Hlavní obsah

Zkuste se neusmát. Stromové domky vypadají jako Mimoni

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Málokdy se stává, že by architektonický návrh vzbuzoval úsměv na tváři. Návrh stromového domku, který vytvořili manželé architekti Fei Tang Prechtová a Chris Precht z rakouského Studia Precht, přesně tuto reakci ale vyvolává. Není divu, jejich projekt stromového domku nazvaný Bert totiž na první pohled připomíná známé kreslené postavičky - Mimoně, kteří vykukují zvědavě z lesa.

Modulární domek vypadá jako kreslený Mimoň zvědavě vykukující z lesaVideo: Studio Precht

 
Článek

Architekti navrhli modulární stromový domek, jenž v nejužší možné míře propojuje architekturu s přírodou.

Projekt je v současné době ve fázi návrhu vytvořeného pro rakouský start-up Baumbau specializovaný na minidomy, stromové domky a stavby určené pro alternativní turistiku.

Foto: Studio Precht

Domek na první pohled připomíná postavičku z filmu o Mimoních.

„Jsme si plně vědomi toho, že architektura je vážné a zodpovědné řemeslo s dlouhou kulturou a tradicí. Lze to vidět už jenom na tom, jak architekti hledají reference pro své projekty v oblasti umění, filozofie, literatury nebo přírody. Inspiraci pro tento projekt jsme hledali v oblasti výtvarného umění. Nebyl to ale Michelangelo nebo Dalí. Svou pozornost jsme zaměřili na animované postavičky ze Sezamové ulice a Mimoňů,” říkají architekti o svém návrhu, jemuž se rozhodli vtisknout hravý a unikátní charakter.

Výsledkem měla být nezvykle vyhlížející postavička ukrývající se mezi stromy v lese. Právě ona nezvyklost či nepředvídatelnost je dle názoru architektů možná tím elementem, jenž současné konvenční architektuře schází.

Foto: Profimedia.cz

Kreslený mimoň jménem Stuart z filmu Já, padouch

Bert podle autorů samozřejmě není cestou, kudy by se měla architektura ubírat ve větším měřítku, ale je rozhodně snahou nalézt nové směry a zkoušet nové postupy.

Je míněn i jako ubytování pro cestovatele, kteří se vyhýbají velkým hotelům a hledají výjimečné příbytky, které jim při přespávání nabídnou ojedinělé zážitky.

Dům přesně na přání

Předností modulárního systému, který Bert ztělesňuje, je možnost reagovat přesně na konkrétní potřeby klienta. Ten si může zadat prakticky jakékoli požadavky - požadovaný počet ložnic, umístění kuchyně, velikost obývacího pokoje, počet koupelen, případně další místnosti jako knihovna, pracovna atd.

Architekti pak navrhnou několik různých variant řešení, k nimž mají okamžitě k dispozici informace o ceně, velikosti, době stavby atd. Předností takového systému je jasnost a srozumitelnost ve všech otázkách od samého začátku, takže klienta během realizace nic vážného nezaskočí.

Foto: Studio Precht

Stejně, jako strom, také Bert je spojen se zemí kmenem, z nějž se jeho další funkce rozvětvují do stran.

Základní podobou Berta je stromový domek, jehož tvar vychází z prostředí lesa. Stojí ve skutečnosti na zemi, s níž jej spojuje kmenu podobná noha. Díky ní má zcela minimální půdorys.

Veškeré funkční prostory jsou shromážděny ve výšce a rozprostřeny do stran. Podobně jako je tomu s korunou stromů. Interiéry pak mají tmavší barvu, což podporuje pocit útulnosti, téměř až dojem, jako by byl člověk v jeskyni. Na konci každé obytné části jsou vsazena velká kruhová okna.

Foto: Studio Precht

Povrch domku je pokrytý šindely ve tvaru listí v různých odstínech hnědé barvy. Jeho vzhled tak v přírodním prostředí působí přirozeněji.

Povrch domku je pokryt šindeli připomínajícími listí. Jejich barva není jednotná, přechází od nejsvětlejších k tmavým odstínům hnědé, což pomáhá stavbu v přírodním prostředí lépe skrýt.

Může být i plnohodnotným rodinným domem

Ačkoli je projekt koncipován jako modulární minidomek, ve skutečnosti jej lze rozšířit do poměrně seriózních rozměrů a vytvořit standardní rodinný dům.

Rozšiřovat jej lze i během jeho fungování. Majitelé mohou velikost svého domova upravovat bezprostředně v závislosti na své životní situaci. Architekti dokonce jdou v rámci variability Berta tak daleko, že pro místa, kde je nedostatek dřeva, navrhují dřevěný válec nahradit ocelovým.

Foto: Studio Precht

Interiér domku je navržen v tmavých barvách, což zvyšuje pocit jeho útulnosti a navozuje atmosféru jako by byl člověk v jeskyni. Nebo v noře. Hobití.

Dům je navržen jako soběstačný, s možností umístění solárních panelů na střechu, toaleta v něm může být kompostovací a rovněž k němu lze připojit zařízení na zachycování a zpracování dešťové vody.

Foto: Studio Precht

Domek je navržen jako modulární. Každý klient si tak může určit přesně tolik místností a v takové konfiguraci, jaké potřebuje.

Dům je momentálně ještě ve stadiu vývoje, první jednotky mají být na trhu na jaře 2020, přičemž cena té základní, nejmenší, je v současnosti odhadována na 120 tisíc eur, tedy zhruba 3 miliony korun.

Může se vám hodit na Seznamu:

Anketa

Chtěli byste bydlet v domě, který vypadá jako filmová postavička?
Ano, to by bylo prima
54,7 %
Asi ano, mohlo by to být veselé
14,7 %
Nevím, nejsem si úplně jistý/jistá
1,3 %
Asi spíš ne
8 %
Ne, díky
21,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 75 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Bramborový dům, ve kterém lze bydlet

Příbytky, které tvarem připomínají nějaký jiný předmět, mají své kouzlo. I kdyby to mělo být něco tak všedního a přízemního, nebo spíše už podzemního, jako je...

Architekti navrhli prefabrikovaný dům ze slámy

Sérii prefabrikovaných domů vyrobených z přírodních materiálů navrhli ruští designéři ze studia Ecohouse Module, v jejichž čele stojí architekt Ilja Ševčenko....

Výběr článků

Načítám