Hlavní obsah

Hitem městských aglomerací se stávají mikrobyty

Novinky, Jana Nesvadbová

Neustálé dopravní zácpy a raketově stoupající ceny vytvářejí ve velkoměstech Latinské Ameriky podobný trend, jaký lze sledovat i ve velkých městských aglomeracích v západní Evropě nebo třeba v Asii. Je jím stoupající zájem o bydlení v miniaturních bytech. Mnohé z nich nemají o mnoho více plochy než jedno stání na parkovišti.

BEZ KOMENTÁŘE: Budova Nova Higienópolis v São Paulu nabízí i byty s plochou 10 m²Video: Vitacon Incorporadora

 
Článek

Autoři reportáže BBC si kladou otázku, zda ultra malé byty, mnohdy s plochou třeba jen deset čtverečních metrů, jsou ještě praktické, anebo se už stávají pro své majitele spíš vězeňskou kobkou.

„To jsou ale nejmenší byty v Latinské Americe,” řekl redaktorům Alexandre Frankel, ředitel společnosti Vitacon, která stojí za projektem komplexu s mikrobyty Nova Higienópolis v brazilském São Paulu.

Ačkoli stavba nebude dokončena dříve než na konci roku, zájemci o koupi bytů v ní se už nyní jen hrnou. Zájem o miniaturní bydlení není ale jen záležitostí sledovatelnou v brazilském největším městě, stejný trend lze pozorovat rovněž v Buenos Aires, Bogotě nebo třeba v Mexico City.

Jedním z hlavních důvodů přesunu zájmu veřejnosti k těmto malým bytům je jejich větší dostupnost v porovnání se standardně velkými byty, neméně důležitým aspektem bývá ovšem také jejich poloha.

Jak vysvětlují autoři reportáže, mnoho mladých lidí, kteří žijí sami, raději oželí sem tam nějaký ten čtvereční metr, jen když získají komoditu pro ně mnohem cennější – čas. Čas, který nebudou muset trávit každodenním cestováním do práce a zpět.

Foto: Vitacon Incorporadora

BEZ KOMENTÁŘE: NOVA HIGIENÓPOLIS - Studio 10 m²

Ne všichni jsou ale rostoucímu trendu příznivě nakloněni. Někteří architekti přirovnávají miniaturní byty k vězeňským celám. Jiní je ale vnímají jako vysoce výdělečné řešení urbanistického problému, který se navíc bude do budoucna ještě prohlubovat.

Zastánci tohoto stylu poukazují na to, že příklon k miniaturním bytům je vedlejším produktem ekonomiky gigantických firem. Ty zaměstnávají nejčastěji právě samostatně žijící mladé lidi, kteří odkládají založení rodiny na pozdější fázi svého života, zatímco v současné tráví největší část svého dne na pracovišti a ve společnosti přátel. I proto architekti kombinují malé bytové jednotky s velkými společnými zónami, v nichž se mohou obyvatelé scházet a bavit se.

„Lidé ve svých bytech přespávají, ale zbytek domu je součástí jejich domova také,” vysvětlil Frankel pro kanál BBC World. Právě jeho společnost vybudovala už několik domů s mikrobyty, žádný z nich ovšem neprolomil hranici deseti čtverečních metrů.

Menší byt prostě není možné vytvořit, a to minimálně proto, že už by to bylo za hranicí toho, co povoluje místní stavební legislativa, která umožňuje stavět jedenáctimetrové byty. „Udělal bych je klidně menší, kdyby to bylo možné,” říká k tomu Frankel.

Právě stavební legislativa bývá klíčem k tomu, jak velké byty se ve kterém městě objeví, všímají si redaktoři BBC. Například v japonském Tokiu, které je známé svou přelidněností a patří k nejhustěji osídleným městům světa, je možné objevit i mikrobyty s plochou 8 čtverečních metrů.

V jiných latinskoamerických státech se sice také zvětšuje nabídka mikrobytů, jejich obytná plocha se ale pohybuje okolo 20 čtverečních metrů.

Může se vám hodit na Seznamu:

Anketa

Umíte si představit život v bytě s plochou 10 m²?
Ano, to by nebyl problém
23,9 %
Snad, kdyby mi nic jiného nezbývalo
41,3 %
Nemám ponětí
4,6 %
Ne, to by určitě nešlo
19,3 %
Nikdy! To už raději spát pod mostem. Tam je alespoň víc místa
10,9 %
Celkem hlasovalo 109 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Bramborový dům, ve kterém lze bydlet

Příbytky, které tvarem připomínají nějaký jiný předmět, mají své kouzlo. I kdyby to mělo být něco tak všedního a přízemního, nebo spíše už podzemního, jako je...

Architekti navrhli prefabrikovaný dům ze slámy

Sérii prefabrikovaných domů vyrobených z přírodních materiálů navrhli ruští designéři ze studia Ecohouse Module, v jejichž čele stojí architekt Ilja Ševčenko....

Kouzelná chatka se otvírá a zavírá sama

Ve vesnici Sia-chua-jüan v provincii Che-pej na severu Číny mají zajímavost, která v současných horkých dnech zaujme kdekoho - vědci z Univerzity Čching-chua...

Výběr článků

Načítám