Hlavní obsah

Věž u německého Urbachu není jen milníkem turistickým, ale i technologickým

Novinky, Jana Nesvadbová

V minulých dnech vyrostla v blízkosti německého Urbachu jednoduchá a elegantní dřevěná věž. Stalo se tak při příležitosti tamní zahrádkářské přehlídky Remstal Gartenshau. Jejími autory jsou dva týmy univerzity ve Stuttgartu. Jejich cílem bylo ověřit možnost výstavby ze dřeva, které se místo mechanického tvarování stočí do požadovaného tvaru samo během schnutí.

Foto: ICD/ITKE Univerzita ve Stuttgartu

Zajímavého tvaru věže dosáhli autoři pouze díky přirozenému smršťování dřevěných prken při jejich běžném průmyslovém vysychání.

Článek

Věž postavená z ladně se stáčejících, mírně prohnutých dřevěných desek je milníkem nejenom místním, turistickým, ale především technologickým. Ukazuje totiž možný posun ve výrobě dřevěných konstrukčních prvků, které je dosud zvykem tvarovat mechanicky.

„To je ovšem náročné energeticky, navíc je k tomu třeba složitých technologických zařízení,“ vysvětlují němečtí vědci.

Foto: ICD/ITKE Univerzita ve Stuttgartu

Věž vztyčili při příležitosti místní zahradnické přehlídky Remstal Gartenshau.

Na návrhu a tvorbě věže spolupracovaly dva týmy stuttgartské univerzity, z Institutu počítačového designu a konstrukcí (ICD) a Institutu stavebních konstrukcí a konstrukčních řešení (ITKE).

Foto: ICD/ITKE Univerzita ve Stuttgartu

Jednotlivé pláty jsou složeny z prken, která byla po sestavení do potřebných útvarů průmyslově vysušena.

Foto: ICD/ITKE Univerzita ve Stuttgartu

Cílem vědců z univerzity ve Stuttgartu bylo především ověření, že lze ze samotvarujících se dřevěných prvků stavět plnohodnotné objekty.

Věž samonosné konstrukce na betonovém soklu kruhového půdorysu je dutá, s otevřeným horním koncem a tvoří ji 12 vyřezávaných dílů vyrobených na principu CLT. Za základní surovinu vědci zvolili dřevo ze smrků vytěžených ve Švýcarsku.

Jednotlivé díly věže dosahují délky až 15 metrů, poloměr jejich prohnutí je 2,4 m, přičemž tloušťka každého z dílů činí 9 cm. Jak vysvětlují vědci, pro proces schnutí bylo velice důležité správné nařezání jednotlivých prken v závislosti na orientaci vláken v každém z nich.

Foto: ICD/ITKE Univerzita ve Stuttgartu

Věž má jednoduchou konstrukci. Na betonovém soklu tvoří dřevěná kostra dutý tubus.

„Změna tvaru nastala pouze díky schopnosti dřeva smršťovat se při poklesu vlhkosti v jeho mase. Díly pro více než 14 m vysokou věž byly navrženy a vyrobeny v plochém stavu a při průmyslovém sušení se samostatně stočily do výsledných, přesně naprogramovaných zakřivení,“ vysvětlují vědci z univerzity ve Stuttgartu.

Foto: ICD/ITKE Univerzita ve Stuttgartu

Zakřivená CLT část připravená pro pětiosé CNC frézování.

Foto: ICD/ITKE Univerzita ve Stuttgartu

Zatím ještě klasicky ploché dvouvrstvé dřevěné desky v sušárně

Vnější stranu každého dílce pokrývá ještě nalepená ochranná vrstva z modřínového dřeva. Ta byla ošetřena anorganickým roztokem omezujícím účinky UV záření a chránícím před dřevokaznými houbami.

Místo klasického zestříbření tato modřínová dřeva na povrchu do budoucna ještě více zesvětlají, až získají téměř bílou barvu.

Foto: ICD/ITKE Univerzita ve Stuttgartu

Příjezd kamionu s částmi věže na místo

Cílem vědců obou týmů bylo ověřit, zda je jejich metoda realizovatelná v reálném stavebním měřítku a zda takto vytvořené konstrukční prvky budou při skutečné stavbě použitelné.

Foto: ICD/ITKE Univerzita ve Stuttgartu

Sestavení věže trvalo jediný den.

Ještě ve výrobně bylo dvanáct dílů věže spojeno po trojicích do čtyř celků, jejichž zkompletování na místě zabralo necelý den.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Anketa

Máte rádi člověkem vytvořené útvary v přírodě?
Ano, ozvláštní to krajinu
38,5 %
Občas, pokud to tam sedne, tak se mi něco zalíbí
46,2 %
Nevím, nepřemýšlím nad tím
3,8 %
Spíše ne, mám raději panenskou krajinu
7,7 %
Ne. Považuji to za rozpínavost člověka
3,8 %
Celkem hlasovalo 26 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Chata ukrytá pod kapucí

Podnebím zkoušený vrchol norské hory Imingfjell byl místem, na kterém měly architektky ze studia Arkitektværelset navrhnout chatu pro své klienty. Aby to...

Výběr článků

Načítám