Hlavní obsah

Minidomek v tudorovském stylu pečlivě ctí historický odkaz

Novinky, Jana Nesvadbová

Bydlení v historickém sídle bylo odjakživa snem klientky amerických designérů navrhujících na zakázku minidomky na přívěsech za auta. Kdo by si pomyslel, že v tak malém měřítku nelze serióznějšího historického vzhledu dosáhnout, velice by se mýlil. Spokojená majitelka se ve svém novém obydlí mohla směle vydat na cestu do Kalifornie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Minidomek v tudorovském styluVideo: AP

 
Článek

Klientka designérů ze společnosti Tiny Heirloom z amerického Portlandu měla trochu nevšední přání. Většina zájemců o minidomek na přívěsu totiž touží především po moderně zařízeném příbytku, který jaksi z principu bývá řešen v úzkostlivě minimalistickém stylu. Obyčejně.

Foto: Profimedia.cz

Domek působí dojmem, jako by jej postavili v 17. století v Anglii. Jen s malou drobností - tehdy by jej určitě nestavěli na přívěsu...

Klientka se ovšem rozhodla, že svou dlouho plánovanou cestu z lesnatých končin Oregonu do prosluněné Kalifornie podnikne ve velkém stylu - v domku, který možná bude malý rozměrem, ale rozhodně bude mít styl. Historický styl, abychom byli přesní.

A tak se designéři s velkou radostí ujali úkolu, který byl od začátku velmi zajímavou výzvou. Domek totiž neměl vypadat historicky pouze zvenčí, měl být ve stejném stylu zařízen i uvnitř!

Foto: Profimedia.cz

Minidomek má v tudorovském stylu nejenom fasády, ale je tak zařízen i uvnitř.

Nejprve se probrali všemi možnými historickými styly, které eventuálně připadaly v úvahu, a ze všeho nejlépe jim pro daný účel vyšel tudorovský styl, který je v Americe navíc velice oblíbený.

Obydlí je dlouhé něco málo přes sedm metrů, široké zhruba tři metry a na výšku měří čtyři metry. Architekti nezapomněli na tolik typickou dvojici štítů na čelní straně, ani na malou lucerničku vedle dveří. Ty jsou samozřejmě dřevěné s typickým černým kováním a klepadlem chránícím malé okénko. Čelní strana má opět typickou bílou barvu a tmavohnědý náznak hrázdění.

Foto: Profimedia.cz

Do domku se vešel malý, kostičkami obložený krb a vedle něj i černé kožené křeslo.

Okna jsou vysunovací, v horní části mají oblouk. Zadní část domu má povrch imitující cihlovou zeď. Jinými slovy, na první pohled by člověk jen stěží věřil, že před sebou nemá domek z 15. až 17. století dovezený z Anglie.

Ve stejném duchu je zařízen také interiér rozložený na dvacítce čtverečních metrů. Srdcem je obývací pokoj, jehož chloubou je černé kožené křeslo zasazené do rohu vedle krbu. Ano, i ten je v domku k vidění. Je funkční a má i nezbytnou římsu na vystavování všech důležitých rodinných pamětihodností.

Foto: Profimedia.cz

V domku je jedna ložnice umístěná nad koupelnou. Vystupuje se na ni po točitém schodišti.

Na obývák navazuje volně kuchyň s linkou, která má žulovou pracovní desku a plynový sporák. Právě v kuchyni patrně návštěvníka poprvé zaujme nevšedně volená barva pro prakticky veškerý dřevěný nábytek v domku - je totiž fialový.

V kombinaci s dalšími, temně hnědými prvky interiéru, jako je podlaha, dveře, okenní rámy či zábradlí, s kamennými obklady či kostičkovou mozaikou použitou jak v kuchyni, tak na krbu, a zlatými úchyty navozuje tato barva nádech stylu glamour. Patrné je to obzvláště v koupelně, která je umístěna za kuchyní. Té vévodí solitérní vana.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Jako v mnoha podobných příbytcích, i v tomto je strop koupelny snížen, protože je nad ní umístěna ložnice s lůžkem pro dva lidi. K ní se vystupuje po vysoce elegantním dřevěném schodišti. Nechtěnému pádu z výšky pak brání dřevěné vyřezávané zábradlí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám