Hlavní obsah

Elegantní, ale přitom prostý dům je postaven z nevšedního historického materiálu

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se na architekty z amerického studia Kendle Design Collaborative obrátili klienti s prosbou o návrh nového rodinného domu v americkém Paradise Valley v Arizoně, vyjádřili přání změnit svůj životní styl a mít něco jednoduššího, prostšího. Architekti jim tedy vytvořili domov, který těží z jednoduchosti v každém směru. Zvolili velmi prostý, historický druh materiálu, ten doplnili několika současnými a veškerou pozornost obyvatel nechali soustředit na okolní krajinu.

Foto: Winquist Photography (9x)

Velice působivě vypadá hořící krb zabudovaný ve zdi z hutněné zeminy.

Článek

Krajina, ve které dům stojí, má téměř pouštní charakter. Převažují v ní spíš suchomilné rostliny a dřeviny, půda je zde šedohnědá a pokrývá ji spousta kamení.

Horizont lemuje zalesněné pohoří. I proto se sem dům zařízený v jistém smyslu až minimalisticky dobře hodí. Nejvíce ho sem však začleňuje jeho nenápadný vzhled.

Foto: Winquist Photography

Samostatnou součástí domu je garáž.

Aby přízemní stavba co nejlépe zapadla do okolní krajiny, a zároveň aby zdůraznili její prostotu, zvolili autoři jako hlavní stavební materiál zhutněnou zeminu. Právě z ní je vybudovaná většina nosných zdí objektu zabírajícího plochu 437 čtverečních metrů.

Foto: Winquist Photography

Proces hutnění je na skulputurálně vyhlížejících zdech zřetelně patrný.

„Hlína natěžená přímo na pozemku je smíchána s 5 až 10 procenty cementu. Směs bylo třeba vsypat do bednění vždy do vrstvy zhruba 20 centimetrů, která pak byla ručně zhutněna na poloviční výšku. Je to velmi zdlouhavý proces, nicméně výsledkem je prvek skulpturálního charakteru, který velice dobře propojil stavbu s jejím okolím. Je to zároveň starodávná stavební metoda používaná v Arizoně,” vysvětlil přesný pracovní postup na dotaz Novinek architekt Brent Kendle.

Foto: Winquist Photography

Dům je postaven ze zeminy, která pochází z pozemku, na němž stojí. I díky tomu vizuálně dobře zapadá do okolí.

Zdi z hutněné zeminy doplňují v domě i další, velice prosté a přírodní materiály - podlahy z leštěného vápence a dřevěné stropy z douglasky. Na některých místech lze spatřit i cihly. Celek dohromady působí velice přirozeným dojmem.

Foto: Winquist Photography

Zdi z hutněné zeminy přispívají k útulné atmosféře domu.

Interiér je pak zařízen výhradně v přírodních barvách, kromě více odstínů hnědé se objevují prvky v šedé a krémové. Vše pak podtrhuje čistě bílá výmalba některých zdí.

Bílé stěny slouží zároveň jako velmi důstojné pozadí pro výtvarná díla, jimiž je domov majitelů hojně vyzdoben.

Foto: Winquist Photography

Prostorná kuchyň je zařízena v kombinaci hnědé abílé barvy.

Další zajímavostí domu je způsob, jakým se architektům podařilo propojit jeho exteriér a interiér. Na některých místech se doslova vzájemně prolínají. Umožnil to velký počet stěn prosklených od země ke stropu a porůznu ve stropě roztroušených světlíků. Díky nim se světlo dostává do všech míst v domě, i tam, kde by to člověk na první pohled nečekal.

Foto: Winquist Photography

Na jídelnu a obývací pokoj na kryté terase před domem navazuje venkovní posezení.

Uspořádání domu

Dům je rozdělen do několika oddílů, které jsou propojené chodbami. První a téměř samostatný blok tvoří garáž se stáním pro tři vozy. Nejblíže ní je umístěna vinotéka s prádelnou a také kuchyň. Na ni navazuje obývací pokoj a vedle něj umístěná jídelna. Z obou místností lze procházet na terasu, kde je další posezení pro případné stolování venku.

Foto: Winquist Photography

Obývací pokoj s jídelnou není zcela propojen, sousedí ale spolu.

Společenská zóna domu je jeho druhým oddílem - za příčnou chodbou následuje další, úzká část tvořená proti sobě položenými pokoji pro hosty. Každý z nich je zařízen vlastní koupelnou a toaletou.

Foto: Winquist Photography

Velké množství prosklených stěn nabízí výhledy do okolní krajiny. Ta je díky tomu přirozenou kulisou prakticky veškerého dění doma.

Poslední část domu je hájemstvím jeho majitelů. Ti mají překvapivě malou ložnici v porovnání s velikostí koupelny, která zabírá zhruba dvojnásobnou plochu a přichází se do ní přes chodbu.

Foto: Kendle Design Collaborative

Uspořádání domu: 1 garáž, 2 prádelna, 3 vinotéka, 4 kuchyň, 5 obývací pokoj, 6 jídelna, 7 pokoj pro hosty, 8 pokoj pro hosty, 9 studio, 10 ložnice, 11 koupelna.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Dům, ve kterém světlo doslova tančí

Pouštní prostředí s řetězcem hor na obzoru, spousta světla a místní materiály, takové byly výchozí body pro inspiraci architektů ze studia Kendle Design...

Výběr článků

Načítám