Hlavní obsah

Bambus, nebo drahokam? Skotské Dundee má nové muzeum

Novinky, Jana Nesvadbová

Novým architektonickým drahokamem severoskotského města Dundee se stala budova muzea V&A. Tak ji alespoň popisují redaktoři britského tisku. A není divu - mnohafasetové stěny muzea, jež se tyčí na nábřeží řeky Tay, svým způsobem drahokam mohou připomínat. Méně umělecky založené duše však mohou mluvit i o hromadě bambusových tyčí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Muzeum ve SkotskuVideo: Reuters

 
Článek

Město Dundee leží na východním pobřeží Skotska, severně od Edinburghu či New Andrews. Donedávna se o něm nemluvilo prakticky jinak než jako o místě, přes které se jede do hlavního města Skotska. Od otevření pobočky londýnského muzea Victoria & Albert, které je naplánováno na sobotu 15. září, si proto představitelé města slibují mnoho.

Autorem návrhu stavby je japonský architekt Kengo Kuma, jenž navrhuje i olympijský stadion v Tokiu pro hry v roce 2020. Své dílo ve Skotsku charakterizuje jako snahu o začlenění budovy do okolního prostředí. Inspirací mu přitom byly útesy tamního pobřeží. V centrální části objektu ponechal otvor, aby umožňoval průchod z ulice Union Street směrem k řece.

Jak dále vysvětluje architekt, kulturní zařízení, jako například muzea, se ve 20. století často stavěla bez jakéhokoli vztahu k okolnímu prostředí. Naopak, měla za všech okolností vyčnívat. Podle jeho přesvědčení je ale třeba postupovat opačně. Snažit se novou stavbu s okolím co nejlépe provázat. Aby se brzy stala přirozenou součástí města, v tomto případě i jeho okolní přírody.

Budova muzea, v níž jsou rovněž prostory pro restauraci, kavárnu, přednáškové sály nebo obchod s propagačními materiály a suvenýry, je zároveň sama velkým uměleckým předmětem, který může každému evokovat něco jiného.

Podle názoru redaktora agentury Reuters stavba například odkazuje i k dlouhé námořní historii města, protože její fasáda připomíná trup lodi. Desítky vodorovných prefabrikovaných betonových útvarů na ní vytvářejí spoustu stínů a z dálky, zejména při pohledu z vody, vypadají jako prkna pokrývající lodní trup.

Eklektická výstavní sbírka 

Vlastní expozice muzea nabízí poměrně eklektickou uměleckou sbírku. Návštěvníci, jichž se jen v příštím roce odhaduje na 500 000, se mohou těšit například na čajový pokoj navržený Charlesem Renniem Mackintoshem (významný skotský secesní architekt, 1868-1928), ale třeba také Knihu hodinek (knihu opakovaných denních modliteb) z 15. století.

Z moderních exponátů to je například tiára od Cartiera s pohybujícími se křidélky nebo originální kresby seriálu Dennis - postrach okolí, tak, jak poprvé vyšly v britském časopise The Beano v 50. letech. Mladší publikum pak mohou nadchnout třeba šaty herečky Natalie Portmanové z filmu Hvězdné války: Epizoda II - Klony útočí.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Pokud se splní očekávání představitelů města Dundee, mohlo by se jejich městečko dočkat stejné proměny, jaká se svého času podařila španělskému přístavu Bilbao, o němž také nikdo pořádně nevěděl, dokud v něm neotevřeli pobočku slavného newyorského Guggenheimova muzea.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám