Nevšední příbytky propojují rysy domorodé a moderní architektury a navrhl je finsko-italský tým architektů Void Architecture z Helsinek. Resort tak připomíná romantiku stanových táborů, v tomto případě uprostřed zimní zasněžené krajiny, jen pár kilometrů jižně od polárního kruhu.

Resort na první pohled připomíná romantiku stanových táborů.

Resort na první pohled připomíná romantiku stanových táborů.

FOTO: Timo Laaksonen

Hlavní budova je tvořena dvěma částmi, v prosklené je jídelna.

Hlavní budova je tvořena dvěma částmi, v prosklené je jídelna.

FOTO: Timo Laaksonen

Domky stojí v oblasti jen pár kilometrů od polárního kruhu. Když mají klienti štěstí, mohou zde pozorovat i polární záři.

Domky stojí v oblasti jen pár kilometrů od polárního kruhu. Když mají klienti štěstí, mohou zde pozorovat i polární záři.

FOTO: Timo Laaksonen

Architekti při návrhu obytných domků vycházeli nejen z konceptu tradičního iglú, ale především z vlastního staršího projektu Pulsar, který rozpracovali a vylepšili.

Budoucím hostům nabídli interiér rozdělený do dvou výškových úrovní propojený výhledem skrz obrovskou stěnu z trojvrstvého skla. Ta, aby se ani při sněžení nezamlžovala, je vyhřívaná.

Architekti chtěli budoucím hostům nabídnout především dostatek místa, pohodlí a tepla, a to vše s velikým výhledem.

Architekti chtěli budoucím hostům nabídnout především dostatek místa, pohodlí a tepla, a to vše s velikým výhledem.

FOTO: Timo Laaksonen

Nahoru do ložnice se vystupuje po točitém schodišti.

Nahoru do ložnice se vystupuje po točitém schodišti.

FOTO: Timo Laaksonen

Prosklení pak pokračuje i na střeše, takže hosté usínají v postelích s výhledem na hvězdné nebe nad sebou a případně i na polární záři. Právě velkorysé množství prosklených ploch pak dalo resortu i název – Glass resort.

Prosklení fasády pokračuje i na střeše.

Prosklení fasády pokračuje i na střeše.

FOTO: Timo Laaksonen

Součástí každé jednotky je také kuchyňka.

Součástí každé jednotky je také kuchyňka.

FOTO: Timo Laaksonen

Součástí koupelny s toaletou je i sauna.

Součástí koupelny s toaletou je i sauna.

FOTO: Timo Laaksonen

V každém z patrových domků s konstrukcí z laminovaného dřeva je dvojice obytných jednotek, každá s plochou 40 m².

V přízemí je vždy obytný prostor s dvojitou výškou, kuchyňka a koupelna doplněná vlastní saunou. Po točitém schodišti se vystupuje na loft, kde je ložnice.

Domky jsou natočeny uzavřenější stranou k sobě, prosklenou stěnou k okolním lesům. Díky tomu mají jejich hosté i větší soukromí.

Hlavní budova je tvořena dvěma částmi, které vzájemně prolínají.

Hlavní budova je tvořena dvěma částmi, které se vzájemně prolínají.

FOTO: Timo Laaksonen

Místo průniku obou částí hlavní budovy

Místo průniku obou částí hlavní budovy.

FOTO: Timo Laaksonen

V podobném stylu je navržena i hlavní budova, která je tvořena dvěma částmi, jež do sebe zčásti pronikají. Ta první, hlavní, má podobný tvar jako všechny obytné domky a je v ní společná jídelna s posezením. I ona má velkou prosklenou stěnu, nad vnitřním prostorem je umístěn panoramatický balkon.

Jídelna v hlavní budově má také obrovskou prosklenou stěnu.

Jídelna v hlavní budově má také obrovskou prosklenou stěnu.

FOTO: Timo Laaksonen

Podhled balkonu je navržen jako hvězdné nebe.

Podhled balkonu je navržen jako hvězdné nebe.

FOTO: Timo Laaksonen

Na hlavní část navazuje druhá, ve tvaru podlouhlého boxu, kde je zázemí resortu, tedy recepce, kanceláře, technické zázemí atd. Všechny budovy dohromady zabírají na pozemku o výměře 11 600 m² plochu 1850 m².

Půdorys přízemí obytného domku

Půdorys přízemí obytného domku.

FOTO: Void Architecture (5x)

Půdorys loftu obytného domku

Půdorys loftu obytného domku

Řez obytného domku

Řez obytného domku

Nákres obytného domku ze strany

Nákres obytného domku ze strany.

Situace na pozemku

Situace na pozemku.