Hlavní obsah

Budova centra pomáhajícího lidem s rakovinou umožňuje klientům pozapomenout na trápení

Novinky, Jana Nesvadbová

Nabídnout zejména to, co v běžných zdravotnických zařízeních obvykle chybí, může nejnověji vybudované centrum britské charitativní organizace Maggies´, jež pomáhá prakticky i emocionálně lidem s rakovinou. Centrum vzniklo v areálu Univerzitní nemocnice sv. Jakuba v britském Leedsu. Autory jsou architekti z ateliéru Heatherwick Studio a charakteristickými rysy je spousta zeleně a především vlídná, rodinná a uklidňující atmosféra.

Foto: Hufton + Crow

Spousta zeleně je velice důležitou součástí centra pro lidi bojující s rakovinou.

Článek

Pomoc pacientům s rakovinou nabízí v Británii kromě jiných i charitativní organizace jménem Maggies´. Ta spravuje v současnosti 26 center nabízejících lidem s touto zákeřnou nemocí nejenom praktickou pomoc, ale i tu neméně důležitou - psychickou. Organizace je provozována z dobrovolných finančních darů a o její klienty se stará odborně školený personál.

Nejnovější centrum o velikosti 462 čtverečních metrů je prvním počinem svého druhu pro architekty, kteří se ve světě proslavili především velkými urbanistickými projekty, jako je například rozhledna ve tvaru vázy v americkém New Yorku.

Toto centrum se s Vázou samozřejmě nemůže srovnávat, co se týče velikosti, ovšem rozhodně má pro své budoucí klienty nesporně větší význam. A tak k této práci architekti přistupovali. Vycházeli z pevného přesvědčení, že to, jak se člověk cítí, může významnou měrou ovlivnit už prostředí, v němž pobývá, tj. architektura.

Centrum pojali jako trojici pomyslných květináčů, v nichž jsou „zasazené” poradny. Tato trojice mezi sebou pak svírá srdce centra, jímž je kuchyň a další společenské prostory pro skupinové aktivity, včetně knihovny a cvičebny. Návštěvníci se tu tak mohou věnovat jak společným aktivitám, tak tichému rozjímání o samotě.

New Yorku roste nový ostrov, bude sloužit jako venkovní divadlo a park

Tipy a trendy

Samozřejmostí pak pro architekty byla práce se zdravotně nezávadnými a přírodními materiály, které na nemocné lidi budou působit důvěrně známým, a tudíž uklidňujícím dojmem.

Prostředí centra má své klienty vybízet příjemným a nenásilným způsobem k tomu, aby své okolí neváhali zkoumat nejenom vizuálně, ale i hapticky (hmatem). Cílem je, aby si lidé využívající služeb centra připadali v nových prostorách jako doma.

Tento důvěrný vztah si k neznámému prostředí mohou vytvořit i umísťováním různých drobností na poličky na stěnách či na parapety oken.

Foto: Hufton + Crow

Srdcem centra je kuchyň s jídelnou.

Spousta zeleně je v centru i díky střešní zahradě, kterou krajinářský designér Balston Agius navrhl v duchu yorkshirských lesů. Návštěvníci na ní proto naleznou pouze původní anglické rostlinné druhy. V areálu centra jsou pak stále zelené stromy.

A opět, i zeleň je zde k dispozici klientům více, než bývá v běžných zdravotnických zařízeních zvykem. O tu zdejší se totiž mohou starat sami návštěvníci. Dokonce jsou k tomu povzbuzováni.

Smysl je zřejmý - nabídnout městskému člověku příležitost odreagovat se a přestat myslet na svou nemoc. Co lepšího k tomu vybízí, než možnost zasadit na jaře pár cibulek a sledovat, jak se z půdy rodí nový život?

Anketa

Myslíte si, že by podobné centrum bylo zapotřebí i u vás v obci?
Rozhodně ano! A nejenom pro nemocné rakovinou.
88 %
Asi ano. Bylo by to hezké.
7,3 %
Nevím, to neumím posoudit.
1,8 %
Asi ne.
1 %
Ne, k ničemu by to nebylo.
1,9 %
Celkem hlasovalo 507 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám