Hlavní obsah

Mistrem klasické architektury se letos stal Maurice Culot

Novinky, tnk

Fakulta architektury z univerzity v americkém Notre Dame uvedla, že za mistra klasické architektury volí v letošním roce Maurice Culota. Tomu letos udělila Driehausovu cenu. Ocenění každoročně získávají architekti, kteří ctí a respektují architektonické a urbanistické tradice a navrhují nebo rekonstruují objekty v klasickém duchu a stylu.

Foto: Archiv Univerzity Notre Dame, koláž

Rekonstrukce divadla v Paříži a letošní laureát Maurice Culot

Článek

Prestižní Driehausova cena (Richard H. Driehaus Prize for Classical Architecture) je vůbec nejvýznamnějším světovým oceněním pro ty, kdo uznávají principy klasické architektury. Tradicionalistický architekt Maurice Culot byl oceněn za to, že v klasicistní tradici architektury dlouhodobě pokračuje a rozvíjí ji.

O udělení ceny rozhoduje odborná porota. Ta hodnotí, jestli jsou stavby v souladu s nejvyššími ideály klasické architektury.

Foto: Archiv Univerzity Notre Dame

Rezidenční čtvrť Magny Le Hongre ve Francii.

Culot působí v Paříži jako architekt, urbanista, teoretik i kritik. „Maurice Culot má pozoruhodný vliv na několik generací architektů a urbanistů a podporuje získávání a šíření poznatků o tom, co dělá město funkčním a životaschopným," sdělil předseda poroty Michael Lykoudis. Jeho myšlenky podle poroty přispěly ke zdokonalování podoby měst po celém světě.

Foto: Archiv Univerzity Notre Dame

Budova ve francouzském městě Val d´Europe, na jejímž vzniku se Culot podílel.

Architekt je prezidentem společnosti ARCAS Architecture & Urbanism s přidruženými kancelářemi v Paříži, Belgii a Polsku. ARCAS se zaměřuje na výstavbu nových čtvrtí a rozšiřování městského prostoru a zejména na návrhy zakořeněné v historii a kultuře daného regionu.

Foto: Archiv Univerzity Notre Dame

Schodiště pařížského hotelu Wignacourt.

Cenu mohou získat žijící architekti, jejichž stavby mají podle poroty pozitivní kulturní, environmentální a umělecký vliv na podobu měst. Driehausova cena je letos udělována už po sedmnácté.

Foto: Archiv Univerzity Notre Dame

Francouzská rezidence Hardelot.

Cena je protiváhou k prestižní Pritzkerově ceně, kterou získávají moderně zaměření architekti.

Ocenění je spojeno s finanční odměnou v přepočtu zhruba pět milionů korun a ziskem bronzové trofeje. Cena bude vítězi předána 23. března v Chicagu. Loni cenu získali také Francouzi, Marc a Naďa Breitmanovi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám