„Byt v Barrandovských zahradách je taková mozaika z cest – trochu etno, trochu Japonsko i wabi sabi, a také trochu laid back z Nového Zélandu,” říkají architekti, kteří jsou sami nadšenými cestovateli.

Architekti tentokrát zařizovali byt v barrandovské novostavbě.

Architekti tentokrát zařizovali byt v nově postaveném domě.

Zajímavé na jejich přístupu k tomuto projektu je sledovat, jak se jim podařilo v příjemně velkém bytě o ploše 110 m2 propojit vzdálené a zdánlivě nesourodé světy. Na jedné straně návštěvníka hned na první pohled upoutají exotické prvky a vintage doplňky, ovšem na druhé straně má byt velice moderní, elegantní švih, který jej pevně zakotvuje v soudobém městském žánru. Výsledkem je nadčasový interiér, který nabídne přesně tu potřebnou míru odpočinku po rušném dni v centru hlavního města, anebo po cestách po světě, kterou i sebevíce čilý člověk čas od času potřebuje.

Přirozenou linii oddělující klidovou a společenskou zónu představuje předsíň.

Přirozenou linii oddělující klidovou a společenskou zónu představuje předsíň.

„Výsledkem je interiér s tónovanými stěrkami na stěnách, běleným dřevem na podlaze, oblíbenými designovými kousky nábytku, příjemně ladící s teakovým stolem a závěsnými lampami ze štípaného bambusu, to vše jemně a postupně doplňované menšími dekorativními kousky svícnů, váz nebo dřevěných misek, posbíraných z cest po celém světě,” vypočítávají architekti, kteří ovšem spoustu kusů zařízení navrhovali také sami, přímo tomuto bytu na míru.

Jídelní stůl osvětlují lustry připomínající svým oblým tvarem japonské lampionky.

Jídelní stůl osvětlují lustry připomínající svým oblým tvarem japonské lampionky.

Byt na člověka dýchá příjemnou pohodou a klidem.

Byt na člověka dýchá příjemnou pohodou a klidem.

Velkou shodu s majiteli bytu nalezli zejména při návrhu kuchyňského boxu, vytvořeného hned z několika druhů materiálů. Pozorný divák si všimne travertinu i mramoru, jež doplňují lakované povrchy a světelné linky.

Obývací pokoj propojený s kuchyní a jídelní zónou je zařízený ve světlých barvách, které dávají dobře vyniknout několika pečlivě vybraným prvkům.

Obývací pokoj propojený s kuchyní a jídelní zónou je zařízený ve světlých barvách, které dávají dobře vyniknout několika pečlivě vybraným prvkům.

Na obývací pokoj venku navazuje terasa.

Na obývací pokoj venku navazuje terasa.

Když se večer zešeří, majitelé mohou ničím nerušeni usednout na desetimetrové velké terase a jen sledovat v dálce temné vody Vltavy, jež se jako had vine mezi zářícími pražskými návršími.

V celém bytě lze objevit motivy, které majitelům budou připomínat zážitky z cest po světě.

V celém bytě lze objevit motivy, které majitelům budou připomínat zážitky z cest po světě.

Dispozice bytu

Byt má velmi praktickou dispozici, která v maximální možné míře od sebe odděluje klidovou, soukromou zónu se třemi ložnicemi a obývací pokoj propojený s jídelnou a kuchyní do jednoho celku, na nějž v exteriéru navazuje zmiňovaná terasa. Centrální část, která oba funkční prostory od sebe odděluje, tvoří předsíň a na ni navazující chodba.

Aby žilkování kamene vyniklo, je použit jen na vybraných plochách a doplněn materiály bez kresby.

Aby žilkování kamene vyniklo, je použit jen na vybraných plochách a doplněn materiály bez kresby.

Prostor koupelny opticky zvětšuje velké zrcadlo na stěně.

Prostor koupelny opticky zvětšuje velké zrcadlo na stěně.

Půdorys bytu: 1 předsíň, 2 obývací pokoj s jídelnou a kuchyní, 3 prádelna, 4 koupelna, 5 chodba k pokojům, 6+7 pokoje, 8 hlavní ložnice, 9+10 koupelna s nadstandardním sprchovým koutem, 11 terasa.

Půdorys bytu: 1 předsíň, 2 obývák s jídelnu a kuchyní, 3 prádelna, 4 koupelna, 5 chodba k pokojům, 6+7 pokoje, 8 hlavní ložnice, 9+10 koupelna hlavní ložnice s toaletou a sprchovým koutem, 11 terasa.

FOTO: Atelier Kunc Architects

Může se vám hodit na Seznamu:
O dalších zajímavých proměnách bytů si můžete přečíst také zde:
Mladý muž má byt zařízený v brazilském stylu a s pingpongovým stolem
Povedený restart dvoupokojového panelákového bytu
Proměna malometrážního bytu v domov pro mladou studentku
Z přístavního skladiště se stal domov s nádhernou atmosférou
Architekti mladému páru zvětšili byt a zařídili jej v moderním černobílém stylu
Proměna bytu v jihlavském měšťanském domě