Hlavní obsah

Architekti navrhli stavbu, která rozpíná křídla a imituje roboty z Transformers

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akční sci-fi thriller Transformers se stal inspirací pro kalifornské architektonické studio. Podle filmu o robotech, kteří se dokážou přetransformovat v libovolný dopravní prostředek, navrhli stavbu, která také mění tvary a funkce.

Foto: amphibianArc

Budova zaujme svým originálním sci-fi vzhledem.

Článek

Kalifornští architekti ze studia amphibianArc navrhli stavbu, která mění svůj tvar. Budova má být postavena v Číně ve městě Changsha v provincii Hunan a je zařazena v nominacích na cenu světového architektonického festivalu.

Nevšední stavba nese název "Transformátor" a je navržena pro čínskou strojírenskou společnost vyrábějící motorová vozidla Zoomlion. Původní tvar stavby je klasický kvádr.

Foto: amphibianArc

Pohled na navrženou stavbu v zavřené podobě.

Fasáda má mít roztažitelné prvky a připomínat křídla obrovské hmyzu. Závěsné ocelové a skleněné desky imitují křídla vážek a jsou umístěny na obou koncích budovy.

Foto: amphibianArc

Stavba může nabývat různých tvarů.

Projekt má celkem čtyři podlaží a celkovou plochu cca 10 tisíc metrů čtverečních. Stavba centrály firmy bude využívána i pro výstavy produktů.

Foto: amphibianArc

Ze strany k silnici nejsou žádná okna, zbytek stavby je ale proklen velkoryse.

Stavba má odrážet firemní image a zdůraznit její orientaci na inovace v průmyslu. Nabývá živočišných forem, které mají odrážet také snahu společnosti pochopit křehkou rovnováhu mezi přírodou.

Architekti vsadili i na tradiční čínskou kulturní symboliku - "vedení" symbolizuje orel, "pomíjivost a křehkost" motýl a "prosperitu" ropucha.

Foto: amphibianArc

V blízkosti stavby navrhli architekti větší park, který může stavba kdykoliv zastínit.

Denní světlo proniká v maximální možné míře do výstavní haly díky roztaženým křídlům a v noci naopak světlo vyzařuje do firemního areálu, který bude sloužit i pro společenské akce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám