Hlavní obsah

Cenu pro nejlepší začínající architekty získali autoři za rozšíření jídelny

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cenu Mies van der Rohe pro evropské začínající architekty za rok 2019 získali autoři za objekt ve francouzském Montbrun-Bocage, který se nachází v Haute-Garonne, nedaleko francouzských Pyrenejí. Jde o školní jídelnu vzniklou s malým rozpočtem. Ocenění za budovu získala architektonická kancelář BAST. Stavba nese název E26.

Foto: Archiv Mies van der Rohe Award

Stavba má jednoduchý tvar a klasickou sedlovou střechu.

Článek

Evropská komise a Nadace Miese van der Rohe vyhlásily vítěze ceny pro nejlepší začínající architekty. Letos ji má studio BAST založené ve francouzském Toulouse v roce 2013.

Ocenění nesoucí jméno slavného architekta Miese van der Rohe získávají vždy nejlepší evropské veřejné, ale i soukromé stavby. Hlavní cenou v soutěži je ocenění Nejlepší evropská stavba neboli Mies van der Rohe Award.

Porotě letos předsedala architektka Dorte Mandrupová z dánské Kodaně. Podle jejího člena Benjamina Aubryho, architekta a expertního člena poroty, odborníky zaujala jednoduchost školní stavby a její konstrukční řešení.

Jídelna nabízí žákům velkorysý prostor pro stravování a má velkou kapacitu. Nová jídelna je rozšířením stávající školy pro 61 žáků.

Foto: Archiv Mies van der Rohe Award

Jídelna je díky výraznému prosklení hodně prosvětlená.

Prosklená fasáda udržuje transparentnost k okolní krajině. Interiéru dominují betonové stěny, dřevěné panely, hliníkové prvky a lepené sklo na ocelových rámech. Interiér oživují doplňky ve výrazných a sytých barvách.

Foto: Archiv Mies van der Rohe Award, Jordi García

Porotci projekt osobně navštívili a přesvědčili se o jeho kladech.

Stavba je rozšířením už existující školy a byla dokončena v roce 2017. Celková plocha řešeného území je 1500 m². Užitná podlahová plocha samotné jídelny činí 200 m². Klientem je obec Montbrun-Bocage.

Foto: Archiv Mies van der Rohe Award

Interiér a exteriér jsou dobře propojené.

Vítězné projekty v prestižní soutěži byly vybrány ze seznamu 383 prací z 38 evropských zemí. Porotu na prohlídce stavby doprovodili autoři děl, klienti nebo developeři a uživatelé.

Foto: Archiv Mies van der Rohe Award

Dětem je k dispozici prostorný dvorek.

Finalisté podle poroty předvedli mimořádné a poutavé budovy a prostory vzniklé ve složitých podmínkách, což znesnadnilo porotě výběr.

Vítězná stavba bude spolu s dalšími pětatřiceti nejlepšími stavbami ze soutěže představena v katalogu a na putovní výstavě. Slavnostní předání prestižní ceny se uskuteční 7. května v pavilonu Miese van der Rohe ve španělské Barceloně.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám