Hlavní obsah

Křehká krása a elegance svítidel sází na jednoduchost a kvalitu materiálů

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve světě designových svítidel vládnou pro laiky možná až překvapivě prosté a jednoduché tvary. Designéři dosahují elegance důrazem na kvalitní materiály a jejich zpracování, nejlépe ruční. Každá z designových lamp, ať již stolních, pracovních, stropních či podlahových a nástěnných je tak nejenom svítidlem, ale především ukázkou řemeslného mistrovství.

Foto: Mater (3x)

Lampy řady Liuku, cena v přepočtu 8887 Kč.

Článek

Trojice evropských značek se rozhodla představit své nejlepší kusy veřejnosti, která tak má možnost být svědkem toho, kterým směrem se design v oblasti svítidel v současné době ubírá.

Finská designérka Maija Puoskariová vytvořila pro dánskou značku Mater čistou, minimalisticky laděnou řadu Liuku, jejímž základem jsou kulaté a kapkovité tvary z masivního dřeva, které v některých případech doplňuje ručně foukané barevné sklo.

Jako světelný zdroj slouží LED žárovky, které jsou skryté v dřevěných částech. Stropní lampy tohoto typu nejlépe vyniknou ve skupinkách po několika kusech.

Foto: Mater

Luiz Lamp, cena v přepočtu 6444 Kč.

Jako přívěsek je koncipováno svítidlo s názvem Luiz Lamp. Němečtí designéři z ateliéru Böttcher+Henssler v něm spojili krásu přírodního korku těženého v Portugalsku a kovu zpracovávaného v jedné z posledních dílen svého druhu v Dánsku.

Foto: Mater

Lampy řady Lathe, cena v přepočtu 8125 Kč.

Do třetice přidávají Dánové podlahovou lampu Lathe Lamp z dílny místních architektů Jespera K. Thomsena a Sanne Trabergové. Ti její základní konstrukci navrhli z dubového dřeva, přidanou hodnotou produktu je – stejně jak v případě korkové lampy – zdroj dřeva, které bylo vytěženo v pravidelně obnovovaných lesích.

Dřevo je opracováno tradičními manuálními metodami. Ostatně, sám název lampy Lathe znamená v českém překladu soustruh. Stínítko je pak ze lněné tkaniny.

Foto: Established and Sons, James Champion

Stolní lampa Lighthouse, cena v přepočtu 68 655 Kč.

Britští designéři a bratři Ronan a Erwan Bouroullecovi navrhli pro londýnskou značku Established & Sons stolní lampu s romantickým názvem Lighthouse, tedy maják.

Bytelnou základnu v podobě sloupku zakončeného světelným zdrojem doplňuje stínidlo z kouřového, ručně foukaného skla, které lampě dodává dojem křehkosti.

Foto: Established and Sons, James Champion

Podlahová lampa Cho Light, cena v přepočtu 24 025 Kč.

Balónky upoutané k zemi provázkem připomínají podlahové lampy, jejichž autorem je mladý švýcarský designér Dimitri Bähler. Svítidla nazvaná Cho Light jsou jeho prvním dílem pro londýnskou značku a jsou rovněž oslavou kvalitního materiálu.

Tím je muchlaný, ruční japonský papír washi v krémové barvě. Koule z něj vytvořené udržuje ve výšce téměř neviditelná, 6 mm silná tyčka z uhlíkového vlákna.

Foto: Peter Guenzel

Stropní lampa z řady Filigrana Light, cena v přepočtu 8616 Kč.

Lampiónky se vzory jako z cukrových hůlek připomíná i řada stropních svítidel nazvaná Filigrana Light. Jejím autorem je londýnský designér Sebastian Wrong.

Kromě vzpomínek na dětství jeho lampy oživují starobylé řemeslné metody výroby benátského skla, které vyvinuli tamní skláři z ostrova Murano. Barevné pruhy jsou naneseny na povrch každého stínidla tak, aby vytvořily požadovaný vzor a dodaly každému kusu unikátní vzhled.

Foto: Wästberg

Stolní lampa ze série w102, cena v přepočtu 16 957 Kč.

Anglický architekt David Chipperfield vytvořil pro švédskou značku Wästberg řadu podlahových a stolních lamp, která nese název w102.

Jeho snahou bylo vystihnout podstatu lamp pro kancelářské použití a vyjádřit ji jazykem moderního designu. První verze lamp byly ve stylové mosazné verzi, novější modely jsou i z černé oceli.

Foto: Gilbert McCarragher

Podlahová lampa ze série w182 pastille, cena v přepočtu 9450 Kč.

Z myšlenek trvalé udržitelnosti a energetické úspornosti čerpá návrh řady stolních, nástěnných i podlahových lamp w182 pastille. Jejími autory jsou londýnští designéři Sam Hecht a Kim Colinová.

Svítidla, jejichž hlavní svítící část připomíná velký prášek, jsou ze 60 procent vyrobena z bioplastu vyztuženého skleněným vláknem. Jako zdroj pak využívají jednu LED žárovku, jejíž světlo široko do stran rozptyluje difusér.

Foto: Wästberg

Holocene No.4, cena v přepočtu 8938 Kč.

Nikoli elektřinu, ale obyčejný plamínek ohně využívají jako zdroj lampy britského architekta a designéra Johna Pawsona z řady Holocene. Nejnověji se tato rodina svítidel rozrostla o modely s označením No. 4.

Předobrazem současným modelům byla tradiční olejová lampa. Autor tak vytvořil svítidlo, jež má být univerzální nádobou pro oheň, jíž lze snadno a bezpečně přemístit, ať již v interiéru, nebo exteriéru. Svítidlo je vyrobeno z kombinace nerezové oceli a hliníku.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám