk je zesilován odrazem od stěn. Zdůrazňuje se tak moment přechodu z vnějšího světa do intimity rodinného života.

V jedné hlavní úrovni vznikly poměrně velké střešní roviny, které jsou řešeny jako ploché, s potřebným spádem k odtoku vody. Nad ložnicovým křídlem je pultová střecha. Povrch rovných střech je oblázkový, doplněný zelenou střechou v místě terasy u pracovny a také při okrajích zastřešení hlavního obytného prostoru.

Foto: Archiv publikace Slavné pražské vily

Interiér je moderní a střídmý.

Strop hlavní obytné části tvoří dřevěné lepené trámy, pohledově přiznané. Příčné nosné zděné stěny zakládají hlavní konstrukční systém domu. Obvodový plášť je zděný, z cihel, povrchově upravený barevnou omítkou. Okna jsou hliníková, velké skleněné plochy do zahrady se otevírají odsouváním.

Skládací nebo posuvné žaluziové stěny řeší zastínění a zároveň jsou výrazným výtvarným prvkem charakteristickým pro tvář domu. Zahrada je převážně travnatá, při západním okraji doplněna stromy a keři. Terasy v zahradě jsou hrazeny kamennými stěnami.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám