Hlavní obsah

Cenu pro nejlepší začínající architekty získali autoři za rozšíření jídelny

Novinky, tnk

Cenu Mies van der Rohe pro evropské začínající architekty za rok 2019 získali autoři za objekt ve francouzském Montbrun-Bocage, který se nachází v Haute-Garonne, nedaleko francouzských Pyrenejí. Jde o školní jídelnu vzniklou s malým rozpočtem. Ocenění za budovu získala architektonická kancelář BAST. Stavba nese název E26.

Foto: Archiv Mies van der Rohe Award

Stavba má jednoduchý tvar a klasickou sedlovou střechu.

Článek

Evropská komise a Nadace Miese van der Rohe vyhlásily vítěze ceny pro nejlepší začínající architekty. Letos ji má studio BAST založené ve francouzském Toulouse v roce 2013.

Ocenění nesoucí jméno slavného architekta Miese van der Rohe získávají vždy nejlepší evropské veřejné, ale i soukromé stavby. Hlavní cenou v soutěži je ocenění Nejlepší evropská stavba neboli Mies van der Rohe Award.

Porotě letos předsedala architektka Dorte Mandrupová z dánské Kodaně. Podle jejího člena Benjamina Aubryho, architekta a expertního člena poroty, odborníky zaujala jednoduchost školní stavby a její konstrukční řešení.

Jídelna nabízí žákům velkorysý prostor pro stravování a má velkou kapacitu. Nová jídelna je rozšířením stávající školy pro 61 žáků.

Foto: Archiv Mies van der Rohe Award

Jídelna je díky výraznému prosklení hodně prosvětlená.

Prosklená fasáda udržuje transparentnost k okolní krajině. Interiéru dominují betonové stěny, dřevěné panely, hliníkové prvky a lepené sklo na ocelových rámech. Interiér oživují doplňky ve výrazných a sytých barvách.

Foto: Archiv Mies van der Rohe Award, Jordi García

Porotci projekt osobně navštívili a přesvědčili se o jeho kladech.

Stavba je rozšířením už existující školy a byla dokončena v roce 2017. Celková plocha řešeného území je 1500 m². Užitná podlahová plocha samotné jídelny činí 200 m². Klientem je obec Montbrun-Bocage.

Foto: Archiv Mies van der Rohe Award

Interiér a exteriér jsou dobře propojené.

Vítězné projekty v prestižní soutěži byly vybrány ze seznamu 383 prací z 38 evropských zemí. Porotu na prohlídce stavby doprovodili autoři děl, klienti nebo developeři a uživatelé.

Foto: Archiv Mies van der Rohe Award

Dětem je k dispozici prostorný dvorek.

Finalisté podle poroty předvedli mimořádné a poutavé budovy a prostory vzniklé ve složitých podmínkách, což znesnadnilo porotě výběr.

Vítězná stavba bude spolu s dalšími pětatřiceti nejlepšími stavbami ze soutěže představena v katalogu a na putovní výstavě. Slavnostní předání prestižní ceny se uskuteční 7. května v pavilonu Miese van der Rohe ve španělské Barceloně.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám