Hlavní obsah

Nejoblíbenějšími grily v Česku jsou ty na uhlí, dohánějí je elektrické

Novinky, tnk

Podle průzkumu v létě grilují více jak čtyři pětiny Čechů, a to nejčastěji na zahradě na klasickém grilu na uhlí. Za grily jsou ochotni zaplatit v průměru 3300 Kč. Nejoblíbenějším typem grilu jsou právě klasické na uhlí. Trendem se ale pomalu stávají i praktické elektrické kousky.

Foto: Viadurini in the Garden

Užitečnou výbavou plynových grilů bývají odkládací plochy.

Článek

Alespoň někdy podle on-line dotazníku* griluje 85 % Čechů, třetina z nich si pak v letním období připravuje touto formou pokrmy dokonce každý týden. Největšími fanoušky grilování jsou obyvatelé malých obcí a Prahy.

Většina lidí griluje na uhlí, mladší fandí elektrickým grilům

Grilovací party si v Česku získávají velkou oblibu. Na grilu se dnes už nepřipravuje jen maso, ale i trendy miniburgery, různé druhy sýrů nebo vafle či ananas. Do grilu dotázaní investují v průměru 3300 Kč, většinou kupují klasický gril na uhlí.

Foto: Weber

Nejoblíbenějším typem grilů jsou u nás ty na uhlí.

Trendem se ale stávají i elektrické stolní grily, které jsou oblíbené zejména mezi mladší generací. Ty se totiž dají jednoduše využít v interiéru, na zahradě, balkoně nebo na terase.

Stejně bezproblémová je i jejich údržba – po použití je stačí otřít vlhkým hadříkem a osušit. Grily na plyn v Česku příliš nefrčí. Má je jen zhruba desetina dotázaných.

Foto: Zboží.cz

Elektrické grily si získávají oblibu u mladých. Jejich předností bývají vyjímatelné a omyvatelné desky a mřížky.

Podobně oblíbené je i grilování na ohništi. Jeho výhodou je rustikálnost a zážitek z grilování připomínající klasické posezení u ohýnku.

Foto: Shimu

Ohniště dnes mají moderní podobu, která skvěle zapadá do trendy brutalistního architektonického stylu.

V Česku grily využíváme hlavně venku na zahradě. Nejméně rozšířená je příprava jídla na sdílených grilech dostupných ve veřejném prostranství. Přesto zde ale alespoň někdy jídlo připraví téměř čtvrtina lidí. Jde hlavně o obyvatele Prahy, kteří bydlí zpravidla v bytech bez možnosti využít vlastní gril.

*On-line dotazování uživatelů Seznamu v období 26. 3. – 4. 4. 2019. Dotazník vyplnilo 997 respondentů starších 15 let. Data jsou reprezentativní a byla vážena na základě pohlaví, věku a vzdělání.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Anketa

Jakému grilu dáváte přednost?
Na uhlí
50 %
Plynovému
25 %
Raději volím elektrickou variantu
25 %
Žádnému, negriluji
0 %
Celkem hlasovalo 8 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám