Hlavní obsah

Vtipně navržená chata vypadá, jako by se měla co chvíli svalit

Novinky, Jana Nesvadbová

Chatu jako ubytování pro hosty a časem také jako venkovní příbytek pro děti, až povyrostou, si vymysleli na svém pozemku klienti anglického ateliéru AR Design Studio. Jeho architekti navrhli vtipně vyhlížející dům, jenž působí dojmem, jako by se nakláněl, a proto jej bylo třeba ze strany podepřít.

BEZ KOMENTÁŘE: Chata vypadá, jako by se nakláněla ke straně Video: AR Design Studio

 
Článek

Pozemek, na kterém chata bude stát – veškeré snímky i video jsou pouze renderové –, je na samé hranici listnatého lesa. Znamená to, že architekti pro ni hledali nejenom hezký moderní tvar, ale zároveň měl působit co možná nejvíc konstantně. Proměňovat se totiž bude pravidelně v průběhu roku především její okolí.

Foto: AR Design Studio

Hlavním zdrojem světla v interiéru je přední prosklená stěna, kde je i vchod do chaty.

Hlavním bodem zakázky ovšem byla touha majitelů postavit si chatu pokud možno vlastními silami, pouze s pomocí přátel. Protože ovšem mají se stavěním pramálo zkušeností, bylo zřejmé, že architekti musí volit jen opravdu jednoduchá řešení, která jejich klienti zvládnou realizovat.

Foto: AR Design Studio

V zadní části chaty je toaleta (za dveřmi) a spací prostor (nahoře na loftu).

Nakonec zvolili hravý vzhled, kde střecha vypadá, jako by celý vnitřní prostor zaobalovala do sebe po vzoru ulity. Její šikmé strany, které jsou zároveň bočními zdmi domu, pak vzbuzují pocit, jako kdyby se chata měla svalit na bok. Tento dojem architekti vtipně posílili obnaženými rámy konstrukce, které vyhlížejí, jako by stavbu podpíraly.

Foto: AR Design Studio

Zadní část chaty

Právě čtveřice vyčnívajících rámů je základem stavby, který lze zkompletovat mimo pozemek, aby jej pak na zahradě mohli vztyčit stejným způsobem, jako když se staví stodola. Zbytek by dle přesvědčení architektů už neměl být problém dodělat.

Foto: AR Design Studio

Chata vypadá, jako by se nakláněla ke straně a musela být podpírána. Ve skutečnosti má velmi jednoduchou konstrukci, aby ji mohli sestavit majitelé sami, jen s pomocí přátel.

Foto: AR Design Studio

Takhle by měla chata vypadat za večera.

Na začátku byl box o půdorysu 6 x 4 metry. Tím pak otáčeli tak, aby získali co největší využitelnou plochu podlahy. Zároveň měla být střecha dost vysoká na to, aby bylo možné uvnitř vytvořit malý loft.

Na jedné ze stran pak přibyl ještě úložný prostor, ovšem tak, aby se tím nezmenšila plocha podlahy. Nakonec zbývalo prosklenou čelní stranu natočit na pozemku na severozápad, aby se zachytilo co nejvíce z odpoledního a podvečerního slunečního světla.

Foto: AR Design Studio

Postupný vznik definitivní podoby chaty

Z velkého prosklení čerpá především malá kuchyňka a obývací část chatky. Spací zóna je naopak v nejzazší části, kde jsou jen menší okna.

K chatě přiléhá betonová terasa určená pro letní dny jako místo k posezení nebo i k pořádání barbecue.

Foto: AR Design Studio

Půdorys chaty

Chatu s celkovou plochou podlah 25 m² chtějí majitelé začít stavět ještě před koncem letošního roku. Dokončit by ji měli před začátkem léta roku 2019.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Hledáme nejhezčí rodinné vánoční stromečky

Ozdobený stromeček je možné o Vánocích nalézt snad v každé české rodině. Když se na Štědrý večer rozzáří, rozlije se po celé domácnosti tajemná atmosféra, na niž se těší nejenom děti, ale i dospělí.

Jak vypadá ten váš? Je designově dovedený k dokonalosti? Anebo na něj věšíte tradičně památeční ozdoby po babičce? Zdobíte stromeček v pokoji, anebo jej máte venku, na zahradě? 

Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 20.12.2018 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích vám přineseme v článku o Vánocích v rubrice Bydlení.

Reklama

Související články

Na co si dát pozor při koupi bytu v novostavbě

Koupě bytu v novostavbě je z pochopitelných důvodů v mnohém jednodušší než koupě bytu starého. I nový byt je ovšem potřeba si prohlédnout, aby se majitelé ze...

Výběr článků

Načítám