Dům navrhl chilský ateliér Felipe Asadi Arquitectos. Jak sami architekti říkají, není to velký dům - jeho plocha podlah, rozdělená do dvou podlaží, činí pouze 87 čtverečních metrů.

Přesto se ovšem v bujné okolní zeleni neztratí. Díky jeho jahodově červené barvě ho nikdo nemusí dlouho hledat.

Majitelé si dům nechali postavit v řídce zastavěné oblasti. Každá z místních usedlostí je tak na samotě.

Majitelé si dům nechali postavit v řídce zastavěné oblasti. Každá z místních usedlostí je tak na samotě.

FOTO: Fernando Alda

Ačkoli je dům sestaven ze čtyř modulů, má nepravidelný tvar a zajímavě řešený prostor vstupu.

Ačkoli je dům sestaven ze čtyř modulů, má nepravidelný tvar a zajímavě řešený prostor vstupu.

FOTO: Fernando Alda

Architekti volbu červené vysvětlují tím, že právě okolní bohatá zeleň přímo volala po barvě, která by ji rovnocenně doplnila a která by založila vztah domu s okolím na kontrastu.

Navíc, jak podotýkají, v okolních městech se červené domy staví běžně. Ač se to tedy českému divákovi může zdát nezvyklé, v kontextu chilské místní architektury autoři návrhu nepodnikli ve skutečnosti nikterak radikální krok.

Domy v chilském přístavu Valparaíso hrají všemi barvami. Nechybí mezi nimi ani červená.

Domy v chilském přístavu Valparaíso hrají všemi barvami. Nechybí mezi nimi ani červená.

FOTO: Profimedia.cz

O dalších neobvyklých domech čtěte také zde:
Unikátní dům ve tvaru válce nadchne v každém směru
Unikátní domek na stromě má tvar šišky
Majitelé proměnili starý zásobník na vodu v unikátní dům
Unikátní dům, který je pro lidi se závratí děsivou noční můrou

Stavba stojí na pozemku o výměře 5400 čtverečních metrů, v hornaté krajině, která je jen řídce obydlená. Každý z okolních domů je tedy v podstatě na samotě, bez vizuálního kontaktu s ostatními.

Prostor vstupu slouží zároveň jako částečně chráněná terasa.

Prostor vstupu slouží zároveň jako částečně chráněná terasa.

FOTO: Fernando Alda

Dům díky jasné zářivé barvě působí větším, než se zdá. Uvnitř mají obyvatelé k dispozici 87 čtverečních metrů podlah.

Dům díky jasné zářivé barvě působí větším, než se zdá. Uvnitř mají obyvatelé k dispozici 87 čtverečních metrů podlah.

FOTO: Fernando Alda

Tvar domu s nesymetrickou sedlovou střechou s mírným sklonem je jasně odvozen od tvaru krychle. Jeho fasáda je obložena dřevěnými prkny, střecha je plechová. Přestože byl postaven tradičním způsobem, tedy na pozemku, architekti jej navrhli jako prefabrikovaný.

Spodní podlaží je směrem na terasu otevřenou souvislou řadou velkých oken. Před přehříváním interiér pak chrání dlouhý přesah horního podlaží.

Spodní podlaží je směrem na terasu otevřenou souvislou řadou velkých oken. Před přehříváním interiér chrání dlouhý přesah horního podlaží.

FOTO: Fernando Alda

Obě podlaží složili ze dvou modulů o rozměrech 840x350 cm, dohromady tedy dům tvoří čtyři moduly. Každý z nich lze snadno převážet nákladním vozem a pomocí jeřábů je pak sestavit dohromady na určeném místě.

Výhodou tohoto systému je možnost pozdějšího rozšíření a přístavby pouhým přidáním dalších modulů. S původním domem se nové části propojí například prostřednictvím boční chodby, anebo schodiště.

Přízemí je celé propojené, slouží jako společenská zóna provázaná s terasou a dál volně přesahující ven na zahradu.

Přízemí je celé propojené, slouží jako společenská zóna provázaná s terasou a dál volně přesahující ven na zahradu.

FOTO: Fernando Alda

Zatímco dřevěné obklady z fasády se objevují v interiéru domu v přírodní barvě, linka v kuchyni opakuje barvu červenou.

Zatímco dřevěné obklady z fasády se objevují v interiéru domu v přírodní barvě, linka v kuchyni opakuje barvu červenou.

FOTO: Fernando Alda

Dům má jednoduché a přehledné uspořádání interiéru. Vstupní prostor zasahuje přes obě podlaží a slouží jako chráněná terasa.

V přízemí je společenský prostor s kuchyňskou zónou, kde kuchyňský pult slouží zároveň jako jídelní stůl, hned vedle je obývací zóna. V přízemí je toaleta a rovněž technické zázemí domu. Horní podlaží skrývá dvě ložnice, z nichž každá má svou maličkou koupelnu.

Po schodech se vystupuje do horního, soukromého podlaží, kde je dvojice ložnic.

Po schodech se vystupuje do horního, soukromého podlaží, kde je dvojice ložnic.

FOTO: Fernando Alda

Každá z ložnic má svou vlastní malou koupelničku.

Každá z ložnic má svou vlastní malou koupelničku.

FOTO: Fernando Alda

Půdorys přízemí

Půdorys přízemí

FOTO: Felipe Asadi Arquitectos (2x)

Půdorys horního podlaží

Půdorys horního podlaží


Může se vám hodit na Seznamu: