Hlavní obsah

Zpět k přírodě aneb Jak v Beverly Hills roste neobvyklý obytný komplex

Novinky, Jana Nesvadbová

Kopec a na něm 18 malých dřevěných domků připomíná nejnovější projekt, který vyrůstá v honosné losangeleské čtvrti amerického Beverly Hills. Nese název Gardenhouse (Zahradní domek) a jeho autory jsou architekti z čínského studia MAD Architects. Ti využili návrh rezidenčního objektu jako příležitosti k navrácení přírody do blízkosti a životů jeho obyvatel.

Foto: MAD Architects (8x)

Vesnička na kopci – tak sami autoři přezdívají svému návrhu, který roste v Beverly Hills a jehož tvar je inspirován okolními kopci.

Článek

Právě návrat člověka k přírodě je od začátku stěžejním rysem tvorby čínského architekta Ma Jen-sunga a jeho týmu spolupracovníků. Architekt připomíná, že v době přelidněných městských aglomerací se často návrhy staveb řídí především tím, aby byly co nejvíce funkční.

Až druhotný je pak zájem o to, jaký emocionální vztah si obyvatelé takových domů vytvoří ke svému okolí a k prostředí, v němž budou žít.

Foto: MAD Architetcs

Spodní část - kopec - je tvořen komerčními prostorami. Na něm stojí 18 různě velkých domů, které tvoří vesnici.

Pro Los Angeles architekt vytvořil projekt budovy se smíšeným komerčním a rezidenčním účelem. Komerční prostory jsou ukryty ve spodní části, jež má podobu zelení porostlého kopce. Rezidenční část pak tvoří běžné dřevěné domky stojící nahoře, „na kopci”.

Foto: MAD Architetcs

Komplex nazvaný Gardenhouse vyroste na ploše 2388 čtverečních metrů v sousedství ulice Wilshire Boulevard.

Stavba, které autoři sami přezdívají „vesnička na kopci”, na svém vršku nabízí hned několik druhů bydlení - tři městské domy, dva malé byty, pět vil a osm bytových domů.

Centrální dvorek mezi domy bude zčásti zarostlý vegetací, ovšem uprostřed bude velký kruhový otvor, který bude fungovat jako světlík pro atrium obchodních prostor uschovaných v kopci. Z domků ale nad něj porůznu vyčnívají balkóny a terasy.

Foto: MAD Architetcs

V brzké době se nová budova zazelená svými živými fasádami a komplex hezky zapadne do okolí.

Tvar „kopce”, na němž jsou domky v bílé barvě umístěné, není nikterak náhodný, ve skutečnosti kopíruje horizont Beverly Hills. Při pohledu z ulice nebude příliš dovnitř vidět, a to kvůli hluku, i kvůli uchování soukromí. Naopak, směrem do středu budou fasády domů bohatě prosklené.

Foto: MAD Architetcs

Obytné domy na vršku komerčního centra budou klasické dřevostavby.

Foto: MAD Architetcs

Centrální nádvoří mezi domy bude fungovat jako světlík pro atrium dole.

Zajímavostí je povrch „kopce”. Fasáda spodní, komerční části bude totiž celá tvořena souvislou zelenou stěnou. V současnosti je to největší zelená stěna v celých Spojených státech. Osázena bude místními suchu odolnými sukulenty a révou.

Foto: MAD Architetcs

Zatímco směrem do ulice budou mít domy spíše uzavřenou bílou fasádu, směrem k nádvoří budou převážně otevřené s bohatě prosklenými stěnami.

Projekt v současné době spěje do finále  má být totiž hotov ještě do konce letošního roku. Celý komplex vyrůstá na ploše 2388 čtverečních metrů, nabídne užitnou plochu 4412 čtverečních metrů a dosáhne výšky 19 metrů.

Foto: MAD Architetcs

Vizualizace budoucího vzhledu nádvoří mezi domy.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Dům, ve kterém světlo doslova tančí

Pouštní prostředí s řetězcem hor na obzoru, spousta světla a místní materiály, takové byly výchozí body pro inspiraci architektů ze studia Kendle Design...

Výběr článků

Načítám