Projekt domu je součástí revitalizace městské čtvrti Brewerytown a vznikl pro společnost Callahan Ward Companies. Nové budovy začaly vyrůstat na volných místech, jež po desítky let zůstávala bez využití.

Další unikátní stavby:
Dům, který se sám sestaví během několika minut, se stal realitou
Ve Finsku vyrostla knihovna budoucnosti
Studentka navrhla dřevěný mrakodrap pro Brno
Unikátní domek na stromě má tvar šišky
Vrcholně elegantní dům vyrůstá přímo z vody
Unikátní dům ve tvaru válce nadchne v každém směru

V prvních vlnách město zastavělo parcely standardních rozměrů, nyní se zastavují plochy, které mají sice hezkou polohu, nikoli však optimální velikost. Město tak hledalo řešení, které by pokrylo hned dva problémy - domy nepotřebují moc místa a umožňují nenáročné, ekonomicky únosné bydlení.

Schodiště je z vnitřní strany přitisknuto k čelní stěně domu, díky čemuž dům působí živým dojmem. Zvenčí lze totiž dobře sledovat čilý ruch na jeho schodišti.

Schodiště je z vnitřní strany přitisknuto k čelní stěně domu, díky čemuž dům působí živým dojmem. Zvenčí lze totiž dobře sledovat čilý ruch na jeho schodišti.

Z orientace domácnosti na výšku je zřejmé, že dům není míněn pro starší lidi, ani rodiny s malými dětmi. Jeho předpokládanými uživateli jsou mladí lidé, kteří jej mohou mít například jako startovací domov.

Každé z podlaží (kromě podzemí) je navrženo tak, aby se jeho funkce mohla kdykoli podle aktuálních potřeb změnit.

Každé z podlaží (kromě podzemí) je navrženo tak, aby se jeho funkce mohla kdykoli podle aktuálních potřeb změnit.

Architekti přišli se zajímavým návrhem stavby, která byla nakonec realizovaná. Na ploše 3,6x8,84 metru stojí dům vysoký 11,58 metru. Celková plocha podlah je 116 m². Svým obyvatelům přitom nabízí i jemné náznaky luxusu - zahrádku za oknem v kuchyni, terásku ve třetím podlaží a střešní terasu přístupnou po venkovním schodišti.

Koupelny jsou umístěné ve třetím a čtvrtém podlaží.

Koupelny jsou umístěny ve třetím a čtvrtém nadzemním podlaží.

Dům je postaven podle platných energetických standardů. Přehřívání zabraňuje mj. bílá izolační střešní membrána, na každé úrovni je pak klimatizační jednotka.

Základy stavby tvoří betonová vana, na níž je usazena dřevěná kostra čtyř dalších podlaží. Stabilitu zajišťuje speciální ocelový rám umístěný ve středu hloubky stavby. Rám je vysoký přes dvě podlaží a propojuje podzemí s přízemím. Z oceli je vyrobeno i schodiště. Výplně zdí jsou z recyklovaných materiálů.

Schodiště je páteří celé domácnosti, která se rozkládá dohromady na 116 čtverečních metrech.

Schodiště je páteří celé domácnosti, která se rozkládá dohromady na 116 čtverečních metrech.

Jak podotýkají architekti, ač je dům na výšku drobný, jeho vnitřní uspořádání je řešeno stejně jako v mrakodrapech.

Každé z podlaží je zařízeno obdobně, aby je bylo možné využít podle aktuálních potřeb. Kuchyň je v podzemním podlaží, přičemž okno směřuje do snížené zahrádky, koupelny jsou naopak ve třetím a čtvrtém podlaží.

V každém podlaží je malá klimatizační jednotka.

V každém podlaží je malá klimatizační jednotka.

Největší výzvou projektu byl pro architekty návrh již zmíněného schodiště, jehož šachta by za běžných podmínek zabrala prakticky celý objem domu. Pro Věžičku proto navrhli schody z ohýbaného ocelového plátu. Tato tělesa pak přitiskli v interiéru k čelní stěně domu.

Schodiště propouští dovnitř spoustu světla, ovšem chrání soukromí obyvatel domu. Zároveň, protože je okny dobře vidět veškerý pohyb na schodech zvenčí, dům působí živým a zajímavým dojmem.

Z přízemí se schází po schodech do kuchyně, která je pod úrovní země.

Z přízemí se schází po schodech do kuchyně, která je pod úrovní země.

Půdorysy jednotlivých podlaží, od podzemní kuchyně (vlevo) až po střešní terasu (vpravo)

Půdorysy jednotlivých podlaží, od podzemní kuchyně (vlevo) až po střešní terasu (vpravo)

FOTO: Interface Studio Architects (3x)

Řez stavbou

Řez stavbou

Umístění schodiště

Umístění schodiště

Může se vám hodit na Seznamu: