Hlavní obsah

Luxusní byty v bývalém plynojemu překvapí návštěvníka útulným prostředím

Novinky, Jana Nesvadbová

Dvojici bytů v luxusním britském rezidenčním domě v londýnské čtvrti King’s Cross navrhla dvojice architektek a interiérových designérek - Katie Earlová a Emma Raynerová pracující společně pod značkou No. 12. Jejich práce zaujme na první pohled nebývale útulným dojmem a příjemnou paletou uklidňujících přírodních barev.

Foto: No. 12 (15x)

Interiér většího z bytů je navržen jako domov pro zcestovalého muže.

Článek

Byty je možné objevit v atypické moderní budově, která vyrostla vepsaná do rámů, jež v minulosti chránily plynojemy. Na místě byly celkem tři, a dodnes se tu tyčí trojice těchto charakteristických kruhových koster z litiny.

Útvar je zapsán na Seznamu budov zvláštního architektonického nebo historického významu 2. stupně a patří k významným technickým památkám centrálního Londýna. Adresa Gasholders (plynojemy) v King’s Cross patří mezi velmi známé a rovněž tak žádané.

Foto: Profimedia.cz

Budova Gasholders v londýnské čtvrti King's Cross

Budovy mají vzhledem k okolnostem kruhový půdorys, což se promítá i do vzhledu bytů v nich. Jejich vnější zdi nejsou rovné, ale zaoblené. Vyšší podlaží pak díky velkým oknům nabízejí výhled na město, některé ovšem i na nedaleký Regentský kanál.

Foto: No. 12

Byty nabízejí unikátní prostředí na žádané adrese.

Foto: No. 12

Jídelní zóna je laděna do tmavého odstínu.

Foto: No. 12

Kuchyň je zařízena v tmavě šedé barvě.

Navrhovat interiér v takových objektech je pro každého designéra snem a dvojice pracující pod značkou No. 12 v něm plně zúročila svůj cit pro materiál, tvar a atmosféru.

V interiérech, i v dalších prostorách domů, které dvojice rovněž zařizovala, zcela přirozeně kombinuje kusy nábytku vytvořené na zakázku s prvky osobně vyhledanými v bazarech a prodejnách se starožitnostmi. Výsledek i díky tomu na první pohled nadchne velice silným pocitem útulnosti, který je oběma bytům společný.

Návštěvník se od první chvíle cítí v bytech příjemně a má doslova touhu se veškerého zařízení a nábytku dotýkat, usednout na něj, odpočinout si v něm.

Foto: No. 12

Větší byt má celkem tři pokoje.

Foto: No. 12

Za okny jsou v pravidelných rozestupech vidět části původní konstrukce, která zaručovala bezpečnost někdejšího plynojemu.

Foto: No. 12

Designérky předpokládají, že majitel si svůj nový domov zaplní vlastními sbírkami uměleckých děl, anebo třeba památkami z cest.

První byt je čtyřpokojový, kromě kuchyně s obývacím pokojem má ještě tři ložnice. Má plochu 144 čtverečních metrů a designérky pro něj zvolily lehce mužský styl.

Ideálním obyvatelem by dle jejich představy byl zcestovalý muž, sběratel pyšnící se pečlivě sestavovanou sbírkou moderního umění, ať již obrazů, soch a dalších objektů. Jeho paletu tvoří spíše zemité odstíny a také temné tóny modré a zelené.

Foto: No. 12

Obývací pokoj druhého z bytů je laděn do teplejších, podzimních barev, stejně jako zbytek interiéru.

Foto: No. 12

Ve druhém bytě je velice výrazně kladen důraz na oblé tvary a často se zde opakuje kruhový motiv odkazující k půdorysu stavby.

Druhý byt je menší, má plochu 88 čtverečních metrů, a kromě propojeného obývacího pokoje s kuchyní má další dva pokoje. V porovnání s větším bytem nabízí výrazně teplejší, podzimní barvy, mezi nimiž převažuje oranžová, barva rzi, a tmavší odstíny červené.

Vzhled interiéru doplňují zejména výraznější skulpturální prvky. Tento byt se těší ze záplavy především ranního slunce, které jeho interiér oblékne do zlatého hávu. Právě tomu se designérky proto snažily vzhled bytu přizpůsobit.

Foto: No. 12

I ve druhém bytě je kuchyň laděná do tmavě šedé barvy.

Foto: No. 12

Hlavní ložnice menšího bytu

Architektky rovněž navrhovaly podobu vstupního lobby, pracovní halu pro eventuální pracovní schůzky obyvatel domu, ale také třeba tmavomodrý kinosál a střešní terasu, kde doporučily mj. vytvořit jídelní zóny a posezení střídající se s vyvýšenými záhony a květináči.

Foto: No. 12

Barevnou dominantou lobby je tmavě červené křeslo.

Foto: No. 12

Hezkým odkazem na litinovou konstrukci obklopující dům jsou například police na jedné z chodeb.

Odkaz britského dědictví

Vzhledem ke kulturnímu významu komplexu Gasholders si designérky daly záležet, aby také interiér vyzdvihl odkaz britského dědictví. Volily proto záměrně místní výrobce, kteří vytvářeli jednotlivé produkty přímo na míru tak, aby přesně zapadly do daného prostředí.

Skvěle se tak vyřešily i takové detaily, jako je tvar pohovky u zdi, jejíž zadní část musela být jemně zaoblená, protože i zeď je v daném místě zaoblená atd.

Foto: No. 12

Tmavě modrá a šedá procházejí interiérem celého domu.

Foto: No. 12

Také podoba střechy je dílem designérek.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám