Hlavní obsah

Chatka připomínající roztomilý oblázek odolá i té nejhorší vichřici

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Představujeme si malou turistickou chatku s kvalitními okny, kamny na dřevo a jednoduchými lavicemi, umístěnou nedaleko vrcholu hory a navrženou tak, aby se dobře hodila do daného terénu,” znělo zdánlivě nevinné zadání Norské trekkingové asociace, s nímž se obrátila na architekty ze studia Spinn Arkitekter. Vývoj „malé chatky” si nakonec vyžádal tři roky pečlivého promýšlení a testování. Výsledkem je roztomilý příbytek připomínající oblázek.

Foto: Tor Even Mathisen

Chatka připomínající oblázek musí odolat nejhoršímu polárnímu počasí.

Článek

Architekti se pustili do prvních nákresů možného vzhledu přístřeší už v roce 2015, kdy je asociace oslovila. Chatka měla být navržena pro norskou oblast Hammerfest, což je na severu země, 500 km za polárním kruhem.

Bylo zřejmé, že příbytek, má-li být skutečně spolehlivým přístřeším a záchytným bodem pro turisty, bude muset umět odolávat těm nejdrsnějším polárním podmínkám.

Foto: Tor Even Mathisen

Velké okno chatky nabízí úchvatné výhledy do okolní polární krajiny přes den. V noci je ovšem zastiňuje polární záře.

Aby zajistili, že chatka popsaným požadavkům opravdu odolá, přizvali Norové ke spolupráci své dlouholeté kolegy, techniky ze společnosti Format.

Architekti pro chatku vymysleli elegantní zaoblený tvar připomínající oblázek s jednou seříznutou hranou, kam umístili veliké okno. Povrch příbytku pak pokrývá na 77 faset v podobě dřevěných CLT panelů, jež do sebe přesně zapadají jako 3D puzzle. Vnitřní plocha činí 15 čtverečních metrů.

Foto: Tor Even Mathisen

Do domku se vstupuje po rampě, vstup je navržen tak, aby jej kdykoli bylo mmožné otevřít, i když okolo budou závěje sněhu.

Během testování musely připravené modely odolávat simulaci těch nejprudších vichrů, přičemž autoři sledovali každý detail. Podle výsledků vybírali i třeba takové drobnosti jako nejvhodnější typ spojovacího materiálu.

Simulace možných sněhových závalů zase měly ověřit, že i při nich zůstane vchod do chatky volný. Samozřejmostí byly testy fyzické odolnosti konstrukce jako takové.

Foto: Tor Even Mathisen

Interiér je zařízen velice prostě, ale účelně. Má sloužit turistům jako místo odpočinku, jako záchytný bod v nepříznivém počasí.

Jak sami architekti přiznávají, výsledek jejich práce byl poněkud jiný, než klient očekával, i rozpočet se navýšil (vyšplhal se na 100 tisíc eur, tedy zhruba 2,6 milionu korun), ale oni si našli způsob, jak dosáhnout realizace projektu.

Část nákladů pokryli z výtěžků veřejné sbírky, část nákladů uspořili tím, že se jim podařilo získat příspěvky od místních výrobců v podobě materiálu - samotní členové turistické asociace se postarali o dopravu všech částí chatky a její sestavení na místě.

Foto: Tor Even Mathisen

Z chatky je nádherný výhled na oblast Hammerfest.

Jediným úkonem, který nakonec provedli profesionálové, bylo zaizolování pláště dvěma vrstvami bitumenové hydroizolace. Na místě, pod vrcholem hory Storfjellet, pak dostala chatka poslední části: okno, kamna, nábytek a přístupovou rampu.

Její vztyčení v roce 2018 bylo velikým úspěchem, hora Storfjellet se rázem stala vyhledávaným turistickým cílem.

Foto: Tor Even Mathisen

Na horu Storfjellet se vydává čím dál více turistů, kteří nyní vědí, že si pod jejím vrcholem budou mít kde odpočinout. Sesterský příbytek vyroste letos na hoře Tyven.

V letošním roce proto na hoře Tyven plánují norští turisté vztyčit druhou chatku (zadali si totiž původně výrobu dvou takových přístřešků). Hora Tyven leží na protilehlém okraji oblasti Hammerfest a z chatek stojících proti sobě bude tak hezký výhled na arktickou krajinu dole pod nimi.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Jak u nás vznikají domky z lodních kontejnerů

Čím dál větší popularitě se nejen ve světě, ale také u nás těší domky stavěné z lodních kontejnerů. Jsou relativně levné, do značné míry ekologické, a když se...

Unikátní domek na stromě má tvar šišky

Americký designér Dustin Feider navrhl stromový dům ve tvaru šišky a vypadá přesně tak úžasně, jak by si jen člověk mohl představovat. Není ani příliš divu....

Výběr článků

Načítám