Hlavní obsah

Proč milujeme retro

Právo, Sylva Svobodová

Milovníci retra se mají! Nábytek z počátku minulého století je v kurzu a výrobci se jím stále inspirují. Má oblé tvary, kvalitní materiály a vrací nás do nostalgických vzpomínek.

Foto: Dřevojas

V retro stylu je koupelnová skříňka, která má mnoho zásuvek a úchytů různých tvarů. Šikmé nožičky nás vtáhnou do minulosti, na venkov k naší babičce.

Článek

Každé období má své typické tvary, barvy, vzory, osobnosti a design, který je s ním spojován.

Za retro styl se obecně považuje období zhruba 20 let zpátky, u nás si ho ale nejčastěji spojujeme s 50. až 80. lety minulého století.

Foto: Lusito

Stojací lampa Lusito Tripod má leštěnou kovovou objímku, stabilní základnu z masivního dubového nebo ořechového dřeva a decentní stínidlo. Cena 7990 Kč.

Foto: Fler

Jsou komfortní a krásná. Jednoduchá kavárenská křesílka vytvoří v obývacím pokoji čtecí koutek. Šikovná jsou i do haly nebo větší předsíně. Cena 9000 Kč.

Retro kousky lze sehnat v bazaru, na staré půdě nebo i u kontejneru. Vyplatí se je zrestaurovat u specialisty (namořit, povrchově upravit, očalounit) a dát jim v moderním interiéru čestné místo.

Kdo nemá štěstí na cenný kousek, může si pořídit nový nábytek, který se retrem zdařile inspiroval.

Foto: Fler

Objevíte-li na půdě či u kontejneru staré křeslo, neváhejte a zrenovujte ho! Díky novému čalouněnému potahu a ošetřenému dřevu nábytek znovu prokoukne.

Od Halabaly po bruselský styl

Za ikonu českého nábytkářství se považuje Jindřich Halabala (1903–1978). Jeho design je dnes velmi ceněný, více než ve své době. Autor vycházel z funkcionalismu, ale snažil se, aby nábytek byl také pohodlný a krásný.

Foto: Obzor

Detail hraje velkou roli. Keramický vypínač a zásuvka v bílé barvě navodí správnou retro atmosféru.

Navrhoval křesla, stolky, židle a významně ovlivnil vzhled českých meziválečných a poválečných domácností. Typickým znakem jsou oblé tvary, kombinace dřeva a chromu, výrazné barvy a geometrické vzory.

Foto: Le Bon

V retro stylu je koupelnová skříň Bonbon, která má připomínat čokoládovou pralinku. Zaoblené hrany, tmavé kožené úchytky na dvířkách. Navazuje na robustní nábytek z počátku 20. století.

Foto: M&T

Dveřní rozetová klika, jemně propracovaná a kovaná. Vynikne na jednoduchých dřevěných dveřích. (vlevo); Decentní okenní klička upoutá naši pozornost. (vpravo)

Za stálici designu se považuje i nábytek v bruselském stylu. Název dostal po světové výstavě EXPO 58, která probíhala v belgickém Bruselu. Stolky a skříňky jsou na elegantních nožkách. Materiál: kombinace dřeva a barevného umakartu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám