Hlavní obsah

Domek na zimní grilování může být ve skutečnosti čímkoli

Novinky, Jana Nesvadbová

Dům, který navrhli ruští architekti z ateliéru SA lab, má stejně nezvyklé pojmenování jako tvar. Velice prostá dřevostavba s názvem Flexse má oválný půdorys a může být skoro vším, čím si klient bude přát.

Foto: Ekaterina Titenko

Prototyp je navržen jako domek na zimní grilování.

Článek

Modulový dům je míněn jako menší stavba na zahradu k rodinnému domu. Podle potřeb si jej majitel může nechat zařídit třeba jako saunu nebo jako pracovnu, případně jako domek pro návštěvy.

Verze, kterou architekti nechali postavit v ruském Petrohradě jako prototyp, slouží ale něčemu, co zní pro milovníky BBQ nejlákavěji – jako domek na grilování pořádané v zimě.

Foto: Ekaterina Titenko

Prototyp postavený v Petrohradě má obklady ze dřeva, jak ale autoři říkají, ve skutečnosti je možné vzhled stavby měnit podle představ klienta.

Jak totiž vysvětlují sami architekti, dílo je moderním pohledem na tradiční skandinávský dům s grilem. Je to kompaktní modul, který slibuje, že může být v případě potřeby ještě rozšířen o další stavby.

Foto: Ekaterina Titenko

Když je venku zima a sníh - koho by to nelákalo na grilování?

U domu se autoři snažili, aby zabíral co nejmenší plochu, ale přitom uvnitř nabídl co nejvíce místa k využití s co možná nejvíce funkcemi.

Foto: Ekaterina Titenko

V domě je při grilování nejenom příjemné teplo, ale také vítr nemůže zbytečně rozfoukávat oheň, ani ochlazovat shora maso.

Ačkoli primárně byl navržen spíše na venkov, nepochybují, že by bylo možné jej stejně dobře využít i v městském prostředí. Kromě malého obchůdku by mohl sloužit třeba jako malá kancelář anebo třeba i miniaturní kavárnička.

Foto: Ekaterina Titenko

Také interiér je obložen dřevěnými latěmi.

Z technického hlediska je jeho stavba celkem jednoduchá, veškeré prefabrikované části lze snadno složit přímo na místě. Dům je navíc vytvořen výhradně z recyklovaných materiálů.

Objekt lze umístit na rozličné typy základů. Může to být betonová deska, kovové sloupky apod. Díky tomu není nijak omezeno, do jakého prostředí by jej bylo nebo nebylo možno postavit.

Jak říkají autoři, pokud si to zákazník bude přát, domek lze postavit i přímo nad vodní hladinu.

Foto: Ekaterina Titenko

V domku vytápěném grilem si na hodovníky zima jen tak nepřijde.

Přizpůsobitelnost domku nekončí jen jeho různorodým využitím, jež nabízí, proměňovat lze i jeho velikost (od 10,5 do 30,5 m²) a vzhled. Například to, čím jsou obložené stěny (prototyp má dřevěné obklady), lze po dohodě s klientem jakkoli změnit.

Foto: SA lab

Návrhy možného využití domku

Může se vám hodit na Seznamu:

Anketa

Lákalo by vás užít si v zimě grilování v takovém domku?
Jasně, to by bylo skvělé!
79,2 %
Možná jo, kdyby bylo s kým...
4,2 %
Spíš ne, v zimě se věnujeme jiným věcem.
1,4 %
Ne, připadá mi to jako zbytečnost/hloupost.
15,2 %
Celkem hlasovalo 144 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám