Hlavní obsah

Díky moderním technologiím lze stavět i bez malty

Právo, Hana Šmidrkalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladé rodiny zajímá nejen kvalita bydlení, ale i nezbytný čas, za který mohou postavit dům. Prohlédněte si s námi dům, který vznikl v rekordní době bez použití malty, a přitom nabídl svým majitelům naprostý komfort s maximálním využitím moderních technologií.

Foto: Petr Horník, Právo

Různě ovladatelná svítidla, včetně stmívacích, umožňují vytvořit jedinečnou atmosféru.

Článek

Rodinný dům Borabela se nachází na pozemku o velikosti 800 m2, zastavěná plocha přesahuje 200 m2, druhé podlaží je díky předsunutí a sloupům ještě o 50 m2 větší.

Nosnou konstrukci domu tvoří tenkostěnná ocelová konstrukce o šíři 150 mm, vyplněná minerální vatou, která je u vnitřních stěn z obou stran opláštěná deskami. Obvodové stěny byly opatřeny provětrávanou fasádou a z vnitřní strany instalační předstěnou o tloušťce 5 cm.

Foto: Petr Horník, Právo

Prostorný dům s dvougaráží má nezámrznou příjezdovou cestu, venkovní schodiště vede do fitka. Obvodové stěny byly opatřeny provětrávanou fasádou.

V interiéru byla použita deska Diamant o síle 15 mm, na fasádu zase cementovláknitá deska Aquapanel (Knauf Praha), vhodná do exteriéru. Na ní už je finální omítka, částečně osazená obkladem z kompozitních fazetek (40 kg/m2). V předstěně, mezi nosnými profily i ve fasádě, jsou uloženy izolace od firmy Knauf Insulation.

Díky využití postupů z industriální výstavby, kdy software dokonale propočítá náklady na materiál, rozměry dílů s přesností na milimetry a finální, neměnnou celkovou sumu realizace, veškerá stavba nezná tolik omílaný pojem „vícepráce“.

Stabilita konstrukcí domů Borabela je natolik zajímavá, že tyto domy jsou úspěšné zejména v Itálii – při zemětřesení totiž vydrží až šestý stupeň Richterovy škály. Hodí se i pro zátopové oblasti – když už k zatopení dojde, konstrukce domu zůstane, jen se vymění desky. V České republice z této technologie kromě individuálních staveb staví např. společnost McFALL Development s. r. o. svůj developerský projekt „Zelený Zlonín“ 108 RD, kde už je polovina domů prodaná.

Technické vychytávky

Z předsíně lze vlevo vstoupit do dvojgaráže, nebo pokračovat ke schodišti a vkročit do centrálního prostoru domu. Dvojgaráž je částečně oddělená od technické místnosti, v níž mají své místo centrální vysavač, rekuperační jednotka se solárním ohřevem, zahradní technika a náčiní a také robotická sekačka, která tu na noc parkuje. Solární ohřev si majitelé pochvalují, zhruba 2/3 roku jim teplou vodu zařizuje energie získaná ze slunce. Také si chválí systém centrálního vysávání, což značně zjednodušilo úklid.

Majitelé zvolili moderní technologii vytápění elektřinou (od společnosti Fénix), kdy se každá místnost chová jako samostatná jednotka, digitálně řízená čidlem.

Výhodou je okamžitý nástup tepelné potřeby a jak podotýká majitel: „Při současných sazbách za elektřinu je to levnější než si pořizovat tepelné čerpadlo.“ Celý dům je centrálně chráněn různými čidly a kamerovým systémem se záznamem.

Centrální místnost a hra se světlem

V celém domě, kromě koupelen, garáže a fitcentra, použili majitelé jako podlahovou krytinu vinyl.

Kuchyňská linka do tvaru písmene L s ostrůvkem, jídelní stůl pro šest osob a klidová zóna – bílá sedačka s TV a rohovým krbem, obloženým španělským kamenem Piedra – tvoří kompaktní celek o více než 60 m2, vyladěný do nejmenších detailů. Za posuvnými skleněnými dveřmi se ještě nachází společná pracovna manželů.

Foto: Petr Horník, Právo

Pracovna manželů je po celé délce spojena s hlavním obývacím prostorem – stačí jen otevřít posuvné skleněné dveře.

Bezespárová pracovní deska z corianu na kuchyňské lince plně vyhovuje přípravě, je pro změnu z neolithu (nesmírně pevné hmoty, kterou majitelé přivezli z Banské Bystrice). Zadní desku kuchyňské linky tvoří výtvarně efektní grafosklo (od firmy J.A.P.).

Centrální obytný prostor prosvětlují francouzská okna (od firmy Vekra) opatřená trojsklem. Okna jsou včetně rámu nadstandardně zvukově izolovaná (dům se nachází v blízkosti železniční tratě). Na oknech jsou automatické žaluzie chránící dům před slunečním svitem, částečně hlukem i chladem a v noci vytvářejí absolutní soukromí.

Foto: Petr Horník, Právo

Centrální obývací prostor má tři volně na sebe navazující zóny – kuchyni do tvaru písmene L, jídelní stůl pro šest osob a pohodlnou odpočinkovou část tvoří bílá sedačka, TV stěna a rohový krb obložený přírodním kamenem.

Celý prostor je speciálně vybaven svítidly dovezenými z USA. Jak v kuchyňské lince, rovněž na ostrůvku, tak i pod policemi použili majitelé LED pásky a stmívací osvětlení. Světelné prvky nechybějí ani na kamenném obkladu krbu.

Foto: Petr Horník, Právo

Galerie v prvním patře prosvětluje střešní okno, otevřené dveře vedou přes velkorysou šatnu do ložnice.

Maximální soukromí

Po schodišti, vytvořeném z ocelové konstrukce, kdy jsou schodnice pokryty vinylem a spodní část schodiště zaslepena sádrokartonem, se dostáváme do patra, v němž se nacházejí ložnice, dětský a hostinský pokoj, koupelny i wellness koutek s vířivkou a saunou.

Zcela odděleně od rodinné části se v prvním patře také nachází i fitness studio „Ladies fitness Šik“ majitelky domu, do něhož je přístup pro klienty z venkovního schodiště.

Foto: Petr Horník, Právo

Celým domem se prolínají v různé intenzitě tóny fialové, lila, limetkové a bílé barvy.

Foto: Petr Horník, Právo

Dětský pokojík má rovněž svou vlastní šatnu.

Foto: Petr Horník, Právo

Fitko je dokonale oddělené od soukromé části, přesto se dění v něm dá kontrolovat nejen díky elektronice, ale i prosklenou zdí z wellness koutku.

Ložnice rodičů i dětský pokoj mají praktické samostatné šatny i koupelny, z dětského pokoje může dcerka přejít do ložnice rodičů buď chodbou, nebo přes malou lodžii.

Foto: Petr Horník, Právo

Koupelna rodičů.

Foto: Petr Horník, Právo

Samostatnou koupelnu má i dcerka.

Ve wellness koutku zaujme skleněná stěna, která umožňuje sledovat dění ve fitku. Ani v této klidové místnosti nechybí dekorativní kamenná deska podsvícená tisícovkou LEDek.

Foto: Petr Horník, Právo

Wellness koutek poskytuje manželům naprosté klidné soukromí.

Pergola a zahrada

Také pergola je z ocelové konstrukce Borabela, esteticky obložená dřevem, opatřeným lazurou (Bondex). Po pergole se jako liána pne tenká hadička, která umí v úmorných vedrech vytvořit příjemnou mlhovinovou clonu.

Ale manželé mysleli i na mrazy – pod příjezdovou cestou ke garáži je zabudované elektrické odmrazování. Uprostřed zahrady je skryta pod zeleným kobercem retenční nádrž, z níž se automaticky zavlažuje osazená tráva a rostliny.

Foto: Petr Horník, Právo

Venkovní posezení pod pergolou, kdy je její ocelová konstrukce obložena dřevem. V době úmorných veder osvěží prostor jemná mlhovina, vycházející z hadičky instalované po obvodu pergoly.

Technické údaje

Doba výstavby domu: zhruba 6 měsíců (a u menších domů kratší)

Cena hrubé stavby: 15 000 Kč bez DPH/1 m2 podlahové plochy, podle zvolených standardů

Realizace: Borabela

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám