Hlavní obsah

Bublinový dům by na Marsu nikoho nepřekvapil. Na naší planetě vypadá zvláštně

Novinky, Jana Nesvadbová

Vtipně a zároveň i trochu ztřeštěně vypadá bublinový dům, jenž stojí v australském městě Karalee, v provincii Queensland. Tvořen je totiž v převážné míře kulovitými moduly, které jsou vzájemně pospojované. Působí tak spíše jako objekt stavěný nikoli na Zemi, ale na nějaké cizí planetě, nebo alespoň na Měsíci. V současné době je na prodej.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Austrálii se prodává originální bublinový dům, jeho stavba trvala 10 letVideo: Reuters

 
Článek

Stavbu tvoří celkem 11 koulí a seskládány jsou tak, že vytvářejí dohromady trojpodlažní budovu.

Ač může interiér působit na první pohled nepřehledně a skromně, co se velikosti týká, nabízí ve skutečnosti 1050 čtverečních metrů místa rozděleného do dvaceti místností.

Mezi nejzajímavější patří bezesporu tzv. mediální místnost, jejíž podlaha terasovitě sestupuje na nejnižší úroveň.

Zajímavostí je také rozměrná pracovna, v níž je místo pro čtyři osoby, jež mají k dispozici i vlastní kuchyňku. Knihovna se pro změnu pyšní velkým, kruhovým oknem.

Britská výtvarnice tak vehementně zdobila svůj dům, až se stal neprodejným

Tipy a trendy

Autorem domu je australský architekt Graham Birchall, jenž jej pojal jako realizaci svého nápadu na vytvoření obytné stavby nepodléhající pravoúhlým standardům.

Jako základ proto vzal tvar koule a ty různě propojoval a doplňoval další oblými objekty. Dům nevznikl najednou, ale postupně se rozrůstal, tak jak se rozrůstala i jeho rodina. Stavba započala v roce 1983 a hotovo bylo o deset let později.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Jak uvádí agentura Reuters, ač je dům nabízen k prodeji, majitel nestanovil žádnou částku, kterou za něj požaduje. Naopak zájemci mají sami přijít se svými nabídkami.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám